Nyitókép: SME

 

A szlovák diplomácia vezetőjének nem tetszik a mini-Schengenről szóló vita. Ivan Korčok (SaS) erről szerdán a parlament külügyi bizottságában beszélt.

 

A dolog pikantériája, hogy a mini-Schengen kérdését saját államtitkára, a szintén az SaS által jelölt Martin Klus vetette fel az elmúlt napokban.

 

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

 hirdetes_810x300  

 

A mini-Schengen nem jó ötlet

 

A Klus által hangoztatott elképzelés lényegében szögesdrótot húzna fel Magyarország köré, mivel az államtitkár szerint Szlovákia csak Ausztriával és Csehországgal tervezné a közös határnyitást.

 

Mégpedig a koronajárvány-megbetegedések különböző számára hivatkozva az egyes országokban, csakhogy amint azt megírtuk, Magyarország Ausztriánál és Csehországnál is jobb járványügyi mutatókkal rendelkezik. A magyarokkal szembeni kettős mérce cikkünk hatására nagy felháborodást váltott ki a felvidéki magyarság körében és a Szijjártó Péter vezette magyar külgazdasági- és külügyminisztériumot is gyors lépésekre késztette.

 

Információink szerint az elmúlt napokban több egyeztetésre, telefonhívásra is sor került a magyar és a szlovák külügyminiszter között, és úgy tudjuk, a helyzet jelenleg úgy áll, hogy ha lesz is valamiféle mini-Schengen, annak Magyarország is része lesz.

 

Klus: A 24 órás határnyitás csak a kivételezetteknek lehetséges, illetve akik előtte karanténban voltak

 

Tomás Valášek (Za ľudí), a parlament külügyi bizottságának elnöke szintén ellenzi a mini-Schengen ötletét, szerinte ugyanis Szlovákiának vissza kellene térnie a Schengenen belüli szabad mozgáshoz, természetesen az ország állampolgárai egészségének megőrzése mellett.

 

A mai parlamenti bizottsági ülésen Korčok arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Csehországot és Ausztriát Szlovákia szólította meg azzal kapcsolatban, hogy június 15-höz közösen nyissák meg teljesen a határokat.

 

 „Tudatosítanunk kell, hogy ha megnyitjuk a határokat a szomszédainkkal, Szlovákia azonnal kiszolgáltatottá válik szomszédaink felé. Azaz, hogy ők milyen kritériumokat határoznak meg saját szomszédaikkal szemben. Ha Ausztria és Csehország megnyitja határait Németországgal, Németország pedig Belgiummal, akkor ezek olyan dolgok, amiket szintén figyelembe kell vennünk,“

 

magyarázta Korčok.

 

Valášek hozzátette, hogy érzékeli az aggodalmat, amit a mini-Schengenhez hasonló szigetek és az azokon belül való mozgás kialakítása okozhat.

 

„Fennáll a veszélye, hogy állandósulhatnak, és így nem biztos, hogy vissza lehet majd térni ahhoz a Schengenhez, amit négy vagy öt hónappal ezelőtt ismertünk,“

 

jelentette ki Valášek.

 

Amint azt a Körképen megírtuk, a szlovák kormány ma elfogadta a belügy határozatát, mely június 26-ig meghosszabbítja a határellenőrzéseket Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal.

 

Koronavírus: Ismét meghosszabbítják a határellenőrzéseket a szlovák határátkelőkön

 

A június 15-i határnyitás egyelőre bizonytalan

 

Korčok szerint kristálygömbből való jóslást jelent annak megválaszolása, hogy érdemes-e már június 15-től megnyitni az Ausztriával és Csehországgal való közös határt.

 

Matovič: Lehet, hogy két hét múlva már teljesen szabadon élhetünk majd Szlovákiában

 

E aggodalmak hatására mindenesetre a Körkép.sk úgy tudja, hogy a magyar külügy is nagyobb fokozatba kapcsolt annak elérése érdekében, hogy a magyar-szlovák határ is  az osztrákokkal és csehekkel azonos időben nyithasson meg.

 

Szijjártó a határnyitásról: A kölcsönösség biztosítására alkalmas döntéseket hamarosan mi is megtárgyaljuk

 

A szlovák külügyminiszter szerint a határnyitás kérdése továbbra is az epidemiológiai helyzettől függ.

 

Átmehetünk 24 órára Magyarországra?

 

Csütörtöktől érvénybe lép Szlovákia állampolgárai számára a Csehországba, Ausztriába és Magyarországra való 24 órás határátlépés lehetősége negatív vírusteszt és a kötelező karantén nélkül. Az egyoldalú lépés a két szomszédos országgal való egyeztetés nélkül lett meghozva, így Magyarországra és Csehországba továbbra sem lehet belépni, csak bizonyos kivételezett csoportok számára.

 

Magyarország a Körkép.sk információi szerint tudatosítja a helyzet komolyságát, és megnyugtató megoldást tervez. Hogy ez mikor és milyen formában lép életbe, arról tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

 

Mielőtt élnénk a 24 órás határnyitás lehetőségével, ellenőrizzük le a célország területén uralkodó helyzetet

 

Körkép.sk/SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.