Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ma reggel 6.00 órától érvénybe lépett a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának 4. fázisa. A május 20-ai koronanyitással kapcsolatban összegyűjtöttük a Közegészségügyi Hivatal által közzétett tudnivalókat, illetve szabályokat.

 

Az üzletek és a bevásárlóközpontok világa

 

 hirdetes_300x300  

Az üzletekben továbbra is érvényben vannak az idősek számára kijelölt vásárlási órák?

 

Igen, hétköznaponként 9.00-től 11.00 óráig az élelmiszerekben és a drogériákban csak az idősek vásárolhatnak.

 

Változik az a korlátozás, amely megszabja az üzletekben tartózkodható személyek számát?

 

Igen. Mostantól 25 négyzetméter helyett 15 négyzetmétert kell kijelölni egy vásárlóra. A belépés során még mindig kötelező a kézfertőtlenítés vagy az egyszer használatos kesztyű viselete. Továbbra is érvényes a kétméteres távolságtartás. Az üzleteknek minden nap fel kell mosniuk a padlót, gyakrabban kell szellőztetniük, illetve tisztítaniuk kell az érintkezési felületeket, kilincseket, bevásárlókocsikat.

 

A cipőboltokban fel lehet próbálni a cipőket?

 

Igen. Ján Mikas tiszti főorvos azt mondta, nem regisztrálták a vírusnak a ruháról/cipőről való átvitelét emberre.

 

A bevásárlóközpontban történő bevásárlás idején a gyereksarokban hagyhatom a gyerekem?

 

Nem. A bevásárlóközpontokban a benti gyermeksarkok zárva maradnak. A bevásárlóközpontok bejáratainál az összes ülésre alkalmas helyet lezárják, az ételárusító standokra pedig ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az éttermekre.

 

A gyerekek a bevásárlóközpontok melletti kinti gyereksarokban játszhatnak?

 

Igen, a kinti gyereksarkak, játszóterek működése engedélyezett.

 

A vásárlók számának korlátozása az egyes boltokra vagy az egész bevásárlóközpontra vonatkozik?

 

Az egyes boltokra.

 

Éttermek, bárok

 

Továbbra is szájmaszkot kell viselni az éttermekben?

 

Igen. A szájat és az orrot akkor is el kell takarni, ha az étterem belső vagy külső részén foglalunk helyet. A szájmaszkot csak ivás és evés közben szabad levenni. Amennyiben az asztalnál egy kávé mellett beszélgetünk, akkor a beszélgetés során viselnünk kell a szájmaszkot.

 

Az éttermekben este 20.00-ig tartózkodhatunk?

 

Nem, az éttermek nyitvatartási ideje 6.00 órától 22.00 órára módosult, de a házhoz szállítás tovább is tarthat.

 

Mennyi ember ülhet le egy asztalhoz az éttermekben?

 

Egy asztalnál két ember ülhet, illetve a szülők a gyerekeikkel. A tiszti főorvos hivatal egy újabb alternatívával is bővítette az ülési rendet – egy asztalnál többen is ülhetnek, ha a kétfős csoportok biztosítani tudják egymás mellett a kétméteres távolságot. Amennyiben az étterem rendelkezik hosszú padokkal, akkor a társaság kétfős csoportokban, kétméteres távolság betartásával leülhet egymás mellé.

 

Kultúra 

 

Megnézhetek egy új filmet a moziban vagy egy új színdarabot a színházban?

 

Az új rendelkezés értelmében megnyithatnak a mozik és a színházak, de csak korlátozásokkal – maximum 100 nézővel. A nézőket úgy kell leültetni a színházakban és a mozikban, hogy kétméteres távolság legyen köztük. Két széket csak a családtagok vagy a partnerek kérésére helyezhetnek el egymás mellé. Minden előadás előtt fertőtlenít kell az érintkezési felületeket – kilincseket, fogantyúkat, pultokat stb.

 

A moziban és a színházban is kell szájmaszkot viselni?

 

Igen, a belső helyiségekben továbbra is kötelező a szájmaszk viselete, beleértve az üzleteket és a tömegközlekedést is.

 

Ehetek a moziban popcornt?

