Nyitókép: Facebook (Martin Klus)

 

Egyre átláthatatlanabb a szlovák külügy kommunikációja a fokozatos határnyitással kapcsolatban. Az egymással gyakran ellentétes, a korábban beharangozott könnyítéseket átíró vagy módosító információk terjesztése terén Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár áll az élen. Ő az, aki bejelentette a felvidéki magyarok és Magyarország körében nagy vihart kavart mini-Schengen intézményét is Szlovákia-Ausztria-Csehország között.

 

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

 

Klus közösségi oldalán a mai krízisstábon elhangzottakkal kapcsolatban közölt forró információt. Ez lényegesen felülírja azt, ami hétfőn az országos krízistáb ülését követően elhangzott.

 hirdetes_810x300  

 

Mit mondtak hétfőn:

 

ha valaki 24 óránál kevesebbet tartózkodik 8 kiválasztott országban, miközben Szlovákiában van átmeneti vagy állandó lakhelye, visszatértekor nem kötelezik kötelező karanténra, ahogy negatív koronavírus-tesztet sem kell felmutatnia. A 8 érintett ország a következő: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Németország, Svájc, Szlovénia.

 

Mit mond ma Klus (szerk. megj. ha nem értik, mit is akar az SaS-es államtitkár mondani, a hiba nem az önök készülékében van):

 

Szó szerinti fordítás: ”

 

A 24 órás kiutazás egyelőre csak Szlovákiából való kiutazáskor fog működni…mert csak így tudjuk garantálni ezt az időt, és annak túllépése esetén tudjuk kötelezővé tenni az állami, vagy a „smart“ karantént, amit ezen a héten indítunk. Ha tehát valaki ki akarja használni ezt a várt, 24 órás kivételt, előtte köteles abszolválni valamelyik szlovákiai karanténformát, vagy kivétel alapján tér haza (pl. orvosok, ápolók, stb. Csehországból és Ausztriából.) Csak ezt követően használhatja ki ezt az alternatívát a formanyomtatvány segítségével, melyet tegnap jelentettünk be.”

 

 

 

Klus szavaiból tehát az következik, hogy a 24 órás kiutazási lehetőség nyolc országba azok számára lehet csak megoldás, akik eddig is kivétellel rendelkeztek, vagy már állami karanténban voltak („smart” karantén ugyanis még nem működik.) Maga a szlovák rendőrség is óvatosan fogalmazva azt tanácsolja, hogy „kiutazás előtt tájékozódjanak a célországban érvényes helyzetről.”

 

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok

 

A formanyomtatvány egyébként innen tölthető le. További gond ráadásul, hogy hiába nyit Szlovákia, a célországba csak az ott elfogadott szabályok szerint lehet atmenni. Magyarország pedig még nem enged be mindenkit. Függetlenül attól, hogy a szlovákok átengednének, Magyarországra jelenleg be sem tudnánk menni, ha csak nem tartozunk a kivételek közé. A kivételek azonban már most is jöhetnek, mehetnek. Egyedüli reális könnyítés tehát, hogy akik eddig is kivétellel rendelkeztek, vagy korábban karanténban voltak, azok számára csütörtöktől eltörlik a négy napos tesztet a 24 órás kiutazások terén nyolc országba.

 

A Körkép.sk egyébként a mai napon konkrét kérdésekkel fordul Magyarország pozsonyi nagykövetségéhez a határnyitás szlovák-magyar vonatkozásával kapcsolatos tudnivalók miatt. Amint választ kapunk kérdéseinkre, beszámolunk róla.

 

Egy szó mint száz, a koronavírus–járványt követő könnyítések teljes meztelenségében megmutatják nekünk, mennyire hozzáértő vagy nem hozzáértő politikai vezetők nyilatkozgatnak a sajtóban.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.