Nyitókép: Körkép.sk

 

Igor Matovič kormányfő Trianon évfordulóján  100 meghívott felvidéki magyar közéleti szereplőt hívott meg a pozsonyi várba. A szlovák miniszterelnök beszédét követően Berényi József, az MKP korábbi elnöke is szót kapott. Ezt követően válaszolt a Körkép.sk kérdéseire.

 

Matovič a magyaroknak Trianon évfordulóján: Várunk titeket a közös asztalhoz

 

Interjúnkból kiderül:

 hirdetes_810x300  

– Beváltotta-e a találkozó Berényi József reményeit?

– Miről beszélt az MKP korábbi elnöke?

– Hogy látja a magyar kormány a szlovák közeledést?

– Mi történt a beszédeket követően az MKP részéről?

– Kormánybiztos lesz-e Berényi?

– Mi a véleménye a felvidéki magyar politika jövőjéről?

 

 

Hogy érezte magát a tegnapi találkozón?

 

Nem tagadom, hogy én is tartottam tőle, hogy hogy fog sikerülni. De a nyugtával dicsérd a napot elv alapján azt mondhatom, hogy megérte. Ilyen visszajelzéseket kaptam a résztvevőktől is.

 

Erre számított?

 

Ebben reménykedtem.

 

Az elmúlt napokban járt Budapesten is, ahol a magyar kormány képviselőivel találkozott. Ők előzetesen hogyan álltak hozzá a tegnapi találkozóhoz?

 

Úgy, ahogy magyarokként mi mindnyájan. Hogy ez egy gesztusértékű dolog, és lehet, hogy a miniszterelnök jó üzenetet mond a felvidéki magyarok előtt. Nyilván, Budapesten abban a kontextusban is értékelik mindezt, amit Románia csinál. Ott ugyanis nyíltan provokálják a magyarokat. Itt viszont homlokegyenest más a helyzet, mint amit korábban tapasztaltunk a szlovák politikától.

 

Tegnap Igor Matovič kormányfőt követően ön is beszédet mondott. Mi volt a fő üzenete?

 

Nyilván a személyes gesztusokon túl, amit ilyenkor illik megtenni, három gondolatot emelnék ki.

 

Elmondtam azt, hogy a szlovákiai magyarság nagyon komoly asszimilációs folyamatban van, ezért nekünk a szlovák államtól nagyobb törvényi, pénzügyi és intézményi támogatásra van szükség, hogy ez a trend megváltozzon.

 

Másrészt elmondtam, mégpedig szó szerint, hogy a kollektív bűnösség elvének hatása a mai napig keseríti életünket, és találjuk meg a közös megoldást erre a kérdésre.

 

Végezetül elmondtam azt is, hogy természetesen tudjuk, hogy a kormányprogramban benne van a kettős állampolgárság liberalizációjának kérdése, és várjuk ennek pozitív kimenetelét.

 

A tegnapi találkozón az MKP átmeneti, ügyvivő testületének tagjai egy memorandumot is átadtak a miniszterelnöknek. Ön nincs feltüntetve az aláírók között és az ezzel kapcsolatos MKP-s közös fényképen sem szerepel. Miért?

 

Azért, mert amikor a memorandum ötlete megfogalmazódott az MKP ügyvivői között, illetve amikor a szövegezése zajlott, akkor én a szlovák kormányfővel konzultáltam arról, hogy hogyan fog zajlani a trianoni esemény.

 

Egyébként hogyan értékeli a memorandum átadását és annak körülményeit?

 

Ezzel kapcsolatban kicsit fura helyzet állt elő. Mert amikor Őry Péter a kötetlen beszélgetés alkalmából ezt átnyújtotta a miniszterelnöknek, akkor ő ahelyett, hogy belepillantott volna a dokumentumba, odaadta nekem azzal a mondattal, hogy nézd meg, mi van benne és mondd el. Gyakorlatilag az MKP ügyvivő testülete a szlovák miniszterelnökön keresztül eljuttatott egy memorandumot az MKP volt elnökének.

