Nyitókép forrása: Facebook/Összefogás

 

Megerősített magyar adás, kulturális önkormányzatiság, több kisebbségi kulturális támogatás, módosított államnyelvtörvény, Krasznahorka felújítása. Ezek a témák kerültek terítékre a Magyar Közösségi Összefogás vezetősége és Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter pénteki találkozóján – közölte pénteken a Magyar Közösségi Összefogás (röviden Összefogás) hivatalos Facebook-oldalán.

 

Mózes Szabolcs pártelnök mellett a találkozón jelen voltak Orosz Örs és Bauer Ildikó alelnökök, a minisztérium részéről pedig Milanová mellett Radoslav Ragač, a kulturális örökség és kisebbségi kultúra főosztályának vezetője.

 

A Facebook-os közlemény szerint a megbeszélésen szóba került a magyar adásidő kérdése is. Mózes elmondása szerint a miniszter felszólítja az RTVS igazgatóját, hogy mutasson fel tervet a probléma megoldására.

 hirdetes_810x300  

 

Az Összefogás szerint a Kisebbségi Kulturális Alapot, melyben „részben érvényesül az önkormányzatiság”, több szempontból meg kell erősíteni. Mózes kijelentette, hogy a Matica slovenská mintájára átalánytámogatást kellene biztosítani a kiemelt szlovákiai magyar intézményeknek. Milanová jelezte, hogy a koronaválság okán fellépő gazdasági visszaesés forráshiányt eredményez, de szerkezeti megoldásokról lehet szó.

 

A miniszter a nyelvrendőrség témája kapcsán elutasította a más (nem állam-) nyelvek fejlődését akadályozó eljárásokat, az Összefogás szerint a miniszter a nyelvrendőrség és az államnyelvtörvény kérdésében is nyitott volt a magyar szempontokra.

 

A megbeszélésen terítékre került a krasznahorkai vár ügye is, amelynek nyolcadik éve húzódó felújítása és az átadás időpontjának folyamatos kitolása elégedetlenséget szül – áll a közleményben. Orosz Örs emlékeztetett, hogy

 

“Krasznahorka egy szimbolikus hely, minél korábban be kell fejezni a felújítást. A vár amellett, hogy szimbólum, Észak-Gömör egyik legfontosabb turisztikai célpontja”.

 

A kulturális miniszter nem bocsátkozott ígéretekbe, azt azonban jelezte, hogy örülne, ha a vár részbeni megnyitására már a mostani választási ciklusban sor kerülhetne. Felhívta a figyelmet, hogy az előző minisztériumi vezetés sok hibát követett el a vár felújítása kapcsán, amely ma már jóval előrébb is járhatna.

 

“30 év után nincs intézményes politikai képviseletünk a parlamentben, kötelességünk ügyeinkkel megkeresni az arra nyitott kormányzati csúcsvezetőket, és a témák előmozdításáról beszélni, ismertetni velük a főbb problémákat. Örülök neki, hogy a miniszter asszony maximálisan nyitott volt és ígéretet tett a párbeszéd folytatására”

 

– idézte Mózes Szabolcsot a sajtóközlemény.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!