Nyitókép: Körkép.sk

 

Trianon századik évfordulójához közeledve Fiatal-Bútora János jogász hathatós munkájának köszönhetően a napokban ismét kézzelfoghatóvá vált, hogy a Beneš-dekrétumok nemcsak hogy ma is érvényesek, de továbbra is sújtják a magyarokat.

 

A témáról itt írtunk bővebben.

 

Brüsszel: A Beneš-dekrétumok továbbra is érvényesek Szlovákiában (Precedensértékű ítélet született)

 hirdetes_810x300  

 

Az Új Egység Mozgalom ennek apropóján levelet írt a szlovák miniszterelnöknek, melyben a magyarok számára problémás kérdések rendezését kérik.

 

Az ÚEM lép, az MKP inkább saját magának lobbizik

 

„Amíg érvényben vannak a Beneš-dekrétumok, addig nincs egy szinten a szlovák és a magyar nép kapcsolata. Szeretnénk megkérni Önöket a trianoni békediktátum századik évfordulója idején a magyar nemzetrész itt élő tagjait a kollektív bűnösség elvével megbélyegző Beneš-dekrétum eltörlésére”

 

– fogalmaznak a kormány tagjainak is elküldött levélben, melyben a szlovák állampolgársági törvény mielőbbi újratárgyalását is sürgetik a megbékélés jegyében!

 

Hogy mit lép a témában a Nagyszombat-megyében egyébként épp az OĽaNO-val kormányzó MKP, nem tudni. Menyhárt Józsefnek most az a legfontosabb, hogy Matovičnál elérje, hogy felesége járási hivatalvezető lehessen.

 

Körkép.sk exkluzív: Újabb politikai klientelizmus az MKP-ban! Menyhárt József saját feleségének keres állami munkát

 

Klus a kettős állampolgárságról

 

A Körképen szombaton azt is megírtuk, hogy a szlovák külügyminisztérium államtitkára épp a napokban fejtette ki véleményét a kettős állampolgárság ügyében.

 

Klus szerint amíg Magyarország nem változtat az állampolgársági törvényén, a felvidéki magyarok nem lehetnek kettős állampolgárok

 

A Magyarország köré szögesdrótnak is beillő mini-Schengenről értekező Martin Klus (SaS) nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar állampolgársági törvény nem felel meg a standard európai elveknek, és amíg Magyarország ezen nem változtat, a felvidéki magyarok ne számítsanak arra, hogy szlovák-magyar kettős állampolgárok lehetnek.

 

Az Új Egység Mozgalom vezetőségének levelét, melyet alább olvashatnak, hétfőn kézbesítik a szlovák miniszterelnöknek és a kormány tagjainak. Samu István kérdésünkre azt is elmondta, hogy személyes tárgyalásra is készülnek a témában a kormánykoalíció tagjaival.

 

Körkép.sk

A levél:

 

Vážený pán predseda vlády,

Vážený kompetentný úradu vlády,

 

Dozvedeli sme sa, že Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vyniesol rozsudok v jednej záležitosti súvisiacej s Benešovými dekrétmi.

Viacerí verili, že ideológia prezidentských dekrétov je už len formálna, ale tento prípad dokázal, že (medzi inými) doposiaľ trvajúca účinnosť dekrétov dodnes bráni našim národom v rovnocennej a rovnoprávnej koexistencii.

My, členovia spoločenského hnutia Új Egység Mozgalom (skrátene ÚEM) chceme veriť a dôverovať tomu, že je v záujme aj súčasnej Slovenskej vlády, aby národnostné otázky sa už nikdy viac nezneužívali na účely straníckej politiky alebo na účely dosahovania prospechu.

Hodláme podnietiť Slovenskú vládu, aby sme skúsili spoločnými silami vyriešiť už jedno storočie trvajúce národnostné nezhody.

Máme záujem účinne prispieť k tomu, aby medzištátne bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, a čo je dôležitejšie, aby aj spoločenské a politické pomery medzi týmito dvoma národmi sa mohli posunúť (aj symbolicky) na spoločnú úroveň.

Kým totiž sú v platnosti Benešové dekréty pomery medzi týmito dvomi skupinami ľudu nie sú na rovnakej úrovni.

Myslíme si, že takéto rozpory a nezhody môžu existovať len do tej doby, kým ich živia politické záujmy.

Chceme preto požiadať ctenú vládu, aby pri svojich rozhodnutiach neustále mala na zreteli myšlienku zmierenia, tak ako sa to aj javí od doby jej vládnutia.

V tomto duchu Vás chceme požiadať, v časoch stého výročia trianonského mierového diktátu, (ktorý zo strany Slovákov je pozitívne hodnotený, kým Maďarský národ ho prežíva, ako traumu) – na zmiernenie ťažkého dedičstva spomienok – o zrušenie Benešových dekrétov, ktoré stigmatizujú princípom kolektívnej viny tu žijúcu časť Maďarov. Zároveň žiadame aj o čo najskoršie opätovné prerokovanie zákona o štátnom občianstve SR v duchu zmierenia.

