Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Richard Sulík gazdasági minisztert, SaS-es pártelnököt ma kihallgatta a NAKA, miután feljelentették extrémizmus miatt. A feljelentő Rastislav Schlosár, az ĽSNS parlamenti képviselője.

 

Schlosár alapvető emberi jogok elnyomását propagáló szervezet alapításával vagy támogatása és tiltott szélsőséges nézetek terjesztése miatt jelentette fel Sulíkot. És hogy mi a bizonyíték.

 

Schlosár szerint az SaS „1144 megoldás” című választási programjában a „14” betűpár extrémista szimbólum, a párt logójában pedig az ĽSNS-es képviselő a német félkatonai náci párt, az NSDAP jelzését véli felfedezni, a két nagybetűsen írt „S” mássalhangzó miatt.

 hirdetes_300x300  

 

„Az SaS kapcsolatba hozását egy szélsőséges szimbolikával abszurd próbálkozás az ĽSNS részéről, hogy igazolja saját tetteit”

 

mondta Sulík.

 

A napokban is zajlik ugyanis a Marian Kotleba elleni büntetőper. Az ĽSNS elnöke 2017-ben egy kiválasztott családot pontosan 1488 euróval adományozta meg. Tekintettel a párt előéletére és retorikájára, adta magát a gyanú, hogy náci számszimbolikáról lehet szó.

 

A bíróságon tanúskodó szakértők egy része igazolta, hogy a 14 és a 88 „közismert” neonáci számszimbólum. A 14 David Lane jobboldali terrorista fajvédő egyik mondatára utal, amely 14 szóból áll. Ami a 88-at illeti, a német ábécében a H nyolcadik betű, 88 annyit tesz, HH, vagyis Heil Hitler.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!