Sára, Márió
 • HUF: 359.72
 • USD: 1.21
 • -1 °C
 • 6 °C
Belföld

Cseh Péter (OĽaNO) a Körképnek: Matovič most tényleg dühös. Nem ezt vártuk az MKP ügyvivő testületétől. A magyarokat azonban továbbra is várjuk a közös asztalnál

A kormányfő most tényleg dühös. Egy gesztusra ugyanis néhány meghívottól arculcsapást kapott.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Trianon előtt két nappal szervezett Budapest és a felvidéki magyarság többsége által is komoly gesztusnak értékelt találkozót Igor Matovič. A szlovák kormányfő ezen korrekt beszédet tartott, mely jó alapja lehet a két nemzet közti közeledésnek nemcsak gazdasági, hanem történelmi összefüggésekben is.

 

Igor Matovič trianoni beszéde – Először magyar fordításban a Körképen

 

A találkozó egyetlen kínos jelenete volt, amikor abszolút nem odaillő módon (mindezt még aznap este meg is írtuk publicisztikánkban) az MKP ügyvivő testületéből tízen (Bárdos Gyula, Menyhárt József, Őry Péter, Csáky Pál, Farkas Iván, Auxt Ferenc, Gergely Papp Adrianna, Furik Csaba, Viola Miklós és Cziprusz Zoltán) egy hamarjában összetákolt, pongyolaminőségű memorandumot nyomtak a helyszínen Igor Matovič kezébe saját követeléseikről.

 

A kormányfő ezt a kinyújtott kézbe való beleköpésként, a találkozó lehetőségeivel való visszaélésként értékelte. A részletekről, illetve az akció és reakció lehetséges következményeiről a Körkép.sk az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjét, Cseh Pétert kérdezte.

 

Igor Matovič kormányfő szerint az MKP ügyvivő testülete beleköpött a tenyerébe

 

Mi történt?

 

A kormányfő most tényleg dühös. Egy gesztusra ugyanis néhány meghívottól arculcsapást kapott.

 

A memorandumra gondol?

 

Igen. Ezt nem így kell lekommunikálni. Kedden a pozsonyi várban másról szólt a történet. Mi gesztust gyakoroltunk a magyarság felé. Azt akartuk ezzel elmondani, hogy számítunk rájuk, az MKP-val ráadásul még közelebbi politikai együttműködésre is törekedtünk. De ezek után betelt a pohár.

 

Milyen téren például?

 

Például a magyarlakta járások elöljárói pozícióival kapcsolatban, ahol épp döntéshozatal előtt voltunk. A Szenci, a Galántai, a Vágsellyei, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, de még a Rimaszombati és más járásokban is számoltunk az MKP szakembereivel. Megegyeztünk, hogy együttműködve velük átruházzuk rájuk a hatalmat, hogy ezzel is megerősítsük őket. Olyan jó lett volna a közös együttműködés szakmai, regionális, nemzetiségi alapon.

 

Holnap reggel például a szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök-helyettes részéről is lesz egy örömteli bejelentés.

 

Kire dühös pontosan Matovič kormányfő? Az egész magyarságra?

 

Semmiképp nem. Kizárólag azokra akik, visszaéltek a helyzettel és saját politikai céljaikra próbálták kihasználni a keddi médiafigyelmet. Érthetetlen az MKP lépése. A magyarokat továbbra is várjuk a közös asztalnál, de nem azokat, akik most beleköptek a tenyerünkbe.

 

Ma a parlamentben is történtek dolgok Trianon kapcsán. Mi volt Marian Kotleba javaslatának lényege?

 

Az ĽSNS elnöke éppen ma, a trianoni emléknapon állt elő azzal a javaslattal, hogy énekeljük el a szlovák himnuszt. Kemény szóváltásba keveredtünk vele, számon kértük, hogy miért akarja provokálni a magyarokat, akik ma méltósággal emlékeznek. Én magam is siettem a parlamenti ülés után Alistálba, az ottani rendezvényre, hogy gyertyát gyújthassak.

