Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KPA

 

Az OĽANO vezette Pénzügyminiszterérium internetes közvélemény-kutatást indított hivatalos facebookoldalán arról, hogy a kormány kezdeményezzen-e tárgyalásokat a szakszervezetekkel a minimálbér befagyasztásáról a jövő évre vonatkozóan, vagy sem.

 

Amennyiben a kormány befagyasztja a minimálbért, akkor az jövőre a mostani, bruttó 580 eurós szinten marad. Ha nem, akkor 653 euróra emelkedik (szintén bruttóban).

 

Robert Fico, a Smer elnöke keddi sajtótájékozatóján szólította fel a szakszervezeteket, hogy ne engedjenek a kormány kezdeményezésének. A minimálbér emelését ugyanis  a aválasztások előtt épp a Smer vezette be. Országszerte 160 ezer munkavállalót érint közvetlenül.

 hirdetes_810x300  

 

Az érem másik oldala, hogy a minimálbér nagysága 42 különböző törvényi passzuson keresztül növeli általánosságban az adó- és járulékterheket a munkáltatók számára. Az elmúlt években ráadásul a minimálbér az átlagbér tempójának többszörésével nőtt. Ez az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az autóipar megtorpanása miatt már korábban is súlyos problémákat vetett fel. A téma várhatóan sok politikai vitát fog generálni a közeljövőben.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!