Nyitókép forrása: prezident.sk

 

Zuzana Čaputová államfő nem tartja „helyénvaló követeléseknek” az MKP által Igor Matovičnak átnyújtott memorandumban szereplő célkitűzéseket. Az államfő szerint a magyar kisebbség „fontos részét képezi Szlovákia lakosságának. Hozzátette, a kulturális sokszínűség kölcsönösen gazdagítja a két nemzetet.

 

Az államfő a közmédia Szombati párbeszéd (Sobotné dialógy) című műsorában beszélt az MKP memorandumáról. A műsorban azonban sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a főügyészválasztás kérdése, amely feszültségforrás az államfő és a kormánypártok között.

 

Čaputová ugyanis nem támogatja a kormány azon tervét, hogy törvénymódosítással lehetővé teszik olyan személyek főügyésznek való jelölését is, akik nem ügyészek. A törvény elsősorban Daniel Lipšicet hozhatná helyzetbe, aki Szlovákia legkiemelkedőbb, társadalmi súlyú ügyeiben vesz részt ügyvédként.

 hirdetes_810x300  

 

Čaputová  a közmédia műsorában azt is jelezte, a törvények lehetővé teszik, hogy az államfő részt vegyen a főügyész kiválasztásában.

 

„Kinevezhetem, vagy épp elutasíthatom a megválasztott jelölt kinevezését, ha komoly fenntartások merülnek fel vele kapcsolatban. A kifogásaimat természetesen az Alkotmánybíróság felülbírálhatja. Én mindenképpen körültekintően akarok eljárni”

 

mondta.

 

Azt is elmondta, hogy a kormánynak joga van döntenie a 13. nyugdíjról, vagyis arról, hogy a koronavírus okozta válságra való tekintettel már idén kifizetik vagy elhalasztják. Felhívta a figyelmet, hogy a 13. nyugdíjat az előző kormány még a járvány előtt szavazta meg, ráadásul rendkívül szokatlan körülmények között – napokkal a választások előtt.

 

Mivel az államfő Alkotmánybíróságra adta a vonatkozó törvényt, nem kizárt, hogy azt a taláros testület eltörli – ez azt is jelenti, hogy nem a kormánypártoknak kellene felvállalniuk a népszerűtlen döntést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.