Nyitókép: Aktuality.sk/Ján Petrovič

 

Ma reggel a D1-es autópálya Szelincs (Zeleneč) és Pozsony közötti szakaszán tüntetésbe kezdtek a piaci és a vásári árusok, vagyis azok a kistermelők, akik a termékeit általában a piacokon, vásárokban és a városi rendezvények keretén belül szokták árusítani.

 

A tüntetők elégedetlenségének okát azok a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések adják, amelyek továbbra is korlátozzák a nagy létszámú tömