Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

„Jelenleg úgy egyeztünk meg, hogy az üzletek vasárnaponként csak a koronavírus-járvány ideje alatt maradnak zárva“ – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter a Testreszabott kérdések (Na telo) c. műsorában.

 

A műsor másik vendége, Peter Žiga (Smer) volt gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, a járvány lecsengése után nem áll szándékában a vasárnapi boltzárat támogatni.

 

 hirdetes_300x300  

A műsorvezető megjegyezte, hogy amikor Igor Matovič kormányfő a műsor vendége volt, kijelentette, vasárnaponként zárva tartott boltokat szeretne látni. Heger szerint ez Matovič személyes véleménye, nem a kormányé. A témával kapcsolatban pedig tárgyalni fognak.

 

Az ĽSNS-es képviselőkkel létrehozott paktum miatt az érintett képviselők akár távozhatnak is a pártból 

 

A Smer-SD és az ĽSNS néhány képviselője által a „normális Szlovákia” érdekében létrehozott platformmal kapcsolatban Žiga úgy nyilatkozott, nem tud róla, hogy a párt vezetősége foglalkozott volna ennek a közös paktumnak a létrejöttével. Továbbá azt is hozzátette: megtörténhet, hogy a platform kialakításában ténykedő smeres képviselőknek (Ján Podmanický, Marián Kéry) távozniuk kell majd a pártból.

 

A Smer és az ĽSNS képviselői létrehoztak egy platformot, amelynek célja a “normális Szlovákia” védelme

 

Heger: a lezárt határok megvédenek minket a vírus újbóli behozatalától

 

A határnyitással kapcsolatban Eduard Heger azt mondta, hogy a határok azok a helyek, amelyeken keresztül a vírus újra bejuthat az országba. Mint mondta, a problémát az jelenti, hogy a vírus az első öt napban „láthatatlan“. A pénzügyminiszter szerint a lezárt határok megvédenek minket a vírus újbóli behozatalától és elterjedésétől.

 

A smeres Peter Žiga úgy vélekedett, nem tudja elképzelni, miként fog működni az a rezsim, miszerint Ausztria határai nyitva lesznek, Szlovákiáé pedig továbbra is zárva maradnak.

 

Nem valószínű, hogy lesz 13. nyugdíj

 

Az ország gazdasági helyzetét illetően Žiga azt mondta, a GDP 12%-os csökkenésére számít, ezért együttműködésre szólított fel.

 

„Vizsgáljuk meg ezt a problémát közösen, mert az együttműködés rendkívül fontos. Keressünk megoldást a gazdasági problémákra közösen, mert ez az a terület, ahol le vagyunk maradva”

 

– jelentette ki Žiga, majd hozzátette: az év végére 12–14%-os munkanélküliségre számít Szlovákiában.

 

Arra a kérdésre, miszerint a 13. nyugdíjak teljes összegben ki lesznek-e fizetve, Eduard Heger így reagált:

 

„Folyamatosan azt halljuk, miként zuhan a gazdaság, ezért nagyon át kell gondolnunk, miként tudjuk ezt megvalósítani, hiszen a költségvetésbe nem volt betervezve. Én a jelenlegi helyzetben nem tudom elképzelni a 13. nyugdíj kifizetését”

 

– zárta le Heger.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.