Belföld

Igor Matovič kormányfő szerint az MKP ügyvivő testülete beleköpött a tenyerébe

Matovič kijelentette, hogy ilyen módszerrel „sem vele, sem a szlovákokkal nem fognak kommunikálni".

Nyitókép: Branislav Wáclav / Aktuality.sk

 

Igor Matovič kormányfő szerint az MKP átmeneti vezetőségének egyes tagjai beleköptek a feléjük nyújtott segítő kézbe memorandumukkal, amit a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából fogalmaztak meg.

 

A dokumentumot, amely a felvidéki magyarságot érintő kéréseket – pl. a magyar nyelv egyenrangú hivatali nyelvvé tétele, önálló egyházmegyék kialakítása, önigazgatás kiterjesztése stb. – tartalmazza, az MKP átmeneti ügyvivő testülete kedden adta át Igor Matovič kormányfőnek a trianoni évforduló emlékére rendezett zártkörű fogadáson.

 

Matovič elmondása szerint a találkozó célja az volt, hogy kifejezze tiszteletét Szlovákia legnagyobb létszámú nemzetiségi kisebbsége előtt. Mint mondta, szerette volna a fogadáson résztvevő magyarok tudtára adni, hogy nem célja a múltbéli konfliktusokhoz visszatérni, épp ellenkezőleg, a jelenlegi jó, baráti kapcsolatokat szeretné ápolni Szlovákia és Magyarország között.

 

„Sajnálom, hogy valaki ezt arra akarta kihasználni, hogy ismét felszítsa a nemzeti érzelmeket és visszahozza a 30 évvel ezelőtti állapotokat”

 

– mondta a kormányfő, majd hozzátette: a memorandumot magát nem is olvasta, de elég volt neki az a módszer, ahogy el akarták hozzá jutattni.

 

„Ez olyan, mintha nyújtanád a kezed, de ahelyett, hogy viszonoznák a kézfogást, beléköpnek”

 

– jelentette ki Matovič azzal, hogy ilyen módszerrel „sem vele, sem a szlovákokkal nem fognak kommunikálni”.

 

Az MKP politikai géniuszai. Kép: MKP

 

A kormányfő azt is beismerte, az incidens következményekkel lesz az OĽaNO és az MKP kapcsolatára, például a párt elbúcsúzhat a szinte már számukra megítélt járási elöljárói pozícióktól is.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2020. jún. 04. 20:03

Na! Eddig tartott a hurráoptimista lelkendezés. A szlovák kormányfő kiadta lényegét: Az MKP képviselői ugyanis a találkozón egy memorandumot nyújtottak át a miniszterelnöknek, amelyben leírták, hogy szerintük mit kellene tenni annak érdekében, hogy a szlovákiai magyar közösség meg tudjon maradni és fejlődni tudjon Szlovákiában. A memorandumot el sem olvasta! „Ilyen stílusban velem senki nem fog beszélni, ilyen stílusban senki nem fog beszélni a szlovákokkal Szlovákiában” - jelentette ki a kormányfő. Ceterum censeo: a tót, az tót...

egyolvaso
2020. jún. 04. 21:52

Kedves Tóth Imre. Elősször is nyomja már meg a caps lock feliratú gombot. Másodszor az MKP-nak ez az ideologiája. Matovič akart koalíciót akkor tisztában kellet volna lennie ezekkel.

  Nagy Jenő
  2020. jún. 04. 22:45

  A jún. 2. -a egy diplomáciai átverés volt, elsősorban Orbán felé akart látszat gesztusokat tenni. Még csak el sem olvasta az átnyújtott memorandumot, és már at is vette a nemzetiek stílusát.

   egyolvaso
   2020. jún. 04. 23:24

   Kedves Jenő, teljesen igaza van.

Ölvedi Balázs
2020. jún. 04. 22:51

Ahogy, és ahol az MKP senkiháziai viselkedtek az botrányos. Ki hatalmazta fel őket erre?Megkérdezték az ultimátumukról a véleményünke? Meghívta őket a miniszterelnök annak ellenére,hogy évek óta nem képesek a parlamentbe sem bejutni mert még a saját fajtájuk sem bízik bennük. Ők bunkó, tahó módon viselkedtek.Csáky írta alá aki miniszterelnök helyettesként már rég egy csomó dolgot elintézhetett vola de akkor kussolt jó pénzért. Az egyházmegye nem Matovičra tartozik hanem a pápára. Amelyik országban autonómiát élvez egy közösség azt okos diplomáciával,konszenzus kereséssel, intelligenciával szövetségesek támogatásával parlamentáris úton érte el.No ez az ultimátum a senkik ultimátuma mindezt nélkülözi. Pökhendiek írták, olyanok,mint anno a magyar politikai "elit" volt. Nem volt véletlen , hogy nem álltak velük szóba, nem találtak senkiben szövetségesre.A levét sajnos a művüknek nem ők itták.Az MKP megérdemli, hogy mégtöbben forduljanak el tőlük.

  f.
  2020. jún. 04. 23:24

  Pökhendiek írták, olyanok,mint anno a magyar politikai "elit" volt. - TE KRETÉN!

