Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Drasztikusan visszaesett az orvosi rendelők forgalma márciusban a koronavírus-járvány miatt – derül ki a Webnoviny.sk cikkéből. A SITA hírügynökséghez tartozó portál kikérte a rendelési adatokat a szlovákiai egészségbiztosítóktól. A számok önmagukért beszélnek.

 

A rendelők egy jelentős része a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések idejére csak az akut és sürgős esetek ellátásra szorítkozott, de voltak olyan orvosok is, akik egyáltalán nem rendeltek, és máshova küldték betegeiket.

 

„Március második felében az Általános Egészségbiztosító ügyfeleinek rendelő-látogatása 51 százalékkal esett vissza. Ugyanebben a hónapban 50 százalékkal csökkent a megelőző jellegű vizsgálatok száma a körzeti orvosoknál, ugyanez volt a helyzet a gyermekorvosok és a nőgyógyászok esetében. Kivételt csak a várandós ügyfeleink képeznek, az ő orvoslátogatásuk nem esett vissza”

 

 hirdetes_300x300  

közölte Szlovákia legnagyobb egészségbiztosítója, az Általános Egészségbiztósító. Az ő adataik szerint egyes szakorvosoknál a rendelések visszaesése 60-80 százalékos volt. A szemészetek, fiziátriai és rehabilitációs rendelők látogatottsága 70 százalékkal csökkent.

 

Jelentősen csökkent a betegellátás volumene a kórházakban is (59 százalék), nőtt azonban ezzel párhuzamosan a telefonos vagy online rendelés.

 

Az egészségügy tehát szintén elszenvedte a ma gazdasági kárait a koronavírus-járvány miatt. Arról konkrét adatok még nincsenek, hogy mennyi orvos volt a járvány ideje alatt betegállományban vagy gyermekgondozási segélyen. Június 1-jéig 350 olyan orvosi rendelőt tartottak számon, ahol nem volt a korlátozó intézkedések ideje alatt betegellátás. A legtöbben áprilisban szüntették be a rendelést.

 

A legkevésbé a körzeti orvosok rendelései csökkentek, áprilisban 91 százalékon teljesítettek. A pszichiáterek még meg is haladták a tavaly áprilisi számaikat a gyenge március után.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!