Nyitókép forrása: bundesregierung.de

 

Szlovákiában a munkások 31 százaléka rendszeresen, vagy időnként vasárnap is dolgozik. Az arány az egyik legmagasabb az EU-ban. A uniós rangsorban az ötödik helyen szerepel Szlovákia Hollandia, Málta, Dánia és Horvátország után – derül ki Wood & Company kutatásából.

 

A szlovákiai dolgozók 16,3 százaléka rendszeresen húzza az igát vasárnap is, további 14,6 százalék alkalmanként kénytelen vasárnap is munkába menni.

 

„Ez a magas arány a gazdaság beállítottságára vezethető vissza. Az ipar dominanciája és a hétvégéket nem ismerő ágazatok miatt magas a vasárnap is dolgozók aránya”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta Eva Sadovská, a Wood & Company munkatársa a TAS-rnek.

 

Bár a mostani adat is elég magasnak tűnik, valójában 15 évvel ezelőtt még ennél is többen dolgoztak vasárnap is: 36 százalék. Az azóta eltelt években lassan, de fokozatosan csökkent ez az arány. Abszolút számokban ma 786 ezer munkavállalónál tartunk.

 

Ismét politikai témává lépett elő a vasárnapi boltzár kérdése, ezért érdemes megjegyezni, hogy a kiskereskedelem ágazatában dolgozó 168 ezer szlovákiai állampolgár igen nagy része szintén a vasárnap dolgozók között van.

 

A Visegrádi Négyek viszonylatában a 31 százalékával Szlovákia vezeti a sort. Csehországban és Lengyelországban 25, Magyarországon 23,1 százalék a vasárnap is dolgozók aránya. Uniós szinten a németeknél a legalacsonyabb ez a szám: 19,3 százalék.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!