 

 

Mi lett az eredmény?

 

Az OĽaNO, a SME rodina, az SaS és a Za ľudí is ellenezte Kotlebáék javaslatát. Végül olyan döntés született, hogy minden egyes parlamenti ülés előtt el fogjuk énekelni a szlovák himnuszt. Klubunk magyarjai mindenesetre kivonultak a szavazás előtt az ülésteremből.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:
Címkék: Cseh Péter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Ölvedi Balázs
2020. jún. 04. 23:14

Nem ertől van szó. Hanem a stílusról. Senki nem hatalmazta fel a tíz senkiházit erre.Megkérdezték a véleményünket sz irományukról? Bunkó, tahó módon viselkedtek. Évek óta nem képesek bejutni a parlamentbe.A saját fajtájuk nem bízik bennük. Ennek ellenére meghívták őket. Annyi diplomáciai érzékük sincs mint egy tuskónak. A legrosszabb magyar politikai hagyományokat követik.Anno is így viselkedett a magyar "elit" Ezért nem álltak szóba velük.Ezért nem volt egyetlen szövetségesük , szimpatizánsuk.A levét sajnos nem ők itták meg.Ennyit nem tanultak ezek a senkik a 100 évből. Az MKP megérdemli a sorsát.Remélhetőlrg mégtöbb magyar fordul el tőlük.

  f.
  2020. jún. 04. 23:22

  Az MKP-nak teljes mértékben igaza volt, és a lehető legjobbkor tették a legjobbat: felhívták a felvidéki magyarság kiszolgáltaottságára a figyelmet. Mindig is így kellett volna viselkedniük a tuskó, tahó, magyarellenes tót politikai elittel. "ennyit nem tanultak a száz évből" - ölvedi balázs, te nem vagy normális.

  Tóth Teri
  2020. jún. 05. 00:12

  Szerinted hol kellene elmondani Tiborc panaszát. Mivel ismerni kell Matovičot, ezért nem kell az ilyen helyzetekbe belemenni. Nagyon jól kigondolt aljas cselfogás volt tőle amit csinált. Évekig fogjuk hallani a rikácsolását, megisszuk majd a levét. Hatalmas jelzés volt már a magyar zászló megbecstelenítése. Nem lehet protokoll hibának nevezni. Józsink meg mint a bamba még csak nem is tiltakozott. Jó nagy hülyét csinált belőle a Matovič, élete végéig röhögni fog rajta.

   Ölvedi Balázs
   2020. jún. 05. 06:11

   Pl. : Meg lehetett volna kérdezni, eseleg mállapodni a minisztetelnökkel arról,hogy mikor lehrtne velre leülni tárgyalni.. Ők ajtóstól rohantak a házba bunkó módon. Egy olyan nem szerepel az ultimátumukban - -és az nem jelez kompromisszumkészséget, bölcsességet , taktikai sem diplomáciai étzéket - ami ne várhatna pár napot vagy hetet. Csákynak amikor nyeregben ült vagy az MKP- képviselőknek amíg ott meresztették a valagukat a parlamentben jó pénzért nen volt valahogy ennyire sürgős. Miért nem terjesztettek be törvényjsvaslatot egyszer sem??!! Szóbs se hozták a témát mert a funkció akkor fontosabb volt.Mire számítottak? Azt hitték helyben elolvassa Matovič és mindent eldönt ott helyben? Szóba sem áll a hülyékkel ezek után.Meg is érdemlik.. Csaholhatnak a pálya széléről. Kutya ugat, karaván halad! Cseh Péter egymags intelligensebb mint az MKP vezérkar. Lehet pukkadouni, rinyálni, ajvékolni tovább.Ennyi telik tőlük.30 éven át bizonyították az alkalmatlanságukat. Az ő taktikájukkal, stílusukksl mire ment volna Deák Ferenc!!?? Ja, ő nem hiába lett a haza bölcse!!

