Melinda, Vivien
 • HUF: 362.94
 • USD: 1.13
 • -1 °C
 • 6 °C
Belföld

Solymos szerint az MKP-t Budapest irányítja. Kritizálta memorandumuk átadásának körülményeit is

„Nem látom értelmét olyan pártban tevékenykedni, amelyet máshonnan irányítanak“ – értékelte az MKP és a Fidesz viszonyát

Nyitókép: reprofoto (Pravda, live)

 

A Pravda című Smerhez közeli, baloldali lap internetes kiadásának vendége volt Solymos László, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt újonnan megválasztott elnöke.

 

A műsorban nagy terjedelemben foglalkoztak Igor Matovič Trianonnal kapcsolatos baráti találkozójával, az MKP memoranduma átadásának körülményeivel és annak tartalmával, a kormányhoz fűződő kapcsolattal, a magyar választókat megszólító pártok lehetséges együttműködésével, valamint a Fideszhez fűződő kapcsolattal is.

 

„Nem látom értelmét olyan pártban tevékenykedni, amelyet máshonnan irányítanak“

– fogalmazott az MKP és a Fidesz viszonyára utalva a Most-Híd elnöke.

 

 

Három hónap telt el és itt a feszültség

 

„Három hónapja sincs, hogy nem vagyunk a kormányban, és már itt a feszültség“

 

– utalt a műsorban Solymos László az MKP memorandumátadását követő megváltozott hangulatra a magyarok és a szlovákok között.

 

„Egy dolog, ahogy az MKP a memorandumot előterjesztette, de nem rúgom be az ajtót, ha vendégségbe megyek. Ugyanakkor egy államférfinak kezelnie is kell tudnia a nem megfelelő helyzetet. Ezzel ugyanis csak gerjeszti a feszültséget“

 

– folytatta a vegyespárt elnöke. Solymos szerint a Matovič által kezdeményezett találkozó egy gesztus volt, ugyanakkor, ha méltó módon akarta volna csinálni, akkor azt másként szervezi.

 

A találkozó kapcsán szinte mindent kritizált

 

Solymos a találkozó összehívásának körülményeit, a meghívottak körét, a memorandum átadásának módját, időzítését és Matovič reakcióját is kritizálta.

 

„Féloldalas markenting megoldás volt azoknak a magyaroknak, akik az OLaNO-ra szavaztak. Majd jött az MKP reakciója, ami ezt az egészet a feje tetejére állította“

 

– fogalmazott.

 

„Mivel nem volt ott a sajtó, rögtön olyan hírek jelentek meg a szlovák oldalon, hogy Matovič a magyarokkal az autonómiáról tárgyal. Ez nem volt igaz“- figyelmeztett Solymos, aki szerint felesleges volt az egész, amely nélkül nyugodtan élhettünk volna.

 

 

A Most-Híd számára a Beneš-dekrétumok eltörlése nem vállalható

 

Ami érdekes volt a műsorban, hogy megmutatkozott, melyek a memorandumnak azok a pontjai, amelyeket a Most-Híd támogat, és melyek azok, amiket nem tud támogatni. Ez utóbbiak közé sorolható a műsorban elhangzottak alapján egyértelműen a Beneš-dekrétumok kérdése, mely Solymosék számára nem vállalható.

 

Ugyanakkor az alkotmány preambulumának kérdésével vagy a déli területek kiemelt fejlesztésére vonatkozó igénnyel azonosulni tud.

 

Solymos megismételte a párt által évek óta hangoztatott nézetet, miszerint a normális érdekképviseletre anno nem láttak más lehetőséget, mint a Most-Híd létrehozását.

 

„De akkor más idők voltak“

 

– tette hozzá.

 

Készek együttműködni a parlamentbe való visszajutás érdekében

 

A Most-Híd elnöke szerint annak köszönhetően, amit az elmúlt években elértünk, már máshol tartunk, „de nem kell sok hozzá, hogy újra visszakerüljünk oda, ahonnan indultunk“ – utalt az MKP meggondolatlan, nagy kárt okozó lépésére.

 

A két párt együttműködésével kapcsolatban elmondta, hogy történelmi lehetőséget szalasztottak el a választások előtt, mivel 10 év után össze kellett volna fogni. Mivel erre nem került sor, most nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

 

„Mi készek vagyunk együttműködni mindenkivel, akinek célja a magyar parlamenti képviselet újbóli elérése. Előfordulhat, hogy a szlovák pártok szétszedik a választóinkat. De ha összefogunk, és korrekt, őszinte módon erős alternatívát kínálunk azokkal szemben, akik a választóinkra hajtanak, akkor a magyar választók visszatérnek hozzánk“

 

– hangsúlyozta.

