Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Mojmí Mamojka alkotmánybíró saját elhatározásából lemondott a talárról, minden bizonnyal azért, mert a kapcsolatban állt Marián Kočnerrel. A hírt először a Denník N közölte.

 

Mamojka a hó évégig marad a posztján, utána távozik az AB-ról.

 

A smeres parlamenti képviselőből alkotmánybíróvá vált Mamojka nem minden kényszer nélkül döntött a távozás mellett. A sajtóban korábban is megjelentek írások arról, hogy ismerte Marián Kočnert, aki a gyanú szerint megpróbálta rábírni, hogy vesse latba befolyását a maffiózó szabadlábra helyezése érdekében (még 2018 nyarán).

 hirdetes_300x300  

 

Mamojka helyzetét az tette tarthatatlanná, hogy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) nemrég megerősítette Ivan Fiačan AB-elnöknek, hogy Mamojka és Kočner kommunikáltak 2018 júniusában, mikor Kočner a váltó-ügy miatt vizsgálati fogságba került. A kormányváltással együtt új vezetés került a SIS élére is Vladimír Pčolinský személyében, aki megküldte a Mamojka verzióját cáfoló SIS-infomrációkat az Alkotmánybíróság elnökének, Ivan Fiačannak.

 

Érdemes kiemelni, hogy Fiačan a mai napig nem indított fegyelmi eljárást Mamojka ellen, és az alkotmánybíró lemondásával most sietve le is zárná az ügyet, mondván, hogy már nincs értelme megvizsgálni a Mamojka elleni információk hitelességét. Ez magyarul annyit tesz, hogy nem foglalkoznak Mamojka és Kočner kapcsolatának túlságosan is kitüntetett figyelmet élvező témájával.

 

Kočner szívességet kért

 

Mamojka nem jogosult az alkotmánybíróknak járó kiemelt nyugdíjra sem, mert nem töltött el legalább négy évet a taláros testületnél, ahol csak 2018 év elején foglalta el helyét, miután véget érte Robert Fico (Smer) és Andrek Kiska államfő három évig tartó kinevezési vitája (az alkotmánybírókat a parlamenti többség jelöli, de az államfő nevezi ki).

 

Korábban Mamojka terhére tett tanúvallomást a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfontosságú tanúja, Peter Tóth is, aki azt mondta a hatóságoknak, hogy Kočner kérésére személyesen tárgyalt az alkotmánybírósággal a maffiózó szabadlábara-helyezési kérelmének kedvező elbírálásáról.

 

A 2006-2016 közzött smeres képviselőként tevékenykedő Mamojka ezeket a vádakat tagadta.

 

Az Alkotmánybíróság azonban nem hagyta jóvá Kočner szabadlábra helyezését, mire Kočner indulatos üzenetet küldött Tóthnak:

 

„Tudni akarom, Mamojka miért vallott kudarcot. RF-nek kellett volna ezt megoldania!”

 

méltatlankodott a maffiózó. A sajtó úgy véli, hogy az RF monogram Robert Fico exkormányfőt, smeres pártelnököt jelöli.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!