Lebo Bugar
2020. jún. 04. 23:31

Na, sokaig tartott a Matovic-fele szimpatia... A tortenelem ismetli onmagat. Addig vagyunk jok, ameddig csendben vagyunk, nem ugralunk, nem kovetelozunk, meghunyaszkodunk es pitizunk az odadobott leragott csontert, na meg persze addig amig fizetjuk az adot, es szepen lassan fogyunk csak tovabb-tovabb... Mindezt ugy hogy a memorandum semmi olyat nem tartalmazott ami ne lenne ma (a XXI. szazadban, az EU-ban) teljesen legitim es termeszetes koveteles! Cseh Petike, te pedig persze a gazdad partjat fogod, Stockholm szindromas talpnyalo vagy... A "jaj csak nehogy baj legyen belole" gondolkodas ideje lejart, nekunk mar nincs hova hatralnunk!

  Halász B.
  2020. jún. 05. 06:36

  Amelyik asztal mellé meghívnak tárgyalni arra nem szarunk!!

   Farkas György
   2020. jún. 05. 07:13

   Tárgyalni? Annál az asztalnál, ahol tárgyalnak, tán csak lehetne a meghívott félnek is egy-két szava, kérése... Itt jó esetben biodíszletnek lettek szánva a meghívottak egy magánszámhoz...

Farkas György
2020. jún. 05. 07:10

Ölvedi Balázs: nincs jobb szó, undorító amit itt előadsz. És még te "negédeskedsz" Babits idézetekkel...

  Ölvedi Balázs
  2020. jún. 05. 14:26

  Akkor további hó undorgást, hőbörgést, duzzogást, ajvékolást, síránkozást! Kutya ugat, karaván halad!

   Farkas György
   2020. jún. 05. 17:07

   Jó utat!

