Nyitókép: Branislav Wáclav / Aktuality.sk

 

Igor Matovič kormányfő szerint az MKP átmeneti vezetőségének egyes tagjai beleköptek a feléjük nyújtott segítő kézbe memorandumukkal, amit a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából fogalmaztak meg.

 

A dokumentumot, amely a felvidéki magyarságot érintő kéréseket – pl. a magyar nyelv egyenrangú hivatali nyelvvé tétele, önálló egyházmegyék kialakítása, önigazgatás kiterjesztése stb. – tartalmazza, az MKP átmeneti ügyvivő testülete kedden adta át Igor Matovič kormányfőnek a trianoni évforduló emlékére rendezett zártkörű fogadáson.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič elmondása szerint a találkozó célja az volt, hogy kifejezze tiszteletét Szlovákia legnagyobb létszámú nemzetiségi kisebbsége előtt. Mint mondta, szerette volna a fogadáson résztvevő magyarok tudtára adni, hogy nem célja a múltbéli konfliktusokhoz visszatérni, épp ellenkezőleg, a jelenlegi jó, baráti kapcsolatokat szeretné ápolni Szlovákia és Magyarország között.

 

„Sajnálom, hogy valaki ezt arra akarta kihasználni, hogy ismét felszítsa a nemzeti érzelmeket és visszahozza a 30 évvel ezelőtti állapotokat”

 

– mondta a kormányfő, majd hozzátette: a memorandumot magát nem is olvasta, de elég volt neki az a módszer, ahogy el akarták hozzá jutattni.

 

„Ez olyan, mintha nyújtanád a kezed, de ahelyett, hogy viszonoznák a kézfogást, beléköpnek”

 

– jelentette ki Matovič azzal, hogy ilyen módszerrel „sem vele, sem a szlovákokkal nem fognak kommunikálni”.

 

Az MKP politikai géniuszai. Kép: MKP

 

A kormányfő azt is beismerte, az incidens következményekkel lesz az OĽaNO és az MKP kapcsolatára, például a párt elbúcsúzhat a szinte már számukra megítélt járási elöljárói pozícióktól is.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.