Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Monika Jankovská, a Smer egykori igazságügyi államtitkára ma az ország történetének legsúlyosabb igazságügyi-korrupciós botrányának főszereplője és legfőbb vádlottja, akit többek között hatalommal való visszaéléssel is megvádoltak. A Denník N pénteki beszámolója szerint azonban az egész botrányt megúszhatja feltételes szabadságvesztéssel.

 

Pénteken hozott határozatot a Főügyészség az igazságszolgáltatást Marian Kočner javára manipuláló és ezért most vád alá helyezett 13 bíró fellebbezési kérelmével kapcsolatban. Az ügyben nem a Smerhez és Robert Ficohoz több szálon is kötődő Jaromír Čižnár főügyész járt el, hanem helyettese, Viera Kováčiková. Čižnár ugyanis közeli barátságban áll az egyik vádlottal.

 

Korrupció, de nem olyan, amilyennek lennie kéne…

 

 hirdetes_400x285  

Kováčiková, bár elutasította a vádlottak vádemelés elleni indítványait, a határozat szövegezéséből az is kiderül, hogy Jankovská, aki a korrupciós machináció csúcsán állt, kisebb büntetést is kaphat, mint egy harminc eurós csúszót elfogadó közúti rendőr. Hogy miért?

 

A határozatban a Főügyészség elismeri, hogy Jankovská szerepvállalása az igazságszolgáltatás pénzért történő manipulációjában „masszív“ volt, és ezt több bizonyíték (Threema) és tanúvallomás (Vladimír Sklenka bírós, vagy a Kočner javára egyszer ítéletet hozó Maruniaková fiatal bírónő, aki a Threema szerint „sokkal tartozott” Jankovskának) is alátámasztja.

 

Ám a helyettes főügyész szerint Jankovská nem feltétlenül követte el a hatalommal aló visszaélés bűncselekményét, ugyanis igazságügyi államtitkárként hivatalosan nem volt lehetősége sem leváltani, sem visszahívni például Maruniakovát, aki Jankovská nyomására ítélt Kočner javára az egyik vélhetően hamis Markíza váltó esetén.

 

Márpedig ha így van, akkor Jankovská 5-től 12 év helyett 2-től öt évig terjedő börtönre ítélhető csupán, büntetlen előélete miatt viszont ez felfüggesztett szabadságvesztést jelenthet.

 

Vitatható érvelés

 

A helyettes főügyész érvelése nem túl életszagú. A szlovákiai teljes képhez hozzátartozik, hogy a bírók visszahívásáról a Bírói Tanács dönt, amelynek összetételére az igazságügyi miniszternek, közvetve pedig a kormánynak és a parlamenti többségnek (koalíciónak) van ráhatása. Márpedig a Smernek nyolc plusz négy éve volt ezeknek a „kötelékeknek” az elmélyítésére.

 

Ha nem lennének hatással a bíróságokra, akkor ma nem lenne sajtótéma a Bírói Tanács elnökének személye és a testület összetétele – mert a testületen belül bizony komoly hatalmi harcok zajlanak, részben azért, hogy a hitelét vesztett igazságszolgáltatás valamit visszanyerjen a polgárok bizalmából.

 

Ráadásul érdekes belegondolni abba is, mi lett volna, ha 2017-ben Lucia Žitňanská akkori most-hidas igazságügyi miniszter nem áll ellent Fico követelésének. Robert Fico, a Smer elnöke és akkori kormányfő ugyanis személyesen járt közbe Monika Jankovská érdekében, hogy Žitňanská nevezze ki a Bírói Tanács élére. Žitňanská kénytelen volt azzal fenyegetőzni, hogy ha a Smer-SNS-Most-Híd kormány erőlteti a dolgot, lemond hivataláról.

 

Ha a Smer meggyengülése ellenére is rendkívül nehéznek bizonyult fegyelmi eljárásokat indíttatni a korrumpálódott bírókkal szemben, vajon mi történt volna, ha Jankovská kerül a bíróságok névleg autonóm szervezete élére?

 

Az alku ára: Fico a saját jelöltjét nyomná le a Most-Híd torkán

 

Fico szerint nincs semmilyen ellentét a Smer és a Most-Híd között

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.