Nyitókép: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Igor Matovič szlovák kormányfő hétfőn délután bejelentette, hogy június 1-től ismét megnyithatnak az óvodák és iskolák – de csak bizonyos korlátok között.

 

Ahogy azt Branislav Gröhling oktatási miniszter korábban jelezte, az óvodásokon kívül az alapiskolák (beleértve a speciális iskolákat is) 1-5. évfolyamába járó diákok térhetnek vissza az oktatási intézményekbe.

 

Van azonban néhány DE.

 hirdetes_300x300  

 

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az óvoda/iskola fenntartója eldöntheti, hogy kinyitja-e az irányítása alatt lévő oktatási intézményt. Amennyiben úgy véli, hogy biztosítani tudja a Közegészségügyi Hivatal elvárásait (melyek még nem jelentek meg), fel kell mérnie, hogy a szülők vissza kívánják-e engedni/küldeni csemetéiket az óvodába/iskolába.

 

Gröhling szerint

 

„a szülők otthon maradhatnak a gyerekekkel, ha úgy döntenek, hogy nem érdeklődnek az iskola iránt, vagy egészségügyi okokból nem engedhetik el gyermekeiket.”

 

Matovič kormányfő szerint ebben az esetben a gyermekek otthoni ellátását célzó ún. OČR-t továbbra is igényelheti a szülő függetlenül attól, hogy mehetne-e gyermeke óvodába/iskolába.

 

Tehát sem a fenntartó nem köteles kinyitni az óvodát/iskolát, sem pedig a szülőt nem kötelezik arra, hogy elküldje gyermekét.

 

Gröhling miniszter szerint azon óvodák és iskolák esetében, ahol a fenntartó nem tudja teljes mértékben bebiztosítani a higiéniai előírásokat, segítséget nyújt az állam.

 

„Már néhány nappal korábban megszólítottuk az állami tartalékalapokat, hogy legyenek együttműködőek, volt ott külön erre ember, hogy minden kérést megoldjunk, melyeket az iskolák támasztanak”

 

állítja az oktatási tárca vezetője.

 

Hogy s mint lesz az óvodákban?

 

Az óvodákban elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, katonák, tanárok és szakemberek gyermekei, valamint azon gyermekek, akik szülei nem otthonról dolgoznak, ill. akik szeptembertől már iskolakötelesek.

 

A gyermekeknek egészségesen, tünetmentesen kell megjelennie reggel az óvodában, ahol testhőmérséklet-méréssel és kézfertőtlenítéssel fogadják.

 

Az óvodába való megérkezéskor a szülő legfeljebb 10 percet tölthet el gyermekével az öltözőben. Az óvodás megérkeztekor elteheti szájmaszkját a szekrényébe, míg az óvodában van, nem kell hordania. Ezen felül a szülőnek biztosítania kell, hogy a gyermeknek lesz tartalék szájmaszkja a szekrényben.

 

Az oktatásügyi tárca azt javasolja, hogy a gyerekekkel inkább kint a szabadban foglalkozzanak a pedagógusok. Gyakoribb kézmosást várnak el szappannal, azonban nem javasolják a megszokott törölközők használatát, helyette egyszer használatos papír kéztörlőt kellene biztosítania az intézmény fenntartójának.

 

A játékokat naponta kétszer kell fertőtleníteni, a délutáni alvást nem javasolják. Amennyiben helyileg mégis meg tudják, és meg akarják oldani, akkor az ágyakat 1 méteres távolságba kell helyezni egymástól.

 

Nem keveredhetnek a csoportok

 

Egy óvodai csoportban maximum 15 gyermek lehet, miközben az egyes csoportokat el kell különíteni, nem keveredhetnek egymással. Ha hétközben két csoport létszáma drasztikusan csökken, nem vonhatják össze a csoportokat csak a következő hét elejétől.

 

Az étkezések során fokozott higiéniai előírások lesznek érvényben. Az óvoda épületében nem javallott a klíma használata.

 

Miután jelen esetben nem kötelező az óvodában való megjelenés,  így a gyerekek nem folytathatják a tanterv szerinti tanulást, mivel nem kerülhetnek hátrányba azok a gyerekek, akik otthon maradnak.

 

A napi játék során az óvoda alkalmazottainak feladata, hogy mérlegelje a kellő távolság betartásának szükségességét és módját a gyerekek között játék és pihenés közben.

 

A pedagógusoknak csak javasolják a szájmaszk viselését, míg a többi, nem pedagógiai alkalmazott számára kötelező a maszkviselés.

 

Nagyobb létszámú óvodák esetében, ahol az óvoda helyiségeiben nem tudnák betartani a 15-fős csoportokkal való foglalkozást, a miniszter szerint használhatnák a könyvtárakat, kultúrházakat, vagy művészeti alapiskolákat.

 

Aki otthon marad, az továbbra is fenntarthatja a gyermekgondozási támogatás-igénylést (OČR)

 

Azok a szülők, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják, vagy nem szeretnék a fennmaradó egy hónapra visszaküldeni gyermeküket az óvodába, továbbra is kihasználhatják az ún. OČR-t, tehát otthon maradhatnak gyermekükkel, miközben a Szociális Biztosító átutalja az arra jogosultaknak a gondozási támogatás összegét.

 

Gröhling miniszter szerint ugyanez vonatkozik a nyári szünet idejére is.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium határozottan megtiltotta a nagyobb iskolai – és vélhetően óvodai – események, akciók megszervezését, így minden bizonnyal a középiskolai ballagások után az óvodai és alapiskolai ballagások is elmaradnak idén. Erről valószínűleg a következő napokban történik majd részletesebb tájékoztatás.

 

Körkép.sk, aktuality.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.