Nyitókép forrása: themazatlanpost.com

 

Régészek több mint 60 mamutcsontot fedeztek fel Mexikóvárostól északra, egy repülőtér építkezési területén, nem messze a tavaly felfedezett, ember készítette mamutcsapdáktól.

 

A két leletcsoport így együtt azt bizonyítja, hogy a terület egykor egy sekély tó volt sűrű magas fűvel és náddal, ami vonzó táplálékhely lehetett az állatok számára. A csapdák használatának módja pedig arra utal, hogy a mamutok ügyetlenebbek, a korabeli ember pedig találékonyabb volt, mint azt a tudósok eddig feltételezték.

 

Tavaly két emberkeszítette 2 méter mély mamutcsapdát fedeztek fel a tudósok, a becslések szerint a leletek 15-20 ezer évesek. További érdekesség, hogy egy üledékekben megtalálták egy Amerikában már kihalt teve- és lófajta maradványait is.

 hirdetes_400x285  

 

A most felfedezett állatok vélhetően nem emberkéztől pusztultak el. Valószínűbb, hogy egy heves esőzés során bennragadtak a sárba, és már nem tudtak kiszabadulni, éhen haltak, vagy más állatok ölték meg őket. Persze, az sem kizárt, hogy az emberek kergették őket az ingoványosba, hogy könnyebben elejtsék őket.

 

Kutatók szerint a mostani lelet genetikai vizsgálata segíthet megérteni, hogy a túlvadászaton kívül volt-e más oka is a mamutok kihalásának.

 

APnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!