Nyitókép: Július Dubravay

 

Nincs semmi közük ahhoz, hogy hol lakom. Majd akkor lesz, ha információt kapnak arról, hogy vettem egy olyan lakást, amire nincs pénzem, vagy olyan lakbért fizetek, amire szintén nincs pénzem – hárította nemrég Robert Fico a jelenlegi lakhatásával kapcsolatos kérdéseket.

 

Világos, hogy miért titkolja annyira, hogy hol él. A PLUS 7 DNÍ hetilap nemrég egy Pozsonyhoz közeli, szigorúan védett luxuskastélynál kapta lencsevégre a Smer-SD elnökét. A több millió euróért felújított luxuskastély tulajdonosának gyökerei egy tengeren túli postafiókcéghez vezetnek. Azonban a személyes összeköttetéseket tekintve a kastély a Smer hátterében ténykedő legnagyobb oligarchákhoz köthető.

 

 hirdetes_300x300  

Luxus és inkognitó

 

Csukárd-Terlény (Vinosady), csütörtök délelőtt. A Pálffy-család 18. századi kastélyának kapuja mögül kikukucskál egy őr, hogy ellenőrizze, tiszta-e a levegő. Pár perccel később kinyitja a kaput, majd távozik egy sötétkék BMW, aminek a volánja mögött a szájmaszkos Robert Fico ül. Az egykor arisztokraták lakta székhely miatt az orosz milliárdosoknak sem kellene szégyenkezniük. A kastély pár évvel ezelőtt teljes rekonstrukción esett át. A kíváncsi tekintetek elől minden oldalról átláthatatlan fallal és fákkal van védve. A kamerarendszer és az őrszolgálat pedig állandó szolgálatban van.

 

Fotó: Július Dubravay

 

A PLUS 7 DNÍ munkatársainak jelenlétekor egyetlen látogató sem érkezett és nem is távozott a kastélyból, így nem kizárt, hogy a kastély csak és kizárólag Fico szolgálatában állt. A Smer elnöke a késő délutáni órákban érkezett a kastélyba és másnap délelőtt 11.00 órakor távozott. Harminc perccel később pedig a Smer székháza előtt szállt ki.

 

Semmi sem az övé

 

A barokk kastély azonban nincs Fico tulajdonában. Az a 480 négyzetméteres lakás sem tartozott a tulajdonába, amelyben a Bonaparte lakókomplexumban élt, és amiért havi 2 650 euró bérleti díjat fizetett az adócsaló Ladislav Bašternáknak. Egyébként a lakókomplexum projektdokumentációjában éppen a Fico által bérelt lakás a kutya önálló helyiségeként volt feltüntetve. Az a Doubletree by Hilton hotel sincs Fico tulajdonában, ahol gyakran múlatta a napjait és az éjszakáit. A hotel a Ficohoz közeli oligarcha, Juraj Široký és Jozef Brhel befolyása alatt áll.

 

Fotó: Visual Department

 

Ki a tulajdonos?

 

Robert Fico legújabb kedvenc helyének tulajdonosa odafigyelt arra, hogy a neve a szlovákiai hivatalok és nyilvánosság előtt is rejtve maradjon. A csukárd-terlényi kastély egy olyan részvénytársaság tulajdonában áll, amely intézményi szinten A kulturális és történelmi emlékművek felújítása név alatt fut.

 

A vállalat olyan személyekhez áll közel, akik a Smer kormányzása idején jócskán megszedték magukat az állam kárára. Ide tartozik Fico legközelebbi oligarchája, Miroslav Výboh. De a részvénytársaság felügyelőbizottságának 2012-ig az a Róbert Michalica is a tagja volt, aki jelenleg Výboh MidlleCap vállalatában dolgozik. A felügyelőbizottság további tagja volt Jiří Příkazský is, aki Výbohhal együtt a TENIS CENTRUM kft.-t üzemeltette. A részvénytársaság igazgatóságának elnöki posztját pedig az alapítástól egészen napjainkig Vladimír Balog tölti be, aki Jurja Širokýval együtt a Harvard befektetési társaságban ténykedett.

 

Fotó: Visual Department

 

Postafiókcég New Jersey-ben

 

A kastély tulajdonosa, vagyis az említett A kulturális és történelmi emlékművek felújítása vállalat a cseh SLUG Property, a.s. vállalat tulajdonában áll. A cseh cég pedig a Johnson Developments LLC postafiókcég tulajdonában van, ami az amerikai New Jersey-ben székel. A csukárd-terlényi kastély eredeti tulajdonosát tehát alaposan sikerült elrejteni. Annyi azonban biztos, Širokýnak és Výbohnak van mit megköszönnie Ficonak.

 

plus7dni.sk/Körkép.sk

 

Fico: Nem kastélyban lakom, hanem egy főrévi bérlakásban

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.