Nyitókép forrása: Zdroj: TASR/Michal Svítok

Olyan jogi végzettséggel rendelkező személyek is megpályázhatnák a főügyészi posztot, akik nem ügyészként dolgoznak, és bővülhet azon intézmények listája, amelyek jelölhetnek személyeket a pozícióra. A jelöltek nyilvános meghallgatáson esnének át az alkotmányjogi parlamenti bizottság előtt, és a jelöltekről szóló parlamenti szavazás is nyilvános lenne.

 

Így módosítaná a kormány a főügyészválasztás feltételeit, legalábbis a koalíciós képviselők által parlament elé terjesztett törvénymódosítás szerint. A dolog érdekessége, hogy nem a Za ľudí igazságügyi minisztere, Mária Kolíková terjesztette be a törvényt, ahogy az eredetileg várható volt. Ő korábbi nyilatkozatai alapján inkább afelé hajlott, hogy ügyészek töltsék be a pozíciót.

 

A javaslat szerint a főügyészi posztot az a szlovák állampolgár pályázhatja meg, aki választható és betöltötte legalább a 40. életévét, minimum 15 éves jogi tapasztalattal rendelkezik, feddhetetlen és megfelelő képességekkel rendelkezik.

 

 hirdetes_810x300  

Változtatnának a leváltás feltételein is

 

A törvény módosítaná a visszahívás feltételeit is. A javaslat szerint a jelöltnek életével is garantálnia kell munkája tisztességes és rendes ellátását. Ennek teljesülését azonban az alkotmányjogi bizottság ellenőrizné. Már akkor is vissza lehet őt hívna posztjáról, ha „nem látja el feladatát rendesen, tisztességesen, elfogulatlanul és pártatlanul”.

 

Bővülne a jelölteket állítók listája is: a parlamenti képviselőkön kívül jelölhet személyeket a főügyészi pozícióra az igazságügyi miniszter, az Ügyészek Tanácsa, ügyvédek szakmai szervezetei, jogi területen tevékenykedő tudományos intézmények, mint amilyen a Szlovák Tudományos Akadémia vagy a jogi egyetemek karai.

 

A jelöltek listáját a parlament hivatalos honlapján kellene közzétenni még a nyilvános meghallgatások előtt 20 nappal. A meghallgatáson  – hasonlóképp, mint az alkotmánybíró-választás esetében – jelen lehet az államfő is. A meghallgatást online is közvetítenék.

 

Lipšic egyre esélyesebb

 

A kormány ezzel a javaslattal lényegében lehetővé tenné, hogy a ma ügyvédként tevékenykedő, korábbi NOVA-s pártelnök, Daniel Lipšic is megpályázza a főügyészi posztot. A nagy fajsúlyú, szlovák társadalom egészét érintő ügyekkel is foglalkozó jogász nem ügyészként dolgozik, így a jelenlegi szabályozás nem engedné, hogy jelöljék a posztra.

 

Lipšic a sajtó megkeresésére egyelőre nem bocsátkozott spekulációkba. Mint mondta, „ebben a pillanatban nincs értelme fontolóra vennie a főügyész-jelöltséget”, mivel az aktuális jogszabályok szerint nem pályázhat a posztra.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!