Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Jaromír Čižnár főügyész kinevezte pozsonyi járási ügyésznek saját fiat, Jurajt, mégpedig úgy, hogy a pályázati felhívás sikeres teljesítése után kivételt kapott a törvény által előírt minimum három éves tapasztalat feltétele alól. Ha ugyanis megvárták volna a három év teljesülését, már az új főügyészen múlott volna a fiú kinevezése – derül ki a SME napilap cikkéből.

 

A fiút, Juraj Čižnár a pozsonyi II. kerületi ügyészségen dolgozik, főnöke nem más, mint Svetozár Chabada, aki Ivan Lexa hírhedt titkosszolgálati exfőnök egyik ügyvédjének fia. És ha ez nem lenne elég a „véletlenekből”, az ifj. Chabada felesége Robert Fico smeres pártelnök nővére, aki 2009 óta áll a Főügyészség alkalmazásában – még Dobroslav Trnka idején kapta meg az állást.

 

A kötelező szakmai tapasztalat előírt három éves mennyisége egyébként valóban csökkenthető, indokolt esetben. A Főügyészség a lépést azzal magyarázta, hogy hiány van ügyészekből – az már egy másik kérdés, hogy a meghirdetett 37 ügyészi helyre 580-an jelentkeztek. A törvény abszolút minimumként 18 hónap szakmai tapasztalatot ír elő – Juraj Čižnár ezt két hónappal teljesítette túl.

 hirdetes_300x300  

 

Az apa, Jaromír Čižnár főügyész hivatali ideje idén júliusban jár le. 2013-tól van hivatalban, Robert Fico II. kormányának köszönhetően válhatott főügyésszé, maga Robert Fico jelölte őt a posztra – egyetemi osztálytársak voltak a jogi karon.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!