 

A moziban egyelőre tilos az étel- és italfogyasztás. A látogatóknak a jegy megvásárlása után azonnal el kell foglalniuk a helyüket, a bejáratnál elhelyezett ülőalkalmatosságokat itt sem lehet igénybe venni.

 

Milyen tömegrendezvényt lehet megszervezni?

 

Csak olyanokat, amelyek maximum 100 fő befogadására képesek. Ezeket a rendezvényeket természetes személyek, vállalkozók és jogi személyek rendezhetik. Lehetnek, sport-, kulturális- vagy társadalmi rendezvények, de a sportrendezvényeken nem lehetnek versenyeket rendezni. A tömegrendezvényeken az embereknek szájmaszkot kell viselniük, a helyiségeket pedig gyakrabban kell fertőtleníteni, elsősorban az olyan felületeket, mint a padló és a kilincs. A belépési helynél ki kell helyezni az alkoholos kézfertőtlenítőt, amit a résztvevőknek használniuk kell. Továbbá a rendezvény ideje alatt tilos lesz a kézfogás.

 

A koncerteken és az esküvőkön is – ahol maximum száz ember lehet – be kell tartani a távolságtartást?

 

Igen. Távolságtartás nélkül csak azok az emberek állhatnak egymás mellett, akik egy háztartásból származnak vagy partnerek.

 

Szolgáltatások és sport

 

A fodrászatban is tartózkodhat több ember?

 

Igen. Az egy emberre jutó négyzetméter-csökkentés a szolgáltatásokra is vonatkozik.

 

A fodrászoknak továbbra is védőpajzsot kell viselniük?

 

Nem. Újonnan választhatnak a védőpajzs és a védőszemüveg között. Viszont az, aki a védőszemüveget választja, annak szájmaszkot is kell viselnie. A fodrászoknak minden vendég után ki kell fertőtleníteniük a helyiséget, a vendégeknek pedig szintén szájmaszkot kell viselniük. A szájmaszkot csak hajmosáskor és hajvágáskor, valamint arckezeléskor (kozmetikusoknál) szabad levenni.

 

A hotelekben lehetőség van edzeni vagy fürdeni a medencében?

 

Nem. A hotelekben, szállodákban tilos a wellness- és fitness centrum, valamint a medencék működtetése. A vendégeket csak olyan szobákba lehet elszállásolni, amelyekhez különálló toalett és fürdőszoba van. Az ugyanabba a szobába elszállásolt személyek között egynapos szünetet kell tartani.

 

Szerdától elemhetek arra az angolórára, amit magántanár tart?

 

Igen, szerdától megnyithatnak azok az intézmények, amelyek individuális oktatást folytatnak egy diáknak. A kormányfő szerint ide tartoznak a művészeti iskolák és a nyelviskolák is.

 

Az állatkertben és a botanikus kertben bemehetek a belső helyiségekbe is?

 

Nem, ezek továbbra is zárva maradnak.

 

Átöltözhetek a sportpályán azelőtt, hogy elmegyek futni?

 

Nem, a kültéri sportpályák nyitva lesznek, de az öltözők és a zuhanyzók nem. Ami újdonság, hogy szerdától engedélyezik a toalettek használatát a sportpályákon.

 

Elmehetek úszni az uszodába?

 

Még nem. Az uszodák egyelőre csak a sportklubok számára nyitják meg kapuikat. A klub tagjainak a belépésnél megmérik a hőmérsékletüket, és amennyiben 37 foknál magasabb lesz, nem engedik be őket az uszodába. A medencén és a zuhanyzón kívül kötelező lesz a szájmaszk használata, belépéskor pedig fertőtleníteni kell a kezeket.

 

Szerdától megnyitnak a tornatermek és fitness centrumok?

 

A nyilvánosság számára nem, de a sportklubok már edzhetnek ezeken a helyeken.

 

Ha kerékpárral szeretnék átmenni Ausztriába vagy Magyarországra, azt a határátkelőhelyen kell megtennem?

 

Igen, a kerékpáros kap egy pecsétet arra a nyomtatványra, amelyen az áll, hogy 24 órát lesz az országban. Ausztria azonban negatív tesztet kér a belépéshez, ami nem lehet négy napnál régebbi. Máskülönben 14 napos karanténba kell vonulni.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.