Nyitókép: noviny.sk

 

A szlovák külügy szerint problémás a magyar kettős állampolgárság lehetősége, mivel nem „standard európai elveken“ alapul.

 

Egy diplomatához képest ismét szokatlanul nyíltan és kendőzetlenül nyilatkozott Martin Klus. A szlovák külügy második embere a Magyarország nélküli mini-Schengen után ezúttal a kettős állampolgársággal kapcsolatban fejtette ki önmaga, a szlovák külügy, és a jobboldali liberális kormánypárt, az SaS véleményét.

 

Mini-Schengen után itt az újabb Klus-kiszólás

 hirdetes_400x285  

 

A gond az, hogy míg a mini-Schengen ügyében végül visszavonulót kellett fújnia, és saját minisztere is kritikával illette, a magyarokkal kapcsolatos kettős állampolgárság ügyében már véleményazonosság van. Annál is inkább, mert a Körkép.sk információi szerint épp Ivan Korčok kifejezett nyomására került a szlovák kormányprogramba a javaslat, mely csak a más országban élő szlovák állampolgárok számára tenné lehetővé a kettős állampolgárság lehetőségét. A felvidéki magyarok többségére így nem vonatkozna. A témáról itt írtunk bővebben.

 

Kinek jelenthet megoldást a Matovič-kormány új állampolgárság törvénye?

 

Martin Klus a napokban a közösségi médiában közzétett bejegyzésében egészen pontosan így fogalmaz:

 

„Rendkívül fontosnak tartom e témában a „standard európai elvek“ hangsúlyozását, melyet nem minden ország tart be. Ilyen esetben nagyon határozottnak kell lennünk, és amíg ez a furcsa gyakorlat egyes országok részéről, hogy az állampolgárságot mondhatni osztogatják nem fejeződik be, addig az ő állampolgáraikra a változtatás nem fog vonatkozni.“

 

Eddig Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár Fb-posztjának szó szerinti fordítása.

 

 

Hogy Klus mennyire téved, arra holnapi cikkünkben Tarics Péter mutat rá, nemzetközi összehasonlításban is körüljárva a kettős állampolgárság kérdését!

 

Szlovák félelem

 

Ebből világosan kiderül, hogy mi a szlovák probléma lényege. A félelem. A gondot ugyanis a magyar állampolgárság tömeges megítélésében látják, és amíg ez nem fog megváltozni, Klus kerek-perec kijelentette, hogy a felvidéki magyarok ne is számítsanak arra, hogy szlovák-magyar kettős állampolgárok lehetnek.

 

Sulík-Szijjártó találkozó, 2020. május 11. Komárom (Felvidék) Fotó: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

Az SaS a négypárti szlovák kormánykoalíció harmadik legerősebb szubjektuma. Igor Matovič kormányfő pártja, az OĽaNO a témában megengedőbb álláspontot képvisel, amit azonban egyelőre csak magyar nemzetiségű parlamenti képviselőin keresztül hangoztat. Mindez Cseh Péter Körképnek adott nyilatkozatából is kiderül.

 

Cseh Péter (OĽaNO): Az MKP sajnos nem élt az együttműködési ajánlatunkkal. De számíthat ránk minden magyar (Interjú)

 

A kormányt az OĽaNO, a külügyet viszont az SaS vezeti, így a kormányprogram is az SaS akaratát tükrözi. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszternek, valamint Orbán Viktor kormányfőnek fel van adva a lecke.

 

Ami biztos, hogy június közepén Csehországban a V4-csúcson találkozik személyesen a két kormányfő. Egy ilyen kérdés, már csak a gazdasági téren történelmi csúcson levő szlovák-magyar kapcsolatok miatt is bilaterális találkozót igényel. Szijjártó Péter a Körképnek ezzel kapcsolatban a minap Komáromban úgy nyilatkozott, hogy az előkészítés alatt álló Orbán-Matovič találkozóra a közeljövőben sor kerül. Ennek egyik fő témája lehet a kettős állampolgárság kérdése.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Szijjártó Péter a Körképnek: Stratégiai partnerként tekintünk Szlovákiára

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.