Radosťou vítame otvorenosť súčasnej vlády v oblasti zmierenia našich národov.

Mienime upriamiť pozornosť aj na možnosti ohľadne práv používania jazykov, t. j. na možnosti takzvanej dvojjazyčnosti v regiónoch, ktoré sú etnicky zmiešane obývané. Chceme poukázať na skutočnosť, že v početných štátoch Európy existujú samostatné (autonómne) regióny, ktoré používajú viaceré úradné jazyky, pričom takmer všade tieto sú najvyspelejšími regiónmi daného štátu. Veríme, že naše kultúry sa vzájomne neznehodnocujú, ale sa navzájom obohacujú. Dobrým príkladom môže byť na to vzor Švajčiarska alebo Južného Tirolska.

S úctou žiadame o zohľadnenie našich vyššie uvedených  požiadaviek a návrhov.

Nezabudnite, že teraz je vo vašich rukách rozhodovať a vládnuť tak, aby to prinieslo skutočné zmeny v našich regiónoch, také s ktorými môžete vybudovať budúcnosť, v ktorej môžu naši potomkovia spoločne žiť s hrdosťou a cťou!

 

Za pozitívne prijatie našej iniciatívy Vám vopred ďakujeme.

 

S úctou

Vedenie ÚEM

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Kormányhivatali Illetékesek!

 

Tudomásunkra jutott, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán elmarasztaló ítélet született egy, a benesi dekrétumokat érintő ügyben.

Sokan hitték, hogy az elnöki dekrétumok eszmeisége már csak névleges, ám ez az eset bebizonyította, hogy (egyebek mellett) a dekrétumok máig tartó hatálya a mai napig gátolja nemzeteink egyenrangú és egyenjogú együttélését.

Mi, az Új Egység Mozgalom (rövidítve ÚEM), mint társadalmi mozgalom tagjai, szeretnénk hinni és bízunk benne, hogy a jelenlegi szlovák kormány is érdekelt abban, hogy a nemzetiségi kérdések ne legyenek többé kihasználva pártpolitikai és haszonszerzési célokra.

Arra szeretnénk ösztönözni a szlovák kormányt, hogy az évszázados nemzetiségi ellentéteket közös erővel próbáljuk meg feloldani.

Szeretnénk odahatni, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti államközi bilaterális kapcsolatok, valamint ami még fontosabb, hogy a két nép közötti társadalmi, politikai érintkezések (szimbolikusan is) egy szintre léphessenek.

Amíg ugyanis érvényben vannak a Beneš-dekrétumok, addig nincs egy szinten e két nép kapcsolata.

Úgy gondoljuk, az ilyen ellentétek csak addig léteznek, amíg  a politikai érdekek azokat életben tartják.

   Megkérnénk ezért a tisztelt kormányt, hogy döntései során mindig a megbékélést tartsa szem előtt, úgy, ahogyan az kormányra kerülése óta mutatkozik!

Ennek jegyében szeretnénk Önöket megkérni, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulója idején, (mely a szlovák részéről pozitívan értékelt, ám a magyar nemzet számára traumaként megélt) – enyhítve az emlékezés nehéz örökségét – a magyar nemzetrész itt élő tagjait a kollektív bűnösség elvével megbélyegző Beneš-dekrétum eltörlésére. Egyúttal kérjük az SzK állampolgársági törvényének a megbékélés jegyében történő mielőbbi újratárgyalását is!

Örömmel üdvözöljük a jelenlegi kormány nyitottságát nemzeteink megbékélésének irányában.

Szeretnénk felhívni továbbá a figyelmet az etnikailag vegyesen lakott régiók nyelvhasználati jogigényének, az ún. kétnyelvűsítésnek a lehetőségére. Szeretnénk rámutatni, hogy Európa számos országában vannak több, hivatalos nyelvet használó önálló (autonóm) régiók, melyek szinte mindenütt az adott állam legfejlettebb régiói.

Hisszük, hogy kultúráink nem vesznek el egymás értékéből, hanem egymást gazdagítják. Jó példa lehet erre Svájc, vagy Dél-Tirol esete.

 

 

Tisztelettel kérjük, a fentebb leírt kéréseink, javaslataink figyelembevételét.

Ne feledjék, hogy a döntés most az Önök kezében van ahhoz, hogy térségünkbe valódi változást hozva kormányozzanak, mellyel olyan jövőt építhetnek, amelyben utódaink is büszkén és becsülettel élhetnek együtt!

 

Előre is köszönjük kezdeményezésünk pozitív elbírálását.

 

Tisztelettel az

ÚEM vezetősége

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.