Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) kedd délután ellepték a Kormányhivatal épületének egy részét. Veronika Remišová, beruházási és régiófejlesztési miniszterelnök-helyettes a sajtónak azt nyilatkozta , hogy a rendőrségi akcióra „nemzetbiztonsági kockázat” és államérdek miatt került sor.

 

„A mai rendőrségi beavatkozásra az Informatizációért Felelős Miniszterelnök-helyettesi Hivatalban került sor, még az előző kormány és a hivatal előző vezetésének ténykedése idején megjelent stratégiai nemzetbiztonsági kockázat és államérdek veszélyeztetése miatt”

 

mondta Remišová,hozzátéve, hogy ahogy hivatalba lépésekor mondta, elsődleges célja, hogy felszámolja az állami informatizációs programokon történő élősködést a „baráti cégek” számára.

 

 hirdetes_300x300  

Azt is elmondta, hogy a rendőrségi razzia azért érint stratégiai államérdeket, mert az állam évente több százmillió eurót fizet ki IT-szolgáltatások címén.

 

A razzia elsősorban a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) épületét érinti leginkább. Az ügynökség Remišová hivatala alá tartozik. A NASES a múlt héten jelezte, hogy a nemzeti elektronikus ügyfélkapu, a Slovensko.sk oldaalán a postafiókokba küldött levelet napokig több órás késéssel érkeztek csak meg. A fizikai szerver egy része májusban leégett, ami kilőtte a kormányzati web kapacitásának hatodát.

 

A szolgáltatásért a GlobalTel nevű vállalat a felelős. A szolgáltatás infrastruktúrájára integrálódik rá a bíróságok, a minisztériumok, az önkormányzatok de még a jegyzők IT-rendszere is. Ebből szempontból nem túlzás nemzetbiztonsági kockázatot emlegetni.

 

A NASES jelenlegi vezetője, Peter Ďurica a hó végével távozik posztjáról.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.