 

Solymos a műsorban kritizálta az Összefogás pártot is, melynek kezdeményezése szerinte nem volt őszinte, amit a választók kiéreztek.

 

 

Solymos: Az MKP-t Budapest irányítja

 

A Fidesszel való kapcsolatra vonatkozóan Solymos úgy fogalmazott, hogy a nekik soha nem volt kapcsolatuk velük, ugyanakkor korrekt viszonyra van szükség a mindenkori magyar kormánnyal.

 

„De a mi esetünkben ez nincs így, és bennünket nem is irányítanak. A másik oldalon ez már nem így van. Én nem látom értelmét olyan pártban tevékenykedni, amelyet máshonnan irányítanak“

 

– nyomatékosította a pártelnök.

 

A Matovič kormányhoz való viszonyulással kapcsolatban Solymos elmondta, hogy el kell ismerni, nehéz időszakban kerültek hatalomra és időt kell nekik adni. Ugyanakkor szerinte olyan dolgok kerülnek felszínre, ami elfogadhatatlan. Példaként a járási elöljárók leváltását említette.

 

„Egyelőre elég nagy káosz övezi a kormányzást“

 

– jegyezte meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

egyolvaso
2020. jún. 08. 11:29

Bugár nemvész el csak átalakul

Horvàth Tamàs
2020. jún. 08. 15:57

Teljes mèrtèkben azonosulni tudok az elnök ùr vèlemènyèvel. Nem voltam soha hidas szimpatizàns,de biztos vagyok benne,hogy Sòlymos Làszlò egy egèszen màs szìnt hozhat a szlovàkiai magyar politizàlàs tèrfelèn.Ràtermettsègèt bizonyìtotta miniszterkènt is! Kìvànom,hogy sikerekben gazdag jövőt hozzon szàmunkra Sòlymos ùr tisztàn làtàsa!

Fehér István
2020. jún. 08. 19:55

Savanyú a szőlő az árulóknak! Hozta a formáját a "mostos". Remélem, hogy az életben nem jutnak be a parlamentbe! Felvidék magyarságának nagy része végre nem becsapható!

  Kergemarha
  2020. jún. 08. 20:27

  Mond már, hogy hogy árult el téged Bugár? Megbuktatták, elment és alapított egy másik pártot. Inkább kérdezd meg a Csáky és a Duray haverjaidat, hogy tényleg olyan kurva nagy ötlet volt hazugságokkal megbuktatni Bugárt. Mert hazugság volt, hogy Világi és Gyurovszky a Bugár emberei voltak.

   f.
   2020. jún. 08. 22:32

   Igen igaz :D bugár volt gyurovszki és világi embere

Csemez László
2020. jún. 08. 20:07

Aki egyszer otthagyta a nemzetét és pártját szétverte az inkább maradjon csöndben.Ezek a hangok szirén hangok,de érdekes,hogy mindenki hibásan cselekszik.Gondolom az Úrnak jó lenne egy hely a vezetőségben,hogy tovább bomlasszon.Mindenki jegyezze meg: akik egyszer Orbánra rátámadnak azoknak az Isten sem kegyelmez nekik,mert Ő szent és sérthetelen.Ennek ez a rendje:Tiki-taki elvtársak!

  Palánkay Imre
  2020. jún. 09. 18:42

  Bizony hol vannak már a nagy elődei: Lenin, Sztálin, Rákosi, Gottwald, Kadhafi, Husszein. Kedves Uram! Egy demokráciában nincsen szent sem meg sérthetetlen sem mert ott a jog uralma van. Az hogy az anyaországban hiánycikk az napnál világosabb.

  Varga Antal
  2020. jún. 09. 18:50

  Isten nevét hiába szádra ne vedd! Sok imádott nagyság végezte már a történelem szemétdombján. Csak idő kérdése és...

Horvàth Tamàs
2020. jún. 08. 22:30

Tisztelt Csemez ùr! Kèrem önt,ha lesz annyi ideje,üljön autòba ès tegyen egy kiràndulàst Magyarorszàgra. Utazza be az orszàgot,kèrdezze meg azokat a gazdàkat,paraszt embereket,akik mezőgazdasàggal foglalkoznak,hogy hànyszor fohàszkodtak az Ùrhoz,amikor a megèlhetèsüket jelentő àllami földeket(5hektàrt,20 hektàrt,40 hektàrt stb)Orbàni rendelettel "raboltàk" el tőlük Làzàrèk,Rogànèk,Mèszàrosèk,Csànyièk ès megannyi pesti "műkörmös"örömlàny.

