Nyitókép: reprofoto (Pravda, live)

 

A Pravda című Smerhez közeli, baloldali lap internetes kiadásának vendége volt Solymos László, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt újonnan megválasztott elnöke.

 

A műsorban nagy terjedelemben foglalkoztak Igor Matovič Trianonnal kapcsolatos baráti találkozójával, az MKP memoranduma átadásának körülményeivel és annak tartalmával, a kormányhoz fűződő kapcsolattal, a magyar választókat megszólító pártok lehetséges együttműködésével, valamint a Fideszhez fűződő kapcsolattal is.

 

„Nem látom értelmét olyan pártban tevékenykedni, amelyet máshonnan irányítanak“

– fogalmazott az MKP és a Fidesz viszonyára utalva a Most-Híd elnöke.

 hirdetes_400x285  

 

 

Három hónap telt el és itt a feszültség

 

„Három hónapja sincs, hogy nem vagyunk a kormányban, és már itt a feszültség“

 

– utalt a műsorban Solymos László az MKP memorandumátadását követő megváltozott hangulatra a magyarok és a szlovákok között.

 

„Egy dolog, ahogy az MKP a memorandumot előterjesztette, de nem rúgom be az ajtót, ha vendégségbe megyek. Ugyanakkor egy államférfinak kezelnie is kell tudnia a nem megfelelő helyzetet. Ezzel ugyanis csak gerjeszti a feszültséget“

 

– folytatta a vegyespárt elnöke. Solymos szerint a Matovič által kezdeményezett találkozó egy gesztus volt, ugyanakkor, ha méltó módon akarta volna csinálni, akkor azt másként szervezi.

 

A találkozó kapcsán szinte mindent kritizált

 

Solymos a találkozó összehívásának körülményeit, a meghívottak körét, a memorandum átadásának módját, időzítését és Matovič reakcióját is kritizálta.

 

„Féloldalas markenting megoldás volt azoknak a magyaroknak, akik az OLaNO-ra szavaztak. Majd jött az MKP reakciója, ami ezt az egészet a feje tetejére állította“

 

– fogalmazott.

 

„Mivel nem volt ott a sajtó, rögtön olyan hírek jelentek meg a szlovák oldalon, hogy Matovič a magyarokkal az autonómiáról tárgyal. Ez nem volt igaz“- figyelmeztett Solymos, aki szerint felesleges volt az egész, amely nélkül nyugodtan élhettünk volna.

 

 

A Most-Híd számára a Beneš-dekrétumok eltörlése nem vállalható

 

Ami érdekes volt a műsorban, hogy megmutatkozott, melyek a memorandumnak azok a pontjai, amelyeket a Most-Híd támogat, és melyek azok, amiket nem tud támogatni. Ez utóbbiak közé sorolható a műsorban elhangzottak alapján egyértelműen a Beneš-dekrétumok kérdése, mely Solymosék számára nem vállalható.

 

Ugyanakkor az alkotmány preambulumának kérdésével vagy a déli területek kiemelt fejlesztésére vonatkozó igénnyel azonosulni tud.

 

Solymos megismételte a párt által évek óta hangoztatott nézetet, miszerint a normális érdekképviseletre anno nem láttak más lehetőséget, mint a Most-Híd létrehozását.

 

„De akkor más idők voltak“

 

– tette hozzá.

 

Készek együttműködni a parlamentbe való visszajutás érdekében

 

A Most-Híd elnöke szerint annak köszönhetően, amit az elmúlt években elértünk, már máshol tartunk, „de nem kell sok hozzá, hogy újra visszakerüljünk oda, ahonnan indultunk“ – utalt az MKP meggondolatlan, nagy kárt okozó lépésére.

 

A két párt együttműködésével kapcsolatban elmondta, hogy történelmi lehetőséget szalasztottak el a választások előtt, mivel 10 év után össze kellett volna fogni. Mivel erre nem került sor, most nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

 

„Mi készek vagyunk együttműködni mindenkivel, akinek célja a magyar parlamenti képviselet újbóli elérése. Előfordulhat, hogy a szlovák pártok szétszedik a választóinkat. De ha összefogunk, és korrekt, őszinte módon erős alternatívát kínálunk azokkal szemben, akik a választóinkra hajtanak, akkor a magyar választók visszatérnek hozzánk“

 

– hangsúlyozta.

 

Solymos a műsorban kritizálta az Összefogás pártot is, melynek kezdeményezése szerinte nem volt őszinte, amit a választók kiéreztek.

 

 

Solymos: Az MKP-t Budapest irányítja

 

A Fidesszel való kapcsolatra vonatkozóan Solymos úgy fogalmazott, hogy a nekik soha nem volt kapcsolatuk velük, ugyanakkor korrekt viszonyra van szükség a mindenkori magyar kormánnyal.

 

„De a mi esetünkben ez nincs így, és bennünket nem is irányítanak. A másik oldalon ez már nem így van. Én nem látom értelmét olyan pártban tevékenykedni, amelyet máshonnan irányítanak“

 

– nyomatékosította a pártelnök.

 

A Matovič kormányhoz való viszonyulással kapcsolatban Solymos elmondta, hogy el kell ismerni, nehéz időszakban kerültek hatalomra és időt kell nekik adni. Ugyanakkor szerinte olyan dolgok kerülnek felszínre, ami elfogadhatatlan. Példaként a járási elöljárók leváltását említette.

 

„Egyelőre elég nagy káosz övezi a kormányzást“

 

– jegyezte meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.