Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Ľubomír Galko védelmi minisztériumi állása és az amerikai F16-is vadászgépek csillagászati törlesztője is téma volt Igor Matovič kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter (mindketten OĽANO) szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

 

Naď elmondása szerint Galko május 27-től kezdi a munkát a védelmi tárcánál, jelenleg a biztonsági átvilágítása zajlik.

 

„Amennyiben megszerzi az engedélyt, arra szeretném őt használni, amihez a legjobban ért, és ez a korrupció elleni harc”

 

 hirdetes_400x285  

mondta a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Galkonak sajnos lesz elég dolga a minisztériumban.

 

„Elutasítom azokat a spekulációkat, melyek szerint egy Richard Sulíknak szánt pofonról lenne szó. Jól szórakozom, mikor olvasom a sajtóban megjelenő írásokat erről”

 

mondta Naď.

 

Matovič: Szlovákiának csak hasznára lehet

 

Igor Matovič kormányfő szerint Galkonak van egy rendkívüli tulajdonsága: „úgy jár a korrupció nyomában, mint kutya a füstölt hús után”. Azt is megjegyezte, hogy szükség van Galkora.

 

„Ha bevonjuk őt, és sikerül kiebrudalnia innen néhány rablóbandát, Szlovákiának már megérte [őt alkalmazn]”

 

mondta Matovič.

 

Galko korábban az SaS második embere volt, majd a választások előtt néhány hónappal többedmagával szembeszállt ichard Sulíkkal, és kilépett a pártból. Mindössze néhány nappal a választások előtt azzal járatta le magát, hogy ő és „rebellis” volt SaS-es társai segítették megnyitni a Smer által kezdeményezett rendkívüli ülést, amelyen pusztán politikai marketingcélból az akkori a 13. nyugdíjról akart szavazni.

 

Galko az Radičová-kormány idején volt védelmi miniszter is, de lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy a katonai hírszerzés újságírókat hallgatott le.

 

Nehéz tárgyalás, nagy tétek

 

A védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy Szlovákia tárgyalásokba kezdett az Egyesült Államokkal a megrendelt amerikai F16-os vadászgépek fizetési feltételeiről. A szlovák fél szeretné módosítani a következő hónapokban esedékes részletfizetések nagyságát.

 

„Egyelőre nem hivatalosan azt a választ kaptuk, hogy igyekeznek megfelelni a kérésünknek, ami jelentősen csökkentené az F-16-osok jövő éven esedékes részleteinek nagyságát, ami nagyon jó példa”

 

mondta Naď a sajtótájékoztatón. Szlovákia eddig  900 millió eurót fizetett ki, az idei év második részlete 150 millió eurót tesz ki. A jövő évben összesen félmilliárd eurót kellene átutalni az amerikaiaknak.

 

A 14 darab újtípusú, F-16 C/D Block 70-es amerikai vadászgépek megvásárlásáról még az előző kormány idején az SNS által vezetett védelmi minisztérium döntött, nem kevés felháborodást váltva ki. Az ellenzéki oldal azért kritizálta a lépést, mert a gépek rendkívül drágák, védelmi szempontból szükségtelenek (támadó harcászati gépekről van szó, nem egyszerű légvédelmi gépekről), és volt olcsóbb helyettesítő termékük (a svéd Gripenek).

 

De kritizálták a lépést a kormányoldalon is, főleg az SNS saját választói, akik nagy része Amerikai-ellenes és oroszbarát – nem fért a fejükbe, hogy egy oroszbarát retorikát folytató, pánszlávizmust hangsúlyozó szlovák nemzeti párt hogyan vásárolhat vadászgépeket a szlovák adófizetők pénzén. Nem mellesleg a gépek megvásárlása komoly beruházásokat igényel a szlovák katonai légitámaszpontokon is (az F-16-os olyan mint egy „szuperporszívó”, ezért semmilyen felületi hibája nem lehet a felszállópályának).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!