Nyitókép: teraz.sk

 

„Az emberek már nem várhatnak tovább, ezért mi sem fogunk tovább várni, és elindítjuk a házi karantént addig is, amíg az Apple és a Google jóváhagyja a mobiltelefonos alkalmazást,“ jelentette ki szombaton 18.00 óra után közösségi oldalán Igor Matovič.

 

A kormányfő hozzátette, hogy a mobilalkalmazás egyelőre csak az androidos rendszerű okostelefonon érhető el (pontosabban letölthető, de még nincs jóváhagyva), és házi karanténba is csak a bergi határátkelőhelyen keresztül lehet áthaladni.

 

 „A további határátlépési lehetőségekről a rendőrség ad folyamatos tájékoztatást,“

 

 hirdetes_400x285  

egészítette ki Matovič.

 

Az ún. intelligens, házi karantén feltételei maradnak, egyetlen kiegészítéssel: Mégpedig, hogy amíg a Google és az Apple nem hagyja jóvá az alkalmazást, a külföldről hazatérő személy írásos nyilatkozatot tesz, hogy tudomásul veszi, hogy az applikációt saját felelősségére használja.

 

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy vasárnaptól, azaz május 24-től a házi karantén lehetősége a jelenleg állami karanténban levők számára is elérhetővé válik.

 

 

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, az intelligens karantén applikációját tegnap sem az Apple sem a Google nem hagyta jóvá. És bár a kormányhivatal korábban mindenkit arra kért, hogy a határhoz érkezése előtt ellenőrizze le az otthoni karantént lehetővé tevő applikáció működését, több tucat külföldről hazaérkező jelent meg a határnál, fennakadásokat okozva a közlekedésben. A D1-es érintett szakasza teljesen beállt.

 

Már átjárható a a Horvátjárfalu-Kitsee átkelő, de csak lassan halad a forgalom

 

Kisebb tüntetés is kialakult, a türelmetlen repatriánsok útblokáddal követeltek bebocsátást Szlovákiába. A helyzetet végül Igor Matovič „oldotta meg” azzal, hogy a felkérte a Közegészségügyi Hivatalt kivétel engedélyezésére, ami viszont csak annyit jelentett, hogy a határhoz érkezők állami karanténba kerültek, míg az applikációt nem fogadják el. A tegnap határnál várakozó szlovák állampolgárok elvileg épp az állami karantén elkerülése végett nem tértek eddig haza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!