Nyitókép: TASR/Dano Veselský/hnonline.sk

 

Igor Matovič kormányfőnek van egy aduja, amivel meggyőzhetné koalíciós partnerét, az SaS pártelnökét, Richard Sulíkot a vasárnapi boltzárról szóló egyezségről. Mindezt Boris Kollár (Sme rodina) házelnök nyilatkozta a Markíza televízió vasárnapi politikai vitaműsorában.

 

Kollár elmondása szerint ugyanis létezik egy szóbeli megegyezés a koalíción belül, mely szerint bizonyos feltételek mellett meg lehetne nyitni a témát. Azt azonban már nem akarta kifejteni, hogy mégis milyen feltételek mellett kerülhetne terítékre a vasárnapi boltzár témája, ahogy Matovič „adujáról” sem árult el részleteket.

 

A házelnök ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg továbbra is érvényben van, hogy ha Richard Sulík tiltakozik a boltzár ellen, akkor a téma nem kerül a parlamentbe.

 hirdetes_400x285  

 

Kollár nem zárkózik el a Smer-ből kilépő Podmanický elől

 

A műsorban szóba került Ján Podmanický parlamenti képviselő neve is, aki a napokban távozott a Smer soraiból. Kollár szerint Podmanický tisztességes ember, akinek Kiszucán és Árván is van támogatottsága. Értékelte, hogy a Smerből egyedüliként támogatta az exekúciós amnesztiákról szóló beterjesztését.

 

A műsorban Boris Kollárral vitázó Richard Raši (Smer) Podmanický távozását személyes döntésnek ítéli meg, és nem hozza összefüggésbe a Robert Fico és Peter Pellegrini közötti pártelnöki székért folyó harccal.

 

A korábbi informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes Raši szerint az eKaranténa elnevezésű applikáció tipikus példája annak, hogy hogyan nem szabadna csinálni a dolgokat. Egyúttal felszólította az embereket, hogy ne menjenek a határokra, mivel szerinte gondok lehetnek a személyes adatok begyűjtésével az applikáció használata során.

 

A házelnök erre reagálva elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb eltörölhessék a karanténkötelezettséget. Kollár ugyanakkor állítja, hogy a probléma nem az állam, hanem a Google és az Apple oldalán volt.

 

Mint arról korábban a Körképen is beszámoltunk, az intelligens karantén (házi karantén) applikációja egyelőre csak az androidos telefonnal rendelkezők esetében elérhető mint lehetőség, az iPhonokon csak azután működik majd, hogy az Apple is engedélyezte.

 

Kollár kitart a 13. nyugdíj mellett

 

Boris Kollár a műsorban hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az év végén ki tudják fizetni a nyugdíjasoknak a 13. nyugdíjat, de kiemelte, hogy a Smer kormányzásai után üres maradt az államkassza, nem voltak megtakarítások arra, hogy az ilyen horderejű kiadásokat fedezni tudják.

 

Kollár szerint a legrosszabb esetben a nyugdíjasok magasabb összegű karácsonyi kiegészítést kapnak majd.

 

Richard Raši a 13. nyugdíj intézményét befektetésnek tekinti és állítja, hogy a Smer támogatni fogja Kollárt, ha harcolnia kellene érte a parlamentben.

 

Kollár a Smer pártelnök-harcára reagálva elmondta, hogy szerinte önmagában a Smerben semmi sem változik mivel „ugyanazok a tulajdonosok” maradnak. Épp ezért jelenleg nem is tudja elképzelni egy potenciális Sme rodina-Smer koalíció létrejöttét akkor sem, ha Pellegrini váltaná Ficot a pártelnöki székben.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!