Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A Nemzeti Bűnügyi Hivatal kedden több helyszínen tartott razziát a Slovensko.sk állami ügyfélkapu kapcsán. A sajtóban megjelent információk szerint az egész állami Govnet hálózatot lehallgathatták.

 

A razzia során a Slovensko.sk szerverein gyanús berendezéseket találtak, amelyek akár arra is szolgálhatnak, hogy az állami IT-rendszer egészét megfigyeljék. A Denník N közlése szerint nem csak az elektronikus levelezésekre, hanem a telefonbeszélgetésekre is kiterjed a biztonsági probléma.

 

Egyelőre még nem nyert megerősítést, hogy a berendezések valóban lehetővé tették-e, hogy illetéktelenek is hozzáférjenek a Govnet rendszeréhez. Veronika Remišová (Za ľudí) beruházási és régiófejlesztési miniszterelnök-helyettes, aki egyben az informatizációért is felelős hivatal vezetője kijelentette, hogy „nagyon súlyos biztonsági” problémáról van szó.

 hirdetes_810x300  

 

Jaroslav Naď szerdán a sajtó kérdésreire reagálva megjegyezte, hogy azt meg tudja erősíteni, hogy a katonai hírszerzés korábban ellenőrizte az állami hálózatot. Mikor a szerkesztők azt kérdezték, hogy akkor miért nem szúrták ki hamarabb a fura berendezéseket, Naď visszakérdezett: „Ki mondta, hogy nem szúrták ki?”.

 

Az ügyben megszólalt Peter Pellegrini (mától már csak volt smeres) exkormányfő is. Az ő elmondása szerint mikor kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, ő elrendelte a hálózat teljes átvilágítását.

 

Hasonló történetre hivatkozott Richard Raši (Smer) is, aki a Pellegrini-kormány idején informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes volt, tehát az ő hivatalához tartoztak a most vizsgált részlegek is. Ő azt az „elméletét” hangoztatta, hogy a rendőrség által lefoglalt berendezések nem csak lehallgatásra szolgálhatnak, hanem védelemre is, hogy megelőzzék a kibertámadásokat. És ha mégis kémkedésről lenne szó, Raši szerint akkor is a Pellegrini-kormány elleni lépés történt.

 

Azért azt érdemes kiemelni, hogy Rašinak érdekében áll saját magát és az előző kormányt áldozatnak és nem felelősnek beállítani. Pedig aligha csak a Pellegrini-kormány ellen lehetett bevetni a berendezések nyújtotta kiskaput. A Govneten keresztül kommunikálnak az ügyészségek és a bíróságok is, ezekről az intézményekről pedig tudjuk, hogy az oligarchák, az üzleti körök és az alvilág is megpróbálta már kiterjeszteni rájuk befolyását.

 

Az sem mellékes, hogy ez a kibertámadás nem egy külföldről indított számítógépes offenzíva volt (mint amilyek a külügyminisztérium szenvedett el), hanem valaki fizikailag, személyesen odament az állami hálózat szervereihez és rájuk szerelt több olyan berendezést, amellyel kiskaput biztosított magának az adatfolyam megfigyelésére.

 

Körkép.sk

 

Lehallgatták az egész szlovák állami IT-hálózatot

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!