Nyitókép forrása: facebook.com/Polícia SR

 

Az „eKaranténa” applikáció, vagy az „intelligens karantén”, amely lehetővé tenné a kötelező karantén kitöltését az otthonunkban, egyelőre nem működik. A hatóságok még mindig a Google és az Apple engedélyére várnak. Eredetileg ma délután háromtól kellett volna elérhetővé tenniük az alkalmazást.

 

Közben azonban tekintélyes torlódás alakult ki az osztrák-szlovák határátkelőknél, mivel néhány tucat repatriáns útblokáddal követelte, hogy engedjék át a határon. Több tucat állami karantént elkerülni akaró szlovák állampolgár érkezett a határhoz, hogy kihasználja az eKaranténa mobilapplikáció nyújtotta lehetőséget, hazatérjen, és saját otthonában töltse ki a kötelező vesztegzár idejét. Csakhogy az alkalmazás még nem működik a fent említett fennakadás miatt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kormányhivatal tegnap ugyan nem halasztotta el az applikáció üzembe helyezésének határidejét, de felszólította a hazatérőket, hogy addig ne menjenek a határhoz, amíg nem ellenőrizték le, hogy az applikáció már működik.

 hirdetes_400x285  

 

A rendőrség közlése szerint egy időre átjárhatatlanná vált a D4-es autópálya 100 méterre az első ellenőrzőpont előtt, a Horvátjárfalu-Kitsee határátkelőnél. A forgalmat lehetőség szerint Berg irányába terelték el.

 

 

A kialakult helyzetre Igor Matovič (OĽANO) kormányfő is reagált. A Facebookon azt írta, hogy „30 szabályokat figyelmen kívül hagyó egyén ezer szabályosa betartó ember haladását blokkolta”. Hangsúlyozta, hogy sajnos azok hazatérését is akadályozzák, akikre már vonatkozik a 24 órás hátidő (ha 24 órán belül visszatérnek Szlovákiába, mentesülnek a karantén és a negatív teszt felmutatása alól).

 

Matovič azt is közölte, hogy a kialakult helyzet miatt felkérte a Közegészsgéügyi Hivatalt, hogy a határhoz érkezőket és az állami karanténban lévőket is engedjék házi karanténba vonulni. Ámde ne azonnal, hanem az applikáció jóváhagyásáig állami karanténban kell maradniuk, és csak az eKaranténa üzembe helyezése után mehetnek haza.

 

„Ez azt is jelenti, hogy ha valamilyen okból kifolyólag az Apple és a Google nem engedélyezi az alkalmazást, amit nem tartunk valószínűnek, akkor a határhoz utazók állami karanténban maradnak. Javaslom, hogy mérlegeljék ennek kockázatát”

 

írta a kormányfő.

 

 

írta Matovič.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.