Nyitókép forrása: facebook.com/OĽANO

Több korlátozó intézkedést is enyhít vagy felold a központi válságstáb a szakértők tanácsának javaslatai alapján. A legújabb járványügyi változásokról Igor Matovič  kormányfő számolt be hétfő esti sajtótájékoztatóján.

 

Az elhangzottak alapján a következő változásokra lehet számítani:

 

A maszkviselés akkor kötelező kültéren, ha két méteres körzetünkön belül vannak mások is, ill. használnunk kell továbbra is a maszkokat tömegrendezvényeken és beltéren.

 

 hirdetes_810x300  

Szerdától engedélyezik a sportversenyek megrendezését – például a Fortuna Liga bajnoki mérkőzéseit. A versenyeken nézők is részt vehetnek, de csak az aktuális létszámplafon és egyéb előírások (távolság egymás közt) betartása mellett – július 1-ig ez 500 főt jelent.

 

Megnyithatják kapuikat az edzőtermek, a fürdők, a masszázsközpontok és a kaszinók is. A hotelek wellness központjai is megnyithatnak.

 

 

Szerdától megszűnik a nyugdíjasok számára kijelölt vásárlási időablak

 

Az üzletekben a vásárlók „sűrűsége” 15 négyzetméter/fő helyett 10 négyzetméterre csökken. Az éttermekben továbbra is marad a kötelező kétméteres távolságtartás, azonban az egy asztalnál ülők távolságát nem fogják megszabni, csak az asztalok közti távolságot.

 

A színházak és mozik lehetőséget kapnak, hogy több nézőt engedjenek be. Az ülésrendet úgy kell kialakítani, mint ahogy a sakktábla egyik színének négyzetei helyezkednek el (cikkcakkban).

 

Ha nem történik semmi rendkívüli, akkor június 10-től engedélyezik az 500 főnél nem nagyobb rendezvények megtartását, július 1-jétől pedig a tervek szerint 1000 főig lazítják ezt a szabályozást.  A tömegrendezvények és a sportesemények esetében is a Közegészségügyi Hivatal rendeletben szabályozza majd a higiéniai szabályokat.

 

Június 3-ától speciális feltételek mellett engedélyezik a kórházak látogatását.

 

A nyári gyermektáborok megrendezését is engedélyezik.

 

Nem oldják fel azonban egyelőre a vasárnapi boltzárat. A kormányfő szerint ez a nap egyelőre a jelenlegi gyakorlat szerint marad a fertőtlenítésre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.