Nyitókép: hnonline.sk/archív

 

Igor Matovič szlovák kormányfő hétfőn bejelentette, hogy bár egyelőre nem indul az érvényben lévő korlátozások részét vagy egészét feloldó 5. fázis, május 27-től, szerdától néhány újítást vezetnek be a járványügyi intézkedések terén.

 

Ilyen újítás például, hogy az üzletekben és vendéglátó egységekben megválaszthatják, hogy vevőnként/vendégenként 15 m2-t biztosítanak, vagy két méteres távolságot a vevők/vendégek között, esetleg két méteres távolságot az asztalok szélétől. Az a szabály, miszerint egy asztalnál egyszerre csak ketten ülhetnek, továbbra is érvényben marad.

 

A szakértők tanácsával tartott találkozó után a kormányfő azt is bejelentette, hogy

 hirdetes_810x300  

 

május 27-től az eddigi 24 helyett 48 órát lehet abban a 8 országban tartózkodni karanténkötelezettség nélkül, melyekre múlt héttől érvényes a kivétel – Ausztria, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Svájc.

 

Matovič elismerte, hogy a szlovák kormányzat feladata, hogy az érintett országoknál „kijárja” a kétoldalú szabad mozgást, tehát, hogy a célországban se kérjenek negatív koronavírus-tesztet a szlovák állampolgároktól.  Ugyancsak megemlítette, hogy igyekeznek kialkudni a partnerországoknál, hogy az ő, Szlovákiába tartó állampolgáraik is hasonló előnyöket élvezzenek.

 

„Mindannyian nagyon, nagyon óvatos, de az is igaz, hogy Szlovákia ebben az esetben a járványügyi helyzetre való tekintettel kelendő menyasszony.”

 

A szlovák miniszterelnök szerint néhány országgal már napokon belül egyezség születhet, míg mások esetében tovább tarthat majd konszenzusra jutni.

 

Nem mindenkinek lesz kötelező a vasárnapi „boltzár”

 

Szintén újítás, hogy vasárnaponként több szolgáltatás is üzemelhet – ilyen például a mozi, színház, taxiszolgáltatás vagy épp az autóiskola. Ezen kívül vasárnap nyitva tarthatnak a turisztikai információs központok, valamint engedélyezett az ideiglenes sátras árusítás, mozgatható árusító berendezésekkel való értékesítés, mozgó értékesítés, piacok nyitvatartása.

 

A vendéglátó egységek esetében engedélyezni fogják a 22.00 óra utáni nyitvatartást is, de csak ha zártkörű rendezvényről van szó. Ugyanakkor vezetni kell a résztvevők névsorát a Regionális Közegészségügyi Hivatal részére, és a rendezvényt követő 30 napig fel kell tudni mutatni kérés esetén. Ez egyébként azt jelenti, hogy már nyugodtan lehet tartani esküvőket, születésnapi ünnepségeket is.

 

Június 3-tól elvileg kinyithatnak a belső és külső sportlétesítmények is, ugyanakkor korlátozzák a jelenlévő személyek maximális számát, ugyanakkor használatba lehet majd venni az öltözőket és zuhanyzókat. A konditermekben jelenléti ívet kell majd vezetni, hogy szükség esetén visszakövethető legyen, kik tartózkodtak egy helyiségben egy fertőzöttel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.