  Halász B.
  2020. jún. 09. 18:35

  Anno az MKP. szétszakítása is a Fidesz és a csákysták műve volt. No, persze Duray mestert se hagyjuk ki!!

  Havril G.
  2020. jún. 09. 18:47

  A világ legcsodásabb gázszerelője !! Mrg a kedves nemzetvezető testvér le és felmenőit se felejtsük ki. A kishantosi biogazdaság tönkretétele miatti per rövidesen lezárul.

f.
2020. jún. 08. 22:32

Remélem is hogy Budapest irányítja, nem ez a z utálatos, magyarellenes liberális bagázs, akik a mostot létrehozták, huncíkkal az élen!!!!!!!!!!

József
2020. jún. 09. 08:20

"Mi készek vagyunk egyuttmukodni mindenkivel (ezt már bizonyítottátok, lásd SMER,SNS), akinek célja a magyar parlamenti képviselet újbóli elérése" (ezt meg nem bizonyítottátok, lásd választások elotti sikertelen osszefogás). Kutyából nem lesz szalonna.

Csemez László
2020. jún. 09. 10:46

Tisztelt Horváth úr! Mégis hogyan rabolta el Orbán az állami földeket a gazdáktól,mikor az az államé volt.?

  Sándor Tamás
  2020. jún. 09. 18:57

  Úgy kedves uram, hogy az árveréseken s gazdák, földművesek, állattenyésztők labdába sem tudtak rúgni csak a haverok.Gázszerelők, műköfmösök.Kóss 85 éves nyugdíjas anyja. Néha nézzdn az M1-en kívül mást is.Tudatlanságot ugyanis öntudattal nem pótol!

Horvàth Tamàs
2020. jún. 09. 11:44

Elnèzèsèt kèrem Csemez ùr. Èn a Föld nevű bolygòn èlek,Szlovàkiàban,ami ugye Magyarorszàggal hatàros! 2015-től folyik Magyarorszàgon az àllami földek eladàsa! Àngyàn Jòzsef volt fideszes mezőgazdasàgi àllamtitkàr èlesen bìràlta ès ezèrt kellett mennie a kormànybòl,majd a pàrtbòl is! Annyit kell megcsinàlnia Csemez ùrnak,hogy beüti a keresőbe,ilyen cìmszò,mondat alatt,hogy "Àllami földek eladàsa Magyarorszàgon".2 èvig nem kell Verne Gyulàt olvasnia,mert ez futurisztikusabb èlmènyt nyùjt majd önnek. Csak bìrjon a gyomràval kèrem,mert minden jòèrzèsű paraszt embernek felfordul a gyomra tőle ès hànyni fog.

Csemez László
2020. jún. 09. 19:20

Horváth úr lett a parastkirály: Dózsa György!

Csemez László
2020. jún. 09. 19:21

Horváth úr lett a parasztkirály: Dózsa György!

Horvàth Tamàs
2020. jún. 09. 21:01

Èn nem szemèlyeskedem ès nem bàntogatok senkit tisztelt Csemez ùr! Tetszik tudni,a tènyek attòl még tènyek maradnak,ha tetszik,ha nem!Rosszindulat nèlkül ajànlom önnek is,tessèk levenni a szemellenzőt ès màris tàgasabb lesz az a "szűk"vilàg.....

B, Gy.
2020. jún. 14. 11:41

A szlovakiai magyar valasztok koreben nagy a szethuzas.Ezt kellet volna elkerulni mert hogy ket vonalon kuzdottunk a jogainkert nem jott be sot karos lett.Osszefogas helyett ellensegek lettunk es vagyunk.Ez nekunk nem jo masoknak viszont nagyon jo.Egy part kell mindegy mi lesz a neve es nem lehet Magyarorszag ellen politizalni mert egy nemzet vagyunk. Nem vagyunk mink elegek jogaink kivivasara ha nincs hatso tamogatas. A szlovakok csak megalaznak es jatszodoznak velunk amig vegul elfogyunk.A Most Hidnak ez a baja nem tud a magyarokkal oszefogni inkabb megalazkodik a szlovakok elott akik meg ezt elvezik.Soha nem leszunk egy sulycsoporba a szlovakokkal hisz Szlovakiaba kevesebben vagyunk es azt csinalnak amit akarnak.veIukunk csak es arra jatszanak hogy mikor fogyunk mar el.Erre megoldas az onrendelkezes amit sajat eronkbol soha nem fogunk tudni elerni csak azt hogy beolvadunkm Aki ezt nem latja ne politizaljon.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket