Nyitókép forrása: facebook.com/polícia sr

 

Szerdától, azaz május 27-től nyolc ország megnyitja a szlovákiai állampolgárok előtt a határait, és a jelenlegi megállapodások szerint 24 órára (Csehország és Magyarország esetében 48 órára) karanténkötelezettség és kötelező negatív teszt felmutatása nélkül is beléphetünk az adott országba.

 

A határátlépési lehetőség a következő országokkal szemben érvényes: Csehország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Németország és Svájc.

 

Figyelem: ma megváltozott a határátlépéshez szükség nyomtatvány formája. A rendőrség ez alapján regisztrálja a határátlépés időpontját. Az új nyomtatvány négynyelvű – szlovák, német, angol és magyar. Az űrlap ide kattintva tölthető le a belügyminisztérium honlapjáról.

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič kormányfő kedden délután közösségi oldalán jelezte, hogy Magyarország és Csehország esetében is érvényes, hogy a szlovák állampolgárok átmehetnek a két országba 48 órára, és ugyanez érvényes a magyar és cseh polgárokra is, ha Szlovákiába jönnek.

 

Igor Matovič: SZLOVÁK-MAGYAR összetartozás

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter egy a közösségi oldalán közzétett videóban ugyanerről úgy fogalmazott, hogy

 

„Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh–szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar–cseh vonatkozásban”

 

Ez utóbbi esetnél, tehát a magyar-cseh vonatkozásnál említette meg, hogy mivel „mi közép-európaiak” körülményesek vagyunk, így Csehországból hazafelé egyelőre nem jöhetnek majd át a korábban kiutazó magyar állampolgárok Szlovákián keresztül.

 

Még egy fontos dolog: mivel adott esetben elég gyorsan változhatnak a dolgok vagy érkezhetnek hasznos pontosítások a hatóságok részéről, indulás előtt mindenki ellenőrizze, hogy célországa esetén milyen kiutazási időkorlát érvényes. Érdemes figyelni a szlovák rendőrség alábbi, folyamatosan frissülő facebook-bejegyzését is.

 

 

Ausztria egyébként várhatóan legkésőbb június 15-én csatlakozik majd a kölcsönös határátlépési egyezményhez, addigra Európa más nyugati országai is átjárhatóbbá teszik az országhatárokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.