   Ölvedi Balázs
   2020. jún. 05. 06:16

   A stílusod mindent elmond rólad és csak megerősíti,hogy ilyenekkel nem lehet szóba állni.

Jaross Andor
2020. jún. 04. 22:54

Kedves egyolvasó, bár megfogadtam, hogy krokodillal nem vitatkozom, de már megint egy iszonyatos nagy baromságot mondtál: már miért is kellett volna tudnia Matovicnak, hogy mi az MKP ideológiája? Netán az MKP csapjából folyamatosan ez folyt? Egy bukott párt utolsó vergődése, vesszőfutása volt, egy hatalmas öngól, amely a magyar emberek többségében ellenérzést váltott ki.

  egyolvaso
  2020. jún. 04. 23:18

  Énis megfogadtam, hogy nem vitázok kígyóval. Viszon maga mondja a marhaságot. Ha koalíciót akarnák kötni valakivel illene tudnom ki az. Máskülönben még a végén Kotlebáékkal fognánk össze. Azt honnét szedte, hogy a magyarok töbségében ellenérzést váltott ki? Én nemígy vettem észre. A szlovák pártra szavazók védik csak azt a Matovicot. Bukott párt? Igaz jelenleg nincs a toppon. sőtt.... De jelenleg még mindig a legerősebb magyar párt.

   Ez a valóság
   2020. jún. 04. 23:34

   Az MKP már több mint egy évtizede nincs toppon. Most is csak megmutatták, hogy zéró intelligencia vagy diplomácia szorult beléjük. Meghívják őket vhova, most először nem hencegnek a szlovákok a magyarok kárára, ezek meg a felvidéki magyarság nevében odasunnyugtatnak egy amolyan "most ráb@szunk az asztalra" dokumentumot? Nem az ún. memorandum tartalmával van a gond, hanem a körülményekkel. Normális helyeken az ilyet a tárgyalóasztalnál adják át és egyből beszélnek róla, érvelnek mellette. Én úgy látom, hogy ezek a "politikusok" most akarnak nagyot mondani, hogy pàrton belüli választàsok lesznek. hol volt ez a memorandum, mikor kormányon voltak, hol voltak ezek a követelések, mikor ott volt a Híd? Akkor érdekes módon nem akartak az asztalra csapni. A választások előtt se akartak ilyen témàkat megnyitni a szlovákok érzékenységére hivatkozva. Az Olanoval kapcsolatban azt hangoztatták, hogy milyen klasszul dolgoznak össze megyei szinten. Most akkor wtf?

   Jaross Andor
   2020. jún. 04. 23:39

   Pusztán a közösségi médiákban való hsz-ból, illetve 2 napja mindenki erről beszél. Én az elejétől azt mondtam, hogy baklövés volt elfogadni a Matovic meghivását, most meg már nyilvánvaló, hogy a Matovic leütötte a labdát. Mellesleg abban egyetértek, hogy hiba szlovák pártra szavazni, de a dolgok mögé kellene nézni, és egy kis önrefleciót tartani a politikusainknak: megkérdezni, vajon miért szavazott sok magyar szlovák pártra, vajon miért maradt távol sok magyar a szavazástól? Talán mert elment 30 év a füstbe, és mi egy helyben topogonk? Szart se értek el, és az emberek már veszik be a választások előtti maszlagot. Szerintem új párt kellene, egy tiszta lap, amelyet nem árnyékolják a múlt árnyai.

   Ölvedi Balázs
   2020. jún. 05. 06:26

   Kb 20 éve nincs a toppon. Így nem is lesz? A tizek kivel vitatták meg az ultimátumukat meg a benyújtás módját, helyét, idejét? Milyen alapon beszélnek minden magyar nevében? A választáson kellett volna ilyen vehemensnek lenniük és a bekerüléssel bizonyítani, hogy a magyarok őket támogatják.

  f.
  2020. jún. 04. 23:25

  Először vagyok büszke az MKP-ra életemben.

