Nyitókép: aktuality.sk

 

A megítélt támogatás után járó provízió legnagyobb része a Slavia Capital-os oligarchának ment. Az állami ügynökség vezetője megelégedett 1 százalékkal.

 

Marek Kodada minisztériumi hivatalnok volt a rendszerben, aki letartóztatása után elárulta a rendőröknek a csúszópénzek elosztásának kulcsát. A nyomozati szervek eddig 10 millió euróra becsülték ennek összegét.

 

A „Dobytkár“ ügyben immár az egyik érintett is beszélni kezdett. Marek Kodada a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségen belüli korrupcióról vallott a rendőröknek.

 hirdetes_300x300  

 

Kodada korábban a Mezőgazdasági minisztérium régiófejlesztési és közvetlen támogatások osztályának vezetője volt. A rendőrség szerint azt követően vette kézbe a korrupcióra épülő rendszer irányítását, hogy 2016-ban leváltották a Mezőgazdasági Kifizetőügynökség vezetőjét, Ľubomír Partikát.

 

Így működött a pénzosztás

 

A rendszerről röviden, melyben az ügynökség vezetője Juraj Kožuch, és Martin Kvietik (Slavia Capital) oligarcha is érintett.

 

Ha a mezőgazdasági támogatásra pályázati igényt benyújtó személyekkel megegyeztek a 14 százalékos csúszópénzben, annak szétosztása így nézett ki:

 

8 százalék ment az oligarchának, 1 százalék Kožuchnak, 1 százalék pedig vélhetően Kodadának, aki közvetítő volt. A maradék a csúszópénz beszedését intézők zsebébe vándorolt, akiket a rendőrség az egyik márciusi razzián gyűjtött be.

 

A Specializált Büntetőbíróság határozata szerint Kvietik a „rendszer számára“ szolgáló pénz felelőse is volt, melyet a neki járó 8 százalékból intézett.

 

Az egyik vádlott szerint ebből fizették a választások előtt az SNS kampánykiadásait és a médiát is. Az nem világos, hogy ez pontosan mit jelent. Reklámköltségeket-e, vagy más „kiadásokat.“ Az SNS tagadja a vádakat.

 

A témáról bővebben az aktuality.sk oknyomozó cikkében lehet olvasni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.