Nyitókép: webnoviny.sk

 

Ahogy arról a felvidéki magyar sajtó közül elsőként beszámoltunk, a szlovák külügy a napokban fű alatt mini-Schengen kiépítésébe kezdett. Az Ausztria, Csehország és Szlovákia közötti határnyitás egyúttal „szögesdrótot“ is jelentett volna Magyarország köré. Több tízezer felvidéki magyar számára, akik Magyarországon dolgoznak, vállalkoznak, vagy van a családjuk.

 

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

 

A készülő lépés ellen cikkünk megjelenése után felvidéki magyar városok polgármesterei is nyílt levélben fordultak Matovič kormányfőhöz, sürgős megoldást követelve.

  hirdetes_300x300   

 

Kettős mérce a magyarokkal szemben?

 

A jobboldali, szlovák liberális párt, az SaS napok óta erőteljesen kommunikálta a témát. Hogy a szlovák határnyitás, illetve az osztrák és cseh vonatkozásban készülő kivételek miért nem vonatkoznak Magyarországra is, a Körkép.sk-nak nem sikerült megtudnia, bár Richard Sulíknál is érdeklődtünk.

 

Az osztrák lépés most ezt az SaS által hangoztatott mini-Schengent teheti értelmetlenné.

 

Hogy miért?

 

Ausztria május 16-án bejelentette, hogy szombatról vasárnapra virradó éjjel megnyitja a határait Szlovákia, Csehország és Magyarország felé. Az osztrák belügy szombat délutáni tájékoztatása szerint az ellenőrzések már csak véletlenszerűek lesznek, június 15-től pedig teljesen megszűnnek.

 

Az osztrák-szlovák határ. Kép: TA3.com

 

Feleslegessé váló mini-Schengen

 

Pozsony mini-Schengen építése ezzel értelmét veszti, hiszen Ausztrián keresztül lehetővé válik a kerülés, azaz a Szlovákiába való be és kijutás. Igen, Dél-Szlovákia teljes szélességében ez még nem jelent alternatív megoldást, de Ausztria egyoldalú lépése meggyorsíthatja a szlovák lépéseket is.

 

Ezzel kapcsolatban várhatóan hétfőn kapunk bővebb tájékoztatást Igor Matovič kormányfőtől, a központi krízisstáb egyeztetése után. Az osztrák nyitás és a magyar nyomás a több mint 600 kilométeres közös szlovák-magyar határ viszonylatában is könnyítésekkel kecsegtet. Ellenkező esetben ugyanis nyilvánvalóvá válhat a magyarokkal szembeni kettős mérce.

 

Mint ismert, a szlovák parlament pénteken elfogadta az intelligens karantén intézményét, így a külföldről való hazaérkezés után már nem lesz szükség kötelező állami karanténba vonulni, ez kiváltható mobiltelefonos megoldással.

 

Mennyire kompetens Klus és Sulík?

 

Az SaS politikusainak nyilatkozatai az elmúlt napokban azonban hozzáértési kérdéseket is felvetnek.

 

Leginkább Martin Klus külügyi államtitkár (SaS), de a párt elnökének, Richard Sulíknak a részéről is.

 

Válaszra váró kérdések

 

Felvetődik ugyanis a kérdés, miről tárgyal hetek óta Szlovákia Ausztriával, milyen alapon rajzolgatnak új mini-schengeni határokat (Magyarország köré), ha közben az osztrákok egyoldalúan nyitnak.

 

Nem kevésbé megalapozott kérdés az is, miért éppen a szlovák-magyar határt hagyná lezárva az SaS, ha Magyarország járványügyi mutatói úgy Csehországnál, mint Ausztriánál is jobbak. De ugyanúgy elgondolkodtató az SaS hozzáállása a V4-ekhez, illetve a szlovák-magyar jószomszédi kapcsolatok értelmezése is a részükről.

 

Ausztria nyitása így a szlovák mini-Schengen összeomlását jelentheti még azelőtt, hogy az felállt volna.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.