Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Bugár Béla „hétköznapi” párttagként részt vesz a Most-Híd szombati közgyűlésén. Saját bevallása szerint, ha a párt igényt tart a tanácsaira, áll rendelkezésre, de aktívan politizálni már nem akar – a Most-Híd volt elnökével készített interjút a Denník N. Elöljáróban megjegyezzük, Bugár nem változott: ma is úgy véli, minden az MKP hibája és felelőssége, no meg a Fidesz manipulációjáé. Sulíkot és a Za ľudít szívesen szembe fordítaná Matovičcsal. Közben olyan eredményeket kér számon néhány hónapja hivatalban lévő államtitkároktól, amelyeket a Most-Híd négy évnyi kormányzás alatt sem tudott/akart keresztülvinni. 

 

Beszélt arról is, hogy a nagyszarvai idősek otthonának irányításában ő nem vesz részt, csak az üzlettársa. Arra a kérdésre, hogy mennyire éri meg a kastélyban működő idősotthont fenntartani, Bugár azt válaszolta, hogy egyelőre csak a kölcsönöket fizetik a bevételekből…

 

Bugár Béla az idei februári választásokon nem csak a parlamentből vezette ki pártját, hanem a megsemmisülés szélére is sodorta az elmúlt négy év politizálásával, amit a választók 2,09 százalékos eredménnyel értékeltek. A Most-Híd vegyespártnak magyar kérdésekben csak kozmetikai módosításokra futotta a Smerrel közös kormányzás ideje alatt, amely egyébként botrányoktól, kormányválságoktól, újságíró-gyilkosságtól és a harmadik mondatoktól volt hangos.

 hirdetes_300x300  

 

A magyarok kivesztek a politikából

 

Bugár most a Denník N-nek a pár hónapja hivatalban lévő Filip Mónikát bírálta, amiért a koronavírus-járvány kellős közepén még nem vezette be a szlovák nyelv idegen nyelvként való oktatását, amit állítása szerint a Most-Híd öt éven át tesztelt – vagyis négy évnyi kormányzás alatt képtelen volt átültetni a gyakorlatba.

 

Kijelentette, hogy a „magyarok kivesztek a politikából”, de felelősséget továbbra sem vállal a magyar politikai képviselet jelenlegi helyzetéért. Ugyanazt mondta az interjúban, mint korábban már annyiszor:

 

„Vitatkozhatunk azon, ki követett el több hibát. De mi tényleg megállapodtunk az MKP-val, amit ők felrúgtak…”

 

mondta. Annak ellenére, hogy a választások eredménye egyértelműen bebizonyította – amit nem volt nehéz megjósolni a választások előtt sem – hogy egy Bugár Béla vezette Most-Híd vállalhatatlan a választók számára, Bugár most is azt állítja, a Most-Híd – MKP paktum „a Fideszhez és egy erős pénzemberhez kötődő személyek” miatt bukott el.

 

Az Összefogás még mindig tüske a körme alatt

 

Arra a kérdésre, hogy tényleg Világi Oszkárra gondol-e, Bugár a korábbi nyilatkozataitól eltérően nem válaszolt egyértelmű igennel. Helyette – ahogy minden kényes kérdésnél szokta – visszakérdezett: és vajon kinek a projektje volt az Összefogás mozgalom?

 

A többek között Mózes Szabolcs és Orosz Örs nevéhez köthető Összefogás a magyar érdekeltségű pártok választások előtti tárgyalásain egyértelmű feltételként szabta meg Bugár Béla távozását a politikából. A megállapodás így végül a Most-Híd nélkül valósult meg. Az már sosem derül ki, hogy mi történt volna, ha Bugár hajlandó lett volna háttérbe vonulni.

 

Bugár szerint csak idő kérdése, hogy a jelenlegi kormány „negatív intézkedéseket” vezessen be a magyar közösség kárára.

 

Kettős mérce

 

A legendásan korrupt államapparátust fenntartó Smerrel kormányzó volt most-hidas politikus a magyar kormány által Felvidékre küldött támogatásokat is kifogásolta. Felrótta, hogy a kis mezőgazdasági vállalkozások fejenként 10-15 ezer eurós támogatásban részesültek. Állítása szerint a választások elé időzítették a szerződések aláírását, ami szerinte „egy másik ország belügyeibe való beavatkozásnak” minősül.

 

Két dolgot azonban érdemes kiemelni: feljelentést vagy panaszt ez ügyben nem tettek, és míg Bugár most a kisvállalkozóknak juttatott támogatást bírálja, egy szóval sem firtatja a szlovákiai magyar nagyvállalatoknak adott jóval nagyobb összegű támogatásokat.

 

Bugár szerint a Trianon okozta érdekellentétet Magyarország és Szlovákia között csak egy, a két parlament által közösen elfogadott megbékélési határozat oldhatná fel, de nem lát rá esélyt, hogy Igor Matovič jelenlegi kormányfő „elég érett lenne” ehhez a feladathoz. Mint ahogy abban sem biztos, hogy Orbán Viktor is akarná.

 

Az első Dzurinda-kormány

 

Külön kuriózum volt olvasni az interjúban, hogy Bugár Béla, aki 2016-tól folyamatosan azt nyilatkozta, hogy egyetlen kormányban sem tudtak annyit elérni, mint a Smerrel kötött koalícióban, most úgy véli, hogy az első Dzurinda-kormány volt számára a legjobb.

 

Valójában ezen meg sem lepődhetünk: Mikuláš Dzurinda első kormánya idején mondott le a Bugár Béla vezette MKP az autonómiáról, a Beneš-dekrétumok rendezéséről és (egy időre) a magyar egyetemről a kormányszerepért cserébe – hogy a közigazgatási reformot ne is említsük. Bugár a mostani interjúban ezeket már meg sem említi, helyette az EU és NATO-csatlakozás előkészítéséről és a reformintézkedésekről beszélt, mint legfontosabb eredményekről.

 

Ficonak azt kellene tennie, amit úgysem fog megtenni

 

Röviden reagált a Smeren belüli Pellegrini-Fico konfliktusra is. Szerinte Ficonak szembesülnie kellene a valósággal, és Pellegrinire kéne hagynia a párt irányítását, de ahogy őt ismeri, ezt nem fogja megtenni.

 

A jelenlegi kormánykoalíció kapcsán Richard Sulík pártelnököt (SaS) provokálta. Kijelentette ugyanis, hogy Sulíknak nem kellene hagynia, hogy Matovič kétnaponta belérúgjon. Aztán felrótta neki, hogy miért nem lép szövetségre a Za ľudíval, “mert együtt többet elérhetnek”. Ez a kijelentés ebben a kontextusban a koalíción belüli erőviszonyok megváltoztatását jelentené.

 

Az interjú utolsó részében Bugár elmondta, hogy Solymos Lászlóval arról már beszéltek, hogy a Most-Híd programjába bekerülne a közös magyar képviselet kialakítása. Majd kijelentette, hogy ez sosem a Most-Hídon múlott, hanem kizárólag az MKP-n.

 

A teljes interjú itt érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.