   Ölvedi Balázs
   2020. jún. 05. 06:19

   Zudatlsnságot öntudattal nem pótolsz.Mrhetsz a büszkeségeddel a búsba,

egyolvaso
2020. jún. 04. 23:49

Jaross Andor, én megértem és támogatom az új nagy magyar párt kialakítását. De, ezt anélkül, hogy kihagynák belőle egyeseket nemlehet. Vagy mindenki vagy senki. Azt is megértem, hogy a jelenlegi generáció kiöregedett, hibázott. De mondjon valakit aki a párt élére álhat. Akit támogatna a magyarság.

  Halász B.
  2020. jún. 05. 06:31

  Hát ezen kellett volna törni a fejüket a tizeknek meg szembenézni a múltjukkal mielőtt ultimátumot adnak át a miniszterelnöknek. Csak ahhoz önkritikára, bölcsességre, intelligenciára lenne szükség.Alázatra pökhendiség,dac és gőg helyett.

   Farkas György
   2020. jún. 05. 07:20

   Pökhendiség, dac, gőg ????????? Ember, miről beszélsz? Te csak alázkodj nyugodtan a pozsonyi vár alagsorának a betonja alá. Legyél csak násmagyar, tetszeni fog nekik. Még járásfőnök is lehet belőled, egyszer majd, talán...

   egyolvaso
   2020. jún. 05. 08:11

   Meglehet, hogy az átadás nem a leg etikusabb módon zajlott. De akkor miért várt két napot? Miért várta meg még a szlovákság, és a szlovák média autonómia engedelykent ertesül erről? Az is meglehet, hogy így tervezte, igy most ő a hős.

Széplaki Béla
2020. jún. 06. 15:44

Már a képre tekintve sem sok bizalma ébred az embernek ezt a társaságot látván. Kíváncsi lennék, hogy a magyar miniszterelnök mit szólt volna, ha egy fogadáson!!! - nem TÁRGYALÁSON!! - a markába dugtak volna egy ilyen irományt?! A kérdés persze költői. A tízek nem arra használták fel az alkalmat, hogy további bizalmat ébresszenek maguk és a szándékaik iránt. Á, nem. Ők leírták! Igaz az a szerencsétlen flótás Menyhárt hogyan is tudta volna előadni az ékes szlovákságával??!! Egy TV beszélgetésre sem mer kiállni, mert ahhoz buta mint a segg.Égetve a magyarokat. De köztársasági elnöki posztra pályázott! .Arra sem talált az MKP alkalmasabbat csak egy olyat, akinek a szlovák tudása szerénynek mondható. Szóval nem azt kérték a fogadáson a miniszterelnöktől, hogy a beszédében felajánlott párbeszédre mikor találna időt, mert sok mindent szeretnének megbeszélni vele. Nem. Ez meghaladta a színvonalukat. Rögtön a lecsóba csaptak. 100 év minden keservét leírtak egy lapra.Neveletlenségről , dilettantizmusról, politikai rövidlátásról tettek tanúbizonyságot. A magyarok nevében hőzöngenek, de kit kérdeztek ugyan meg a petíciójuk tartalmáról, átadásának módjáról? A tagjaikat sem valószínű, nemhogy a rájuk szavazókat!! Pláne nem a MAGYAROKAT!! Még a szerencsétlen Berényi is csak lesett mint vak a moziban. A reménybeli örömapa sem sok szépet mondana a nála első látogatást tevő vőlegényjelöltnek,ha az köszönés helyett elkérné a bankkártyája PIN-kódját.. Komolyan gondolták, hogy ott mindjárt el is olvassa a miniszterelnök az ultimátumukat és másnap már intézkedik is??!! Ha ez ilyen egyszerű akkor Csáky miért nem oldotta már ezt régen meg miniszterelnök helyettesként?! Vagy legalább a lista felét?? Mostanra gyűjtött erőt, hogy alá merjen írni ilyet? Remélhetőleg ez az akció végleg a helyére rakja őket. Azt hitték, hogy még 30 évig szállítjuk nekik a voksokat ők meg elterpeszkednek a nagy lóvéért a parlamentben a mi "érdekeinkért" harcolva. Nem volt elég még a parlamenten kívül töltött idő, hogy rájöjjenek, nem vagyunk vevők a portékájukra? Az a pár magyar fiatal aki a tehetsége, rátermettsége és nem csupán a nemzetisége fitogtatása árán bejutott a parlamentbe,sőt komoly feladatot lát el a kormány munkáját segítve, többet tett a pár hét alatt, mint ez a képen látható savanyú betyársereg. Most aztán szervezkedhetnek, osztozkodhatnak maguk közt, mert ez a miniszterelnök ezzel az ostoba gyülekezettel nem fog többé szóba állni. Az MKP-s híveknek meg el kellene gondolkodniuk, hogy egy ilyen színvonaltalan társaságot megtart-e továbbra is a bizalmában.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket