Állami termőföldek bérbeadása, vadászrevírek kérdése, földrestitúció, informatikai berendezések beszerzése, ezek a leggyakoribb visszaélések az Állami Földalap elmúlt évi tevékenységét illetően.

 

Az SaS parlamenti képviselői, Anna Zemanová és Jarmila Halgašová ezért fejlelentették az Állami Földalap előző vezetését, az Állami Számvevőszéknél pedig kérvényezték az intézmény elmúlt évekbeli tevékenységének átvilágítását.

 

„Az utolsó ellenőrzés még 2011-ben volt. A Földalap új vezérigazgatójának parlamenti meghallgatása és a 2019-es tevékenység bemutatása után indokolt az ellenőrzés

 

– nyilatkozta Zemanová.

 hirdetes_810x300  

 

Jarmila Halgašová hozzátette, hogy a „Dobytkár“ nevű razzia során elfogott személyek kapcsán tíz millió eurós csúszópénzről beszélnek. Ján Galan ügyvéd nevét említette, aki kapcsolatban állhat a Slavia Capitálos Martin Kvietikkel, és összefonódás állhat fenn az Állami Földalap és a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség között.

 

„Az Állami Földalap munkatársai rendszeresen jártak Ján Galan ügyvédi irodájába. Nem tudni milyen alapon, mivel erre vonatkozó keretszerződést nem találtunk. Felmerül a kérdés, ki irányította az Állami Földalapot? Az SNS? Ján Kvietik? Vagy valaki más“

 

– tette fel a kérdést Halgašová.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy kérdések merülnek fel a vadászrevírek kezelését illetően is. Az államot ugyanis egy megbízott személy képviselte, de nem tudni ki volt, és milyen érdekeket képviselt.

 

„Az Állami Földalap több milliárd euró vagyonnal rendelkezik, melyből több kiválasztott személy gazdagodott meg”

 

– tette hozzá.

 

Az SaS a jövőben, a hasonló visszaélések elkerülése végett a földbérleti szerződések nyilvánossá tételét szorgalmazza. További lépések a vizsgálat lezajlását követően várhatók.

 

Gabriela Bartošová, az Állami Földalap új igazgatója már vallomást tett a NAKA-n.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!