 

És ez a memorandum most hol található?

 

Az anyag nálam van, de nem kívánok ehhez többet hozzátenni.

 

Vázolta már a miniszterelnöknek a tartalmát?

 

Beszéltünk reggel telefonon. Kérdezte, hogy hogy értékelem a tegnapi találkozót. Elmondta, hogy ő nagyon pozitívan látja, ami történt, hogy kapott vagy 200 meghívót Dél-Szlovákiába és lesz mit tennie, hogy ennek eleget tegyen.

 

Ezen kívül még a határátkelésről beszéltünk, másról nem.

 

Hogy látja, mi fog most történni? Mi várható a tegnapi találkozó után?

 

Érdekes helyzet alakult ki. Azt tegnap mindenki láthatta, hogy van egy jelentős személyes politikai tőkém a szlovák miniszterelnök, Igor Matovič irányába. Azt is mindenki tudhatja, hogy Magyarországon is odafigyelnek a véleményemre. Ezt nyilván megpróbálom kihasználni a közösségünk ügyeinek rendezése érdekében. Nem tudom, mennyire leszek sikeres, de nyilván tudatosítani kell, hogy a szlovák miniszterelnök egy koalíciós kormányt vezet.

 

Igor Matovič trianoni beszéde – Először magyar fordításban a Körképen

 

Az sem figyelmen kívül hagyható, hogy az OĽaNO parlamenti frakciójában ülnek olyan magyar nemzetiségű képviselők, akik ennek a részesei kívánnak lenni. Ugyanakkor elég tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy bízzak abban, hogy el is érünk valamit.

 

Kapott már felkérést a kormánybiztosi posztra?

 

Továbbra is érvényes, hogy személyes kérdésekről a miniszterelnök nem beszél velem és én sem hoztam fel. Csak konkrét ügyekben konzultál velem. Ma reggel például a szlovák-magyar határnyitásról beszéltünk.

 

Ön saját maga hogy képzelné el a mozgásterét annak érdekében, hogy az előbb említett előrelépésre sok kerüljön?

 

Ezt majd az idő megmutatja. Megyei alelnök vagyok, amit szeretek csinálni. Hogy hogy fog alakulni a jövő, azt majd a idő mutatja meg.

 

A Körképen fut most egy társadalmi vita-sorozat. Ezzel kapcsolatban Öntől is szeretném megkérdezni, hogy hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontból?

 

Nagy bajban vagyunk, de még megvan a belső erőnk ahhoz, hogy talpra álljunk. Az egész ez nagyon összetett és bonyolult folyamat, amihez sok bölcsesség, erő és kitartás kell mindenki részéről.

 

Mi lehet a hogyan tovább receptje a felvidéki magyar politikai képviselet számára?

 

Ezt közösen kell kitalálni, biztosan nem a sajtón keresztüli üzengetésekkel.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Mint már elmondtam, szemmel láthatóan van egy személyi tőkém, amit szeretnék pozitívan kihasználni. Nagyon biztatónak látom a szlovák miniszterelnök hozzáállását a V4-ek együttműködésében Számunkra nagyon fontos, hogy Magyarországgal, illetve V4-es összhangban alakuljanak a dolgok.

 

Hozzásegített a tegnapi találkozó ahhoz, hogy a felvidéki magyar politikai képviselet ön által is említett rossz helyzetében javulás álljon be?

 

Szerintem mindenképpen, mert a miniszterelnök nagyfokú nyitottságról tett tanúbizonyságot. Megvan benne a bátorság. Nagyon gyorsan képes a dolgokat értelmezni, cselekedni. Ugyanakkor ne várjuk el, hogy amit 30 éve nem sikerült megoldani, azt egyik napról a másikra megoldjuk.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.