Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Zuzana Čaputová államfő ma először olvasta fel a parlamentben a Szlovák Köztársaság állapotáról szóló évértékelő jelentését.

 

„Ne térjünk vissza a korona előtti állapotokhoz“

 

– ezzel a kijelentéssel definiálta beszédének fő üzenetét.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő asszony már többször is jelezte, hogy az évértékelő beszéde eltérő lesz az eddig megszokottaktól. Čaputová félórás szónoklata alatt több témát is érintett.

 

Az államfő elsősorban arra próbált rámutatni, hogy a lecsengő koronavírus mit árult el nekünk az államunk működéséről. A konkrétan megfogalmazott üzeneteinek egy részét pedig Igor Matovič kormányához intézte.

 

Minden polgár kormánya

 

Az államfő az egykori kormányfőt, Peter Pellegrinit és a jelenlegit, Igor Matovičot is megdicsérte azok miatt az óvintézkedések miatt, amelyeket a koronavírus-járvány elleni harcban fogadtak el. A kormányt azonban figyelmeztette arra, tudatosítania kell, hogy a higiéniai és a biztonsági helyzet már olyan szintre lépett, amikor nincs szükség a szabadság korlátozására.

 

„Mert bármilyen korlátozás és restrikció csupán eszköz, és nem maga a cél“

 

– jelentette ki.

 

A sorok között olvasva felfigyelhettünk arra is, hogy az államfő a koalíció azon konzervatív erőinek is üzent, akik ismét felkavarták az állóvizet az abortusz szigorítása, illetve megtiltása kapcsán. Čaputová szerint manapság az egység megtartására kellene helyezni a legnagyobb hangsúylt, ehelyett éppen az ellenkezőjét látja.

 

„A választások után éppen ti, a koalíciós pártok fő képviselői ígértétek azt, hogy annak a több mint 20%-nyi polgárnak – beleértve a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó polgárokat is – is a kormánya lesztek, akiknek ebben a teremben nincs parlamenti képviseletük“

 

– tette hozzá az államfő.

 

A korrupció vírusa

 

Čaputová viszonylag részletesen elemezte a korrupcióellenes harcot és a bíróságok állapotát. Véleménye szerint az ország állapota ezen a téren az utóbbi időben előrelépést mutat.

 

A bírósági közeg azonban úgy van beállítva, hogy abban a korrupció vírusának kedvező körülményei vannak a terjedésre.

 

„Amennyiben ezt némelyik bíró és ügyész nem hajlandó tudatosítani, azoknak el kellene gondolkodniuk arról, hogy továbbra is a funkciójukban kívánnak-e maradni“

 

– jelentette ki Čaputová, majd hozzátette:

 

„Az ügyészség jelenlegi modelljét helyre kell hozni, meg kell szabadítani a politikai befolyástól, továbbá meg kell erősíteni a nyilvános ellenőrzésekkel és az ügyészek függetlenségével. Ezeknek a változásoknak mélyrehatóaknak és átgondoltaknak kell lenniük, s a részüket kell, hogy képezzék a rendes jogalkotási eljárások a szakmai nyilvános megbeszélésekkel együtt“

 

– tette hozzá.

 

Előre szeretném bejelenteni, hogy…

 

Az államfő beszédében arra is kitért, hogy a jelenlegi koaláció úgy akarja módosítani a főügyészválasztást, hogy olyasvalaki is főügyész lehessen, aki nem ügyész.

 

Azt a törvényt, amivel a koalíció változást akar elérni, néhány képviselő terjesztette a parlament elé és nem ment át észrevételezési eljáráson. Čaputová utalt arra, hogy ha a parlament elfogadja a törvényt, minden bizonnyal meg fogja vétózni.

 

 „Ahhoz, hogy a kapcsolatunk jól működjön, előre szeretném bejelenteni, hogy számomra nehezen elfogadhatók lesznek azok a törvények, amelyeket törvényes ok nélkül gyorsított eljárásban fognak meghozni. A minőségi észrevételezési eljárást és a szakmai megbeszélést a nyilvánosság legitim igényének és az államba vetett bizalom alapjának vélem“

 

– jelentette ki az államfő.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.