Nyitókép: Körkép.sk

 

Trianon előtt két nappal szervezett Budapest és a felvidéki magyarság többsége által is komoly gesztusnak értékelt találkozót Igor Matovič. A szlovák kormányfő ezen korrekt beszédet tartott, mely jó alapja lehet a két nemzet közti közeledésnek nemcsak gazdasági, hanem történelmi összefüggésekben is.

 

Igor Matovič trianoni beszéde – Először magyar fordításban a Körképen

 

A találkozó egyetlen kínos jelenete volt, amikor abszolút nem odaillő módon (mindezt még aznap este meg is írtuk publicisztikánkban) az MKP ügyvivő testületéből tízen (Bárdos Gyula, Menyhárt József, Őry Péter, Csáky Pál, Farkas Iván, Auxt Ferenc, Gergely Papp Adrianna, Furik Csaba, Viola Miklós és Cziprusz Zoltán) egy hamarjában összetákolt, pongyolaminőségű memorandumot nyomtak a helyszínen Igor Matovič kezébe saját követeléseikről.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő ezt a kinyújtott kézbe való beleköpésként, a találkozó lehetőségeivel való visszaélésként értékelte. A részletekről, illetve az akció és reakció lehetséges következményeiről a Körkép.sk az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjét, Cseh Pétert kérdezte.

 

Igor Matovič kormányfő szerint az MKP ügyvivő testülete beleköpött a tenyerébe

 

Mi történt?

 

A kormányfő most tényleg dühös. Egy gesztusra ugyanis néhány meghívottól arculcsapást kapott.

 

A memorandumra gondol?

 

Igen. Ezt nem így kell lekommunikálni. Kedden a pozsonyi várban másról szólt a történet. Mi gesztust gyakoroltunk a magyarság felé. Azt akartuk ezzel elmondani, hogy számítunk rájuk, az MKP-val ráadásul még közelebbi politikai együttműködésre is törekedtünk. De ezek után betelt a pohár.

 

Milyen téren például?

 

Például a magyarlakta járások elöljárói pozícióival kapcsolatban, ahol épp döntéshozatal előtt voltunk. A Szenci, a Galántai, a Vágsellyei, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, de még a Rimaszombati és más járásokban is számoltunk az MKP szakembereivel. Megegyeztünk, hogy együttműködve velük átruházzuk rájuk a hatalmat, hogy ezzel is megerősítsük őket. Olyan jó lett volna a közös együttműködés szakmai, regionális, nemzetiségi alapon.

 

Holnap reggel például a szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök-helyettes részéről is lesz egy örömteli bejelentés.

 

Kire dühös pontosan Matovič kormányfő? Az egész magyarságra?

 

Semmiképp nem. Kizárólag azokra akik, visszaéltek a helyzettel és saját politikai céljaikra próbálták kihasználni a keddi médiafigyelmet. Érthetetlen az MKP lépése. A magyarokat továbbra is várjuk a közös asztalnál, de nem azokat, akik most beleköptek a tenyerünkbe.

 

Ma a parlamentben is történtek dolgok Trianon kapcsán. Mi volt Marian Kotleba javaslatának lényege?

 

Az ĽSNS elnöke éppen ma, a trianoni emléknapon állt elő azzal a javaslattal, hogy énekeljük el a szlovák himnuszt. Kemény szóváltásba keveredtünk vele, számon kértük, hogy miért akarja provokálni a magyarokat, akik ma méltósággal emlékeznek. Én magam is siettem a parlamenti ülés után Alistálba, az ottani rendezvényre, hogy gyertyát gyújthassak.

 

 

Mi lett az eredmény?

 

Az OĽaNO, a SME rodina, az SaS és a Za ľudí is ellenezte Kotlebáék javaslatát. Végül olyan döntés született, hogy minden egyes parlamenti ülés előtt el fogjuk énekelni a szlovák himnuszt. Klubunk magyarjai mindenesetre kivonultak a szavazás előtt az ülésteremből.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:
Címkék: Cseh Péter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.