Nyitókép: körkép.sk

 

Előreláthatólag május 22-én, pénteken indul Szlovákiában az intelligens (smart) karantén. Az indulás pontos időpontja attól függ, hogy miként sikerül a tesztelési fázis – erősítette meg Igor Matovič kormányfő és Ján Bučkuliak, az állandó válságstáb tagja mai sajtótájékoztatójukon.

 

A smart karantén önkéntes alapon működik majd, senkit sem köteleznek arra, hogy ezt használja, ezáltal az állami karantén intézménye sem szűnik meg.

 

Alternatív lehetőség

 hirdetes_810x300  

 

„Ez csak egy alternatíva” – jegyezte meg Bučkuliak azzal, hogy a polgároknak az intelligens karanténhoz több feltételt is teljesíteniük kell. Ezeket még a nap folyamán pontosítják.

 

Az már most is biztos, hogy akinek nincs okostelefonja (angolul smartphone-ja), az nem használhatja ki az intelligens karantén lehetőségét, mivel nem tudná használni az applikációt, amin keresztül ellenőrzik a karanténkötelezettség betartását a hatóságok.

 

Az intelligens karantén úgy működik majd, hogy a polgár, aki szeretne hazatérni külföldről Szlovákiába, kitölt egy nyomtatványt az ekarantena.korona.gov.sk oldalon. Letölti az applikációt és aktiválja azt. A határon ellenőrzik a regisztrációját, elvégzik az arcfelismerést, majd alá kell írni egy becsületbeli nyilatkozatot és egy tájékoztatót.

 

Egyenesen irány haza

 

A határról mindenki egyénileg indulhat haza, vagy a házi karantén helyszínére – a lehető legrövidebb útvonalon. Ezt követően az applikáció véletlenszerű időközönként felszólítja majd a karanténban lévő személyt arra, hogy „megmutassa” magát (arcfelismerés a telefonon keresztül).

 

A karanténkötelezettség megszegésének gyanúját az applikáció jelenti Közegészségügyi Hivatal illetékes regionális hivatalának, mely felszólítja az érintettet arra, hogy magyarázatot adjon.

 

„Az érintettnek lehetősége lesz megmagyarázni, hogy azért késett, mert például éppen zuhanyzott”

 

tette hozzá Bučkuliak.

 

A határnyitás egyelőre bizonytalan

 

Igor Matovič kormányfő továbbra is kitart a határok védelme mellett. A határnyitásokról szerinte szakemberek konzíliuma dönt majd, nem pedig minisztériumok. Megismételte, hogy a határokon való szabad átjárást a környező országok járványügyi helyzete is befolyásolja majd.

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!