Nyitókép forrása: Facebook.com/Polícia – Bratislavský kraj

 

A rendőrség közlése szerint hajnali 3:30-tól gond nélkül átjárhatóvá vált a Horvátjárfalu-Kitsee szlovák-osztrák határátkelő, ahol tegnap fennakadás alakult ki a határhoz érkező repatriánsok miatt, akik hiába vártak az intelligens karantén indítására.

 

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, az intelligens karantén applikációját tegnap sem az Apple sem a Google nem hagyta jóvá. És bár a kormányhivatal korábban mindenkit arra kért, hogy a határhoz érkezése előtt ellenőrizze le az otthoni karantént lehetővé tevő applikáció működését, több tucat külföldről hazaérkező jelent meg a határnál, fennakadásokat okozva a közlekedésben. A D1-es érintett szakasza teljesen beállt.

 

Kisebb tüntetés is kialakult, a türelmetlen repatriánsok útblokáddal követeltek bebocsátást Szlovákiába. A helyzetet végül Igor Matovič „oldotta meg” azzal, hogy a felkérte a Közegészségügyi Hivatalt kivétel engedélyezésére, ami viszont csak annyit jelentett, hogy a határhoz érkezők állami karanténba kerültek, míg az applikációt nem fogadják el. A tegnap határnál várakozó szlovák állampolgárok elvileg épp az állami karantén elkerülése végett nem tértek eddig haza.

 hirdetes_810x300  

 

A rendőrség közlése szerint a Közegészségügyi Hivatal péntek este 20 órai hatállyal engedélyezte a határnál rekedtek állami karanténba helyezését a „negatív koronavírusteszt elvégzéséig, vagy a házi karantént lehetővé tevő applikáció üzembe helyezéséig”. Ha  a két feltétel közül legalább az egyik teljesül, az illető személy 14 napos házi karanténba kerülhet.

 

 

A központi válságstáb nem feltételezi, hogy az eKaranténa applikációt ne engedélyeznék, értesüléseik szerint az engedélyezési folyamat húzódik csak, a korábbi tesztek probléma nélkül zajlottak. Az említett techvállalatok késése pedig arra vezethető vissza, hogy az adatvédelmi szempontból kényesnek ítélt, koronavírussal kapcsolatos kormányzati applikációkat mélyebb vizsgálatnak vetik alá.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!