Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A múlt héten két smeres parlamenti képviselő (Ján Podmanický és Marián Kéry) bejelentette, hogy a Smer közös platformot hoz létre az ĽSNS képviselőivel a “normális Szlovákia” megmentéséért. A “veszélyes liberális” értékrenddel szembeni szövetség azonban elég rossz marketinghúzásnak bizonyult.

 

Ma már a Smer fiatalabb politikusai élesen kritizálták a platformot bejelentő két smeres politikus lépését. Főleg azokról van szó, akikről úgy tartják, Peter Pellegrinit támogatják a Smer tisztújító kongresszusán Robert Ficoval szemben.

 

Peter Žiga szerint a Smer irányultsága egyértelmű, és az ĽSNS-szel való együttműködés éppenséggel ellentétes vele. A volt gazdasági miniszter szerint, ha a két smeres képviselő ezt nem érti, akkor távozniuk kellene a pártból.

 hirdetes_400x285  

 

Peter Pellegrini szerint hibás döntés volt a platform létrehozása, és azt a két képviselő személyes lépésének tekinti, ami nem azonos a párt álláspontjával.

 

„Vitázhatunk az értékekről, de megengedhetetlen, hogy erről egy szélsőséges párttal folytassunk diskurzust. A szlovákiai szociáldemokrácia nem kötődhet szélsőségesekhez”

 

mondta Pellegrini.

 

Hasonló véleményen van Richard Raši is. A volt miniszterelnök-helyettes szerint a Smer vezetését a platformot kezdeményező képviselők nem értesítették, lépésük pedig akkor is elítélendő, ha csak a ĽSNS listáján induló KDŽP (Kereszténydemokrácia – Élet és jólét) nevű párt tagjaival kötöttek szövetséget. Főleg azért, mert azt a hatást keltették, hogy a Smer bútoroz össze a ĽSNS-szel.

 

Denisa Saková volt belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ha a Smer kitartott azon álláspontja mellett, hogy a szélsőségesekkel nem működik együtt, és nem is fog, akkor nem támogatható a smeres képviselők egy csoportjának kezdeményezése.

 

A közös platform híre már korábban is megkérdőjeleződött. Leginkább azért, mert az ĽSNS elutasította a szövetséget. A szélsőjobboldali párt szóvivője szerint az ominózus múlt heti sajtótájékoztatón csak azért volt jelen képviselőjük Podmanickýék mellett, mert reagálni akart az emberjogi ombudsman jelentésére – amit egyébként a konzervatív képviselők leszavaztak, így nem ment át a parlamenten.

 

Teraz.sk

Megosztás:
Címkék: ĽSNS SMER

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!