Farkas György
2020. jún. 05. 08:14

A szlovákiai magyaroknak olyan volt ez az utóbbi hét, mint 2004. december ötödikének siralmasan hosszú éjjele. Ezt, szerintem mi mindnyájan nagyon benéztük! (Talán még Matovic is, de bevallom, nekem fogalmam sincs, hogy a valóságban ő mennyire ravasz, előre számító... Mindenesetre "politikus", az biztos és ennek a szerepnek egyetlen fokmérője a siker - ebben pedig pillanatnyilag nagyon jól áll. "Államférfiakat", ahogy mondani szokás, errefelé egy darab ideje nem látni...) Kereshetünk mentségeket. Egy biztosan és könnyen adódik: száz év "magányt" végigszorongva, már az ötödik nemzedéket REMÉNYTELENÜL elkoptatva, embertelenül vágytunk arra, hogy figyeljenek RÁNK is végre! Megnéznének végre egyszer közelről, hogy mi van bennünk - ehhez az kéne, hogy egy pillanatra csak: feledkezzenek el magukról. Lássák, kik vogymuk... HOGY MIT KERESÜNK MI ITT? Vagy inkább: mit keresTünk mi itt? Tudjuk, mi mind, hogy egy szlovák számára ez a kérdés, ha fölmerül, még a legnagyobb jóakarattal közelítők számára is, mennyire nyugtalanító. Tudjuk, hogy ez az érzés ugyanaz lehet, mint amit a nagy háború előestéjén a világosabban látó magyarok érezhettek az akkori ország nemzetiségeivel szembesülve. Tudjuk, mennyire nehéz ügy ez: nekünk is ezernyi ehhez hasonlatos kérdésünk van és ugyanígy: ezernyi rossz válaszunk. De semmivel sem vagyunk ROSSZABBAK ... "náluk". Annyira "rosszak" lennénk, hogy egyetlen békés lehetőségként a csendes eltűnést kínálják számunkra jövőként? Megtévesztő volt ennek az ügynek a kibontakozása, mindenkit megcsalt a váratlanul felbukkanni látszó remény. Egy másik szempontból közelítve viszont elképesztően kicsinyes volt ez az egész: káderhiány van, szétfolyó, képlékeny, zavarodott "párthátterek" (STRUKTÚRÁK!, piha...) egyezkedni kellett (volna) néhány pozícióról, stallumról, erről-arról, fityegőkről... Mi a frászért kerítettek ezek a "hülyék" ekkora feneket a dolognak? Mindenki elmondja a magáét. Én jövök a szokásos szlovák-tudásos szöveggel (...az nem OSTOBA, az nem PÖKHENDI, az nem ARROGÁNS??????), ők megköszönik, hogy itt lehettek, pogácsa, cimbalom, hátbaveregetés - szigorúan címeres maszkban, persze... Ezek tényleg ennyira komolyan veszik a izét a ... történelmet? Magukat? Nehogymá! Hát még mindig nem tudják, HOL VANNAK? Most már aztán magukra vessenek.. Akárki akármit mond: számunkra, ezen a rohadt vonalon innen született magyarok közösségének, most már biztos kell legyen, hogy SÍRUNKNAK lett szánva ez az ország. Nem szabadulunk. Mert mi voltunk/vagyunk az ára az ős szabadulásuknak - így érezték, így érzik a szívük mélyén mindenkor. S ahogy a himnuszukban éneklik, végre megállítottak minket: bennünk már nincs mozgás előre, felfelé még annyira se, körbe-körbe körözünk egyre tétovábban, le ...oda, ahová száz éve szántak. A nagy győzelmükben a körmük alá szorult apró kis tüske lettÜNK száz éve. Makacsul ott sajogtunk a "bőrük alatt". Igazán jól akkor érezhették csak magukat, ha elfeledkezhettek róla, hogy MI is itt vagyunk. És most már látszik, hogy hamarosan megszűnik ez a kínzó, sajgó fájdalmuk. Örvendjünk együtt! Hiszen Matovic is "ünnepelni" hívott...

  Sándor Tamás
  2020. jún. 06. 07:50

  Akinek rossz volt a hétvégéje az meg is érdemli. A fogadatlan prókátoraik mindent meg is tettek, hogy a jövőben a hétköznapjaik is azok legyenek. De mi az, hogy a SZLOVÁKIAI MAGYAROKNAK??!! Milyen felmérések igazolják ezt? Az MKP- tagjainak sem hinném, hogy rossz hétvégéjük volt hacsak azért nem mert újra szembesülniük kellett egy maroknyi lúzer , bunkó szerencsétlem akciójával. Mert persze a MAGYAROK nevében elkövetett akciójukhoz a tagságuk előzetes véleményét is elfelejtették kikérni. A rájuk szavazókra meg már ösztönösen nem kíváncsiak. Remélhetőleg annyit elértek a tízek Csáky bölcsességével,hogy a jövőben még ennyien sem támogatják őket. Persze ők akkor is minden magyarok szószólójának nevében tetszelegnek majd.

   Farkas György
   2020. jún. 06. 10:17

   Visszavonom: igaza van, én néztem ezt be! (...esetleg, talán, meglehet, hogy még néhány fogadatlan prókátor, ...vagy egy maroknyi lúzer, bunkó szerencsétlem... de valóban: ezt se igazolja semmiféle felmérés ...) Minden jót, éljen boldogan!

henczpeti
2020. jún. 06. 08:46

Azért valjuk be, hiányzik nekünk Slota. Nyíltan utálta a magyart és mi is egy emberként utálhattuk őt, most pedig hetente keressük hogy kit utáljun. Van amikor jobb híján egymást. Emberek, minket csak ez tarthat össze?

CSEH SÁNDOR
2020. jún. 06. 15:41

Ez a magyar virtus?

