Nyitókép forrása: ta3.com

 

Először Alexander Schallenberg oszrák külügyminiszter, majd Ivan Korčok (SaS), a szlovák diplomácia vezetője jelentette be, hogy június közepén megnyílhatnak a határok Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország között.

 

Schallenberg ugyanakkor hangsúlyozta, az egyes országok kormányaitól függ, hogy egyszerre válnak-e átjárhatóvá az említett országok határai.

 

Korčok szlovák külügyminiszter a négy ország képviselőinek mai videkókonferenciája után azt nyilatkozta, hogy felkérte „magyar, cseh és osztrák partnereit, hogy engedélyezzék a szlovák állampolgárok beutazását negatív vírusteszt és kötelező karantén nélkül is”.

 hirdetes_810x300  

 

„A környező országok külügyminiszterei tisztában vannak vele, hogy Szlovákia tudja felmutatni a legjobb eredményeket a járvány elleni harcban, ezért azt kértem tőlük, hogy polgáraink utazhassanak Ausztriába, Csehországba tesztek nélkül is. Arra is hivatkozva, hogy a járvány terjedésének esélye Szlovákia oldaláról a legcsekélyebb. Viszont, partnereink azt is elvárják, hogy ugyanilyen feltételeket fogadjunk el az ő állampolgáraikkal szemben”

 

fogalmazott Korčok nyilatkozatában.

 

A tárgyalás eredetileg a Slavkovi Hármak (S3) keretében valósult meg, amely Ausztria, Csehország és Szlovákia szövetségét jelenti, ám főleg cseh kezdeményezésre meghívták Magyarországot is.

 

„Szlovákia támogatta Magyarország meghívását, hogy ilyen bővített formátumban is tárgyalni tudjunk a határok ügyéről, és nagyra értékeltek, hogy Magyarország elsőként tette lehetővé a szlovák állampolgárok belépését tesztek nélkül”

 

jelentette ki a miniszter.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-os videóbejegyzésében hangsúlyozta, mindannyiunk érdeke, hogy újabb lendületet kapjanak a határon átnyúló kereskedelmi kapcsolatok.

 

„És érdekünk az is, hogy a magyar embereknek minél kevesebb korlátozó intézkedéssel kelljen szembenézniük. Természetesen mindig az egészség és az emberi élet megvédése az első számú szempont”

 

mondta. Kiemelte, hogy ezt a négyes együttműködést a továbbiakban is fenntartják az érintett országok.

 

Elmondta, hogy „elvi céldátumként” a négy ország a június 15-ében állapodtak meg, ekkor eljutni oda, hogy „az állampolgárok minél nagyobb szabadsággal közlekedhessenek” az országhatárokon keresztül.

 

Kijelentette, Magyarország támogatja ennek a négyes körnek a bővítését, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerdán a lengyel külügyminiszterrel fog találkozni, csütörtökön pedig a Szlovénia képviselőivel fog tárgyalni.

 

Határ-egyeztetések ????????

Határ-egyeztetések ????????

Gepostet von Szijjártó Péter am Montag, 25. Mai 2020

 

Körkép.sk, Webnoviny.sk, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 46 olvasónak tetszik ez a cikk.