Nyitókép: TASR/Michal Svítok

 

A parlament alelnöke, Peter Pellegrini felszólította Igor Matovič kormányfőt, hogy szüntesse meg a rendkívüli állapotot, illetve oldja fel a gyülekezésekre vonatkozó tilalmat.

 

Pellegrini szerint nincs ok arra, hogy tovább korlátozzák a polgárok jogait, illetve veszélybe sodorják az egészségügyi ellátását.

 

 hirdetes_810x300  

A smeres politikus szerint a gyülekezésekre vonatkozó tilalmat azért nem oldja fel a kormányfő, hogy elejét vegye a személye ellen irányuló tüntetéseknek. Pellegrini nem zárta ki, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.

 

„Meddig és milyen mutatók alapján akarja Matovič kormányfő továbbra is érvényben hagyni a gazdasági korlátozásokat és magát a rendkívüli állapotot?”

 

– tette fel a kérdést hétfői sajtótájékoztatóján Pellegrini.

 

„Ma már teljesen egyértelmű, hogy ezek az intézkedések a gazdaság újraélesztését kezdik fékezni”

 

– mondta Pellegrini azzal, hogy Szlovákiát gazdasági szegénység és munkanélküliségi válság fenyegeti.

 

Amennyiben Matovič nem reagál Pellegrini felszólítására, reméli, hogy a szükségállapot 90 nap után befejeződik. Ha ezután Matovič úgy dönt, hogy a rendkívüli állapotot meghosszabbítja, akkor az államfőhöz fog fordulni. Pellegrini szerint az államfő képes lenne Matovičot meggyőzni arról, hogy ne folytassa ezt az „alkotmányellenes cselekedetet”.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!