Nyitókép: Getty Images

 

Az emberek az állami karantén helyett most már egy mobilalkalmazás segítségével az intelligens házi karantént is igénybe vehetik. A parlament rövidített törvényhozási eljárásban fogadta el a törvényt.

 

Az új rendszer tehermentesíti a rendőröket és a katonákat

 

 hirdetes_810x300  

A mobilalkalmazáson keresztül működő intelligens karanténnak az célja, hogy tehermentesíte az állami karanténközpontokat.

 

 „Az intelligens karantén kevésbé invazív módon fog hatni azokra a személyekre, akik külföldről érkeznek Szlovákiába, mindemellett ugyanolyan szinten biztosítja a karanténra vonatkozó rendelkezések betartását, mint a kötelező állami karantén“

 

– írták a törvényjavaslat beterjesztői.

 

Az alkalmazás ingyenesen letölthető lesz és az állam azt várja tőle, hogy csökkenteni fogja a költségvetési kiadásokat. További előnyeként tartják számon azt is, hogy több száz olyan rendőrt, tűzoltót és katonát tesz szabaddá, akiket az állami karanténközpontok körüli feladatok teljesítésére vettek igénybe.

 

Az intelligens karantén igénybevétele önkéntes alapon fog működni.

 

„A válsághelyzet során a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala úgy dönthet, hogy azok a személyek, akiknek kötelező karanténba kell vonulniuk valamilyen egészségügyi vagy más típusú intézménybe, azok az elrendelt karantént otthoni környezetben is letölthetik, mégpedig azzal a feltétellel, hogy írásban vagy más hiteles módon beleegyeztek az otthoni karanténba és annak a mobilalkalmazásnak a használatába, amelyen keresztül figyelni fogják a karanténszabályok betartását“

 

– írták a törvény beterjesztői.

 

A karantén betartását egy kötelező alkalmazáson keresztül fogják ellenőrizni

 

Annak a személynek, aki egyetért a karantén ezen típusával, kötelező lesz az elrendelt karantén ideje alatt letöltenie és használnia a mobilalkalmazást, továbbá hozzáférést kell adnia a mobilalkalmazás adataihoz, hogy figyelni tudják a helyet, ahol a tartózkodik.

 

Amennyiben a repatriáns személynek nincs technikai eszköze az úgynevezett intelligens  karantén (smart karantén) bebiztosítására, kötelező állami karanténba kell vonulnia. A kötelező állami karantén és az intelligens otthoni karantén megszegéséért is ugyanakkora bírság jár – helyszíni bírságolási eljárás során 1000 euróig, míg államigazgatási eljárás során 1650 euróig terjedő büntetést róhatnak ki.

 

Az adatokat meg fogják semmisíteni

 

A képviselők jóváhagyták azt a módosító javaslatot is, melynek értelmében a Közegészségügyi Hivatalnak azonnal meg kell semmisítenie az adatokat, miután már nem lesz szüksége azok feldolgozására. A Közegészségügyi Hivatal az adatok megsemmisítése után azonnal értesíteni fogja az érintett természetes személyt.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.