Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A legutóbb nyilvánosságra került Threema-üzenetek tanúsága szerint Marián Kočner ügyvédje, Andrej Šabík vélhetően egyeztetett Gál Gábor (Most-Híd) korábbi igazságügyi miniszterrel még a Pellegirni-kormány idején. Az üzenetek szerint Gál készségesen hátráltatta a Miriam Repáková bíró elleni fegyelmi eljárás megindítását – derül ki a Denník N cikkéből.

 

Repáková volt az, aki erősen vitatható módon hozott bírósági döntést Kočner javára a Technopol-ügyben. A céget Kočnerhez kötődő személyek jogilag megkérdőjelezhető körülmények között és eszközökkel szerezték meg, több mint húszmilliót érő vagyonát pedig elcsalták. A per Repákovához került, aki Kočner javára döntött még 2018-ban.

 

A felperes jogi képviselője, Radovan Pala 2018. március 14-én (tehát már a Kuciak-gyilkosság után járunk) tett panaszt az igazságügyi minisztériumnál Repáková ellen, fegyelmei eljárást követelve. Pala szerint Repáková  Technopol Servis ügyében „önkényesen és elfogultan” döntött.

 hirdetes_810x300  

 

A Technopol ügy: Kočnerhez közeli személyek kétes körülmények között megszerezték a Technopol Servis nevű vállalat részvényeit, majd (jogellenesen) átvették felette az irányítást és végül teljes vagyonát elsikkasztották, több mint 20 millió euró értékben. Egy Reality Fond nevű offshore vállalaton keresztül vezették ki a cég sokmilliós vagyonát, az ügyletek finanszírozását pedig a Penta befektetőcsoport érdekeltségébe tartozó Privatbanka végezte, ráadásul egy sor így megszerzett ingatlan esetében szintén a Privatbanka rendelkezik zálogjoggal.

 

Ma a bírónő Kočnerhez fűződő kapcsolatai miatt a 13 letartóztatott bíró között van és már a talárról is elmondott, ám két évvel ezelőtt még azon igyekezett, hogy szívességből meghozott lépésével ne kelljen elszámolnia. A Threema üzenetek szerint Repáková ideges volt, Kočner pedig igyekezett őt megnyugtatni azzal, hogy befolyását latba vetve védelmet biztosít neki.

 

GG megoldja

 

2018. május 18-án Kočner megkérdezte ügyvédjét, hogy találkozott-e már Gállal. Šabík azt válaszolta, hogy „igen, és megígérte, hogy elküldi a fenébe” Pala indítványát. Kočner megköszönte, majd néhány hét múlva ismét írt neki.

 

„Hogy áll Repáková ellen indított vizsgálat? Pozitív válaszra lenne szükségünk, legalább GG-nek be kellene avatkoznia [érdekünkben]”

 

írta 2018. június 4-én, még letartóztatása előtt Kočner.

 

„GG azt ígérte, hogy elküldi [a fenébe]. Most azt hangsúlyozom, hogy jó lenne, ha minél előbb megtenné”

 

válaszolta Šabík. Kočner ezután értesítette a fejleményekről Repákovát is:

 

„Ma megyek GG-hez, hogy gyorsítsa meg az te ’átvilágításodat’”

 

írta, hozzátéve, hogy GG már korábban is „megígérte, hogy kib@ssza” a Pala indítványát.

 

„Jó lenne, mert aztán másfajta politikai nyomás alá is kerülhet”

 

választolta Kočnernek Repáková.

 

Jankovská is fedezte Repákovát

 

Az ügyben Kočner segítséget kért az akkori smeres igazságügyi államtitkártól, Monika Jankovskától is, aki a következőket írta a Maffiózónak:

 

„Nyugtasd meg R-t (Repákovát – a szerk. megj.), lehetőség szerint meg fogom őt védeni. Kijelentettem, hogy kikérjük a vádiratot, és annak áttanulmányozása után fogjuk mérlegelni, hogy indokolt-e a fegyelmi eljárás. A vádirat áttanulmányozása nélkül nem megy a dolog.”

 

Gál Gábor, ma már csak volt igazságügyi miniszter tagadja, hogy ebben a kérdésben találkozott és egyeztetett volna Šabíkkal. Bár elég beszédes, hogy először Gál tagadta, hogy ismerné Kočner ügyvédjét, később elismerte, hogy párszor talán látta őt a galántai piacon. És bár Šabík ma hivatalosan ugyanezt állítja, Kočner a Threema-üzenetekeben úgy ír róluk, mint akik régi jóbarátok.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.