Nyitókép: archív

 

A Körkép.sk társadalmi vitát indít a felvidéki magyar politizálás jövőjéről, melynek részletei itt olvashatók. A felkért személyeken kívül várjuk a további politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, illetve olvasóink véleményeit is.

 

Bukás után hogyan tovább? Felvidéki magyar politikusok a Körképen – Társadalmi vitaindító a jövőnkről

 

Kérdéseinkre elsőként Solymos László (Most-Híd) korábbi környezetvédelmi miniszter, a vegyespárt potenciális új elnöke válaszol.

 hirdetes_300x300  

 

Mit csinál most ezekben a napokban Sólymos László? Mivel foglalkozik március óta?

 

Nagyon sok időt töltök a családommal. Végre jut idő a hosszú beszélgetésekre, a korábban félretett könyvek elolvasására. Teszek-veszek a ház körül vagy a kertben. Intézem a Híddal kapcsolatos teendőket. Pár nappal a választások után vesztegzár alá került az ország, a járványügyi intézkedések miatt kénytelenek voltunk elhalasztani a párt tisztújító kongresszusát. A párt átmeneti vezetésével megbízott csapata, amelynek Agócs Attila, Peter Krajňák és Pataky Károly mellett én is tagja vagyok, dolgozik. Szeretnénk, ha erre a fontos, akár mérföldkőnek is nevezhető kongresszusra mielőbb sor kerülne.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét úgy saját, mint a Most-Híd, a magyar oldal, illetve össz-szlovákiai szempontból?

 

A parlamenti választáson elért eredmény kapcsán már többször elmondtam, hogy bukás és veszteség. Én személy szerint egy percig sem bíztam abban, hogy egy majdnem évtizednyi testvérharc, a politikai korrektség határait jócskán meghaladó megnyilvánulások (pártházban vagy a sajtóban), a túl hosszúra nyúlt tárgyalási folyamat, a két külön lista, bármelyik pártot vagy formációt belendíti a parlamentbe. A sikertelenséget a köztársaságielnök-választás és az EP-választás is előre vetítette. A választót ugyanis nem szabad megvezetni. Például összefogásról beszélni ott, ahol nincs összefogás. Ezt a választók sem hitték el.

 

Nagyon fontos, hogy tanuljunk a múltból. Amiről eddig beszéltem, a hatékony magyar érdekképviselet megszűnéséhez vezetett. A kialakult helyzetet Szlovákia szempontjából is negatívan értékelem. Nem csak a szlovákiai magyar politizálás szempontjából értünk fordulóponthoz, hanem az össz-szlovákiai politizálás szempontjából is. A kormánypártok a magyar kérdésből megpróbálnak majd hasznot húzni.

 

Az egyébként ambíciózusnak is mondható kormányprogram több kisebbségi vonatkozású kérdésre is kitér, meglátjuk, hogy megvalósulnak-e, illetve milyen formában. Bennem például az oktatásügyi államtitkár asszony eddigi nyilatkozatai is komoly aggályokat ébresztettek, hiszen virágnyelven a Slavkovská-féle alternatív oktatásról beszélt. Már ma aggasztóak a déli útépítések kapcsán hozott döntések is. Véletlen, hogy éppen Szoroskőt, az R7-es gyorsforgalmi utat és a Duna-buszt kell átértékelni?

 

Ha megnézzük a parlamenti ellenzéket, sem a Smer, sem Kotleba pártja nem fog kiállni a kisebbségek mellett. Éppen ezért ebben a négy évben a parlamenten kívüli magyar érdekképviseletnek is nagyon fontos szerepe lesz.

 

Mi lehet Solymos László szerint a magyar politizálás számára a hogyan tovább? receptje? Hol látja benne a jövőt illetően saját szerepét?

 

A kitűzött cél nem lehet más, mint egy erős és hatékony érdekképviselet. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, hogy visszaszerezzük a szlovákiai magyarok és az itt élő többi kisebbség képviselőinek a bizalmát, elsősorban arra van szükség, hogy a regionális struktúrákkal is rendelkező két erős párt megújuljon és tárgyalóasztalhoz üljön.

 

Erre azért van szükség, hogy erősebbek legyünk, hogy érdemben tehessünk a déli régiók szociális és gazdasági fellendítéséért, hogy a hatalmon lévők a fejünk fölött ne fogadhassanak el például egy olyan állampolgársági törvényt, ami minket továbbra is hátrányosan érint. Meggyőződésem, hogy a Hídban is nagyobb teret kell adni a fiatalabb generációnak. Én ezt komolyan gondolom, s ha a párttársaim ehhez bizalmat szavaznak, akkor ezt a nem egyszerű feladatot a párt élén szívesen el is vállalom.

 

A Híd a többi nemzeti kisebbség érdekvédelmét is felvállalta, s ez a jövőben sem változhat. Mi vagyunk a legtöbben, van egy viszonylag jól kiépített intézményrendszerünk, eddig erős politikai képviseletünk is volt, ezért úgy gondolom, hogy kötelességünk kiállni azokért, akik bármilyen szempontból  „gyengébbek“. Egy megújult, megfiatalodott, de tapasztalatokon, nem egyéni ambíciókon épülő, modern képviselet kell, hogy felépüljön. Őszinte és elhihető.

 

Kedden Nagy József válaszait közöljük.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Nagy József a Körképnek: Ma már a piros-fehér-zöld macska nem jut be a parlamentbe. Pártpaktum helyett egy nagy, közös, hiteles lista kell

 

Németh Gabriella (MKP) a Körképnek: Az MKP jelöltjei hozták az eredményt, az MKÖ, Magyar Fórum gyengébben szerepelt

 

Bukás után hogyan tovább? Felvidéki magyar politikusok a Körképen – Társadalmi vitaindító a jövőnkről

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.