Szabó Julius
2020. jún. 06. 17:56

Egyet már belevéshetnétek a kicsi agyatokba.Nagy Magyarorszaág a múlté és nem is tér vissza.Abban az országban ahol vagyunk ott is maradunk.Aki nem akar élni és tanulni a szlovák nyelven annak ott az anyaország.Én elvégeztem szlovákul a főis kolát és n haltam bele.Akkor aki magyarba akart tanulni Banská Stiavnicára kellett menni az utolsó évre .Most beadod ajelentkezést felvesznek.Mit akartok még???

Varga Lajos
2020. jún. 07. 02:14

Sajnos ez egy olyan játék, ahol a hatalmon lévőnek óriási előnye van a kirekesztettel szemben, mert módjában áll olyan helyzetet teremteni, ami a kirekesztett számára nem ad más esélyt mint a várakozást egy olyan helyzetre, amikor esélyt kap arra, hogy ha nem is hatalmi változást, de legalább a hatalom befolyásolhatóságának alapjait lerakja. A probléma lényege, hogy azt mindig előre kell jól belőni, hogy most mi az alaphelyzet és akkor várható, hogy olyasmit találjunk ki, ami az adott helyzetben a legtöbb hasznot hozza, vagy csak a legkisebb kárt idézi elő.Szerintem így utólag úgy tűnik, hogy az MKP vezetése az adott helyzetben nem a legjobb lépésre szánta el magát, de hangsúlyozom, hogy ezt így utólag , amikor már a másik fél reakciója is segít az eredeti helyzet jobb beazonosítására, tehát így utólag könnyű az okos , vagy okosabb és előrelátóbb szerepében tetszelegni. Az viszont tény, hogy aki egy egész közösség képviseletére vállalkozik, attól teljesen jogos alapvető elvárásként kérni a tévedésektől mentes jövőbelátást. Ez sajnos nem csak az MKP vezetőiből hiányzik, legalábbis úgy tűnik, hogy a Lebo Béláék és a többiek társasága sem dicsekedhet még csak minimális jövőbe látással sem, és ez a legnagyobb baj, mert így csak a selejt meg a rongy közül választhatunk

Halász B.
2020. jún. 07. 18:57

Csak a szlovák nacionalisták számára biztosítottak témát a dilettantizmusukkal. Nem kell az MKP- val foglalkozni! Matovič ha ügyes és okos ,sokat javíthat a helyzetünkön akkor is ha nem kínlódik a Beneš féle dkrétumokkal meg a magyar autonóm területtel. Az neki a biztos bukást jelentené.Ezt nem lehet elvárni tőle. A nyelvhasználat terén az MKP nélkül is tett lépéseket ez a kormány. Ha így folytatja akkor további magyar szavazatokra számíthat.Ha nem , akkor bukik. A politika a kompromisszumok művészete. Bele gondolni is rossz , hogyan tárgyalna pl. Menyhárt a Beneši dekrétumokról? Milyen felesleges indulatokat korbácsolna fel egy végeláthatatlan, hónapokig zajló diskurzus erről.??!! A magyar többségű településeken ha az ott élők úgy szavaznak, akkor egy szlovák be nem juthat az önkormányzatba, lehet magyar polgármester. "Autonóm" testületként dolgozhatnak. Pl.egy gömöri faluban élő magyarnak miért lenne attól jobb , hogy esetleg a komáromi járás magyar autonóm terület lenne?? Erről az MKP nem folytatott velünk társadalmi párbeszédet . Hátha akkor tudnánk erre a választ.A velünk együtt de kisebbségben lévő szlovákokkal meg pláne nem tárgyaltak. Pedig talán az is elvárható lenne. A katolikusoknak meg ha annyira kell az önálló magyar egyházmegye imádkozzanak érte és forduljanak bizalommal a pápájukhoz. A kormány vezetőjének semmi köze hozzá. Inkább azzal törődjenek, hogy a fiaikból legyen papi utánpótlás.Mert ha az nincs,akkor hiába volna magyarnak nevezett egyházmegye.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket