Pál
 • HUF: 394.04
 • USD: 1.04
 • 22 °C
 • 37 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Matovič és miniszterei a pozsonyi várban emlékeznek Trianon 100. évfordulójára 100 meghívott felvidéki magyarral

„A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van” –szerepel az idézet a meghívón,

Nyitókép: penzionmargareta.sk

 

Jövő hét kedden, június 2-án nagyszabású összejövetelre kerül sor a pozsonyi várban. Igor Matovič kormányfő meghívására a szlovák kormány minisztereinek jelenléte mellett baráti összejövetelre kerül sor felvidéki magyarokkal a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából.

 

„A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van” –szerepel a mottó azon a meghívón, amelyben Igor Matovič szlovák kormányfő hív baráti találkozóra 100 felvidéki magyart Trianon 100. évfordulója, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

 

A meghívottak között szerepel portálunk, a Körkép.sk főszerkesztője, Király Zsolt is.

 

A találkozóra szóló meghívó. Kép: Körkép.sk

 

A találkozó hivatalos meghívója szombat este került ki a közösségi oldalra az egyes meghívottak részéről.

 

Cseh Péter, az OĽaNO parlamenti frakciójának magyar nemzetiségű képviselője úgy fogalmazott, Igor Matovič kormányfő az estére 100 felvidéki magyar személyiséget hívott meg.

 

„Részt vesznek politikusok, művészek, tanárok, tudósok, egyházi képviselők, polgármesterek, vállalkozók, közéleti személyiségek és a média képviselői. Szlovákia modernkori történelmében még nem volt rá példa, hogy egy szlovák kormányfő felvállalta volna Trianont!”

 

– fogalmaz a magyar politikus.

 

Portálunk úgy tudja, a találkozóval kapcsolatban a szlovák fél előzetesen Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is konzultált.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 41 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bartha Gábor
2020. máj. 31. 08:07

Például teljes területi, kulturális és gazdasági autonómiát kínál a Felvidék magyarok lakta részének? Mert egyedül ez a pozitívum jöhetne szóba ezzel kapcsolatban.

  Sándor Tamás
  2020. máj. 31. 09:23

  Minden jószándékú gesztust hasonló szándékkal illik fogadni. A mottó is azt sugallja, hogy őszinte szándék vezette a miniszterelnök urat. A ma élő szlovák épp úgy nem tehet a 100 éve történtekről mint mi. Akkor sem az egyszerű emberek acsarkodtak és döntöttek. A jelenlegi életünk és a jövő közös felrlősségünk.Rosszindulatú gyanakvás nem vezet sehová.Az első lépéseket ez a kormány megtette. A megerősödő bizalom sok, ma még megoldatlan kérdésre adhat megnyugtató választ.

   Tóth Teri
   2020. jún. 02. 14:22

   Honnan tudod, hogy a gesztus jószádékból fakad? Pár nappal ezelőtt gúnyból tett az asztalra más ország zászlaját! Miért vagy hiszékeny? Legyél inkább elővigyázatos!

Borbély József
2020. máj. 31. 10:42

Ó szerencsétlen népem,hová jutottál? Nem veszel már észre semmit,a hátadon fát vághatnak,megalázhatnak, megvesztegethetnek,leköpitek felmenőitek drága,kiontott vérét,kifosztott,kirabolt sírját! Hová jutottál,hová? A 30 ezüst talmi csillogása,másodrangú állampolgárként,egy kiadós zabálásért,válveregetésért? Ez a te fokmérőd,ezért fogsz eltűnni örökre,a feledés homályába. Megérdemelten! Pedig ez a - csupán piárhúzás,meghívó egy újabb lehetőség is lehetne (rengeteg volt a 30 év alatt)a méltó válaszra! De nem lesz,ahogy nem volt idáig sem az elmúlt 3 évtizedben!

Borbély József
2020. máj. 31. 10:59

,,Vezettesed magad,szembekötve vakon, elfajzott testvéridtül,csinált ál utakon. Kik őseik csontját rútol megtapodák, Arany szabadságunkat, Aranyon eladták!

  Fehér István
  2020. máj. 31. 14:36

  Józsi barátom! Megint igazad van, megspóroltad a hozzászólásra szánt időmet!

Bölcs József Komáromfüss, tisztelettel...
2020. jún. 01. 12:59

Béküni, békühet a magyar. De felejteni, nem felejt, ha tényleg magyar!

Patus János
2020. jún. 01. 23:33

Bizakodom. Gesztus a hatalom felől. Valahogy el kell kezdeni "rendezni végre közös dolgainkat". Egy jel, hogy a másik fél is szükségét érzi - ez közös. Egész biztos nem értünk egyet, de "beszélni róla" ideje már. Csak legyenek bátran őszinték, akik szólnak. Június 2-a nemcsak a kormány tesztje lesz, hanem azé a száz magyaré is, akik most minimum a felvidékieket képviselik. "Utólag minden kiderül."

  Tóth Teri
  2020. jún. 02. 14:24

  A te szemedbe is homokot szórtak?

Patus János
2020. jún. 02. 23:37

Dehogy. De visszautasítani bunkóság lenne, viszont alkalom, hogy szemtől szembe kapjanak nyílt véleményeket. A túloldalban csalódni nem fogok, csak bizakodom, de nem vagyok naiv. A száztagúban viszont igen, ha nem zenél!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket