Nyitókép: TASR/Michal Svítok

 

Igor Matovič kormányfő ma első hivatalos külföldi útja alkalmából Csehországba repült. A prágai repülőtéren Szlovákia prágai nagykövete, Peter Weiss üdvözölte a szlovák kormányfőt.

 

A repülőtérről Matovič és a delegációja a Kramář villába, a cseh kormányfő rezidenciájára tartott, ahol Andrej Babiš cseh miniszterelnök fogadta őket.

 

 hirdetes_810x300  

A két miniszterelnök a találkozó során a két ország járványügyi helyzetéről, valamint a járványellenes intézkedések eredményeiről folytatott eszmecserét, ezenkívül a kétoldalú együttműködésről is tárgyaltak.

 

A kormányfőt kísérő delegáció tagja Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter, Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter, valamint Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter. Remišová és Mikulec a nap folyamán külön tárgyalásokat folytatnak cseh partnereikkel.

 

Fotó: TASR/Michal Svítok
Fotó: TASR/Michal Svítok

 

A Matovičcsal érkező delegáció között ott van a szakemberekből álló konzílium is. Robert Mistrík, a parlament állandó válságstábjának tagja a TASR-nek elmondta, a konzílium Roman Prymulával találkozik, aki a koronavírus-járvány idején a cseh központi válságstábot vezette, júniustól pedig az egészségügyi tudományok és kutatások kormánybiztosává nevezték ki.

 

Matovičot Miloš Zeman cseh köztársasági elnök, valamint a cseh parlament mindkét kamarájának vezetője, Miloš Vystrčil, a szenátus elnöke és Radek Vondráček, a képviselőház elnöke is fogadja.

 

A kormányfő továbbá koszorút helyez el Milan Rastislav Štefánik szobránál a prágai Petřínen.

 

Fotó: Blesk/Jakub Poláček
Fotó: Blesk/Jakub Poláček

 

 

„Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát”

 

A hivatalos tárgyalások megkezdése előtt Igor Matovič szlovák kormányfő bejelentette, hogy Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitja határait a két szomszédos ország állampolgárai előtt. Mindez azt jelenti, hogy éjféltől úgy működnek majd a határátkelők, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt.

 

Koronavírus – Csehország és Szlovákia megnyitják egymás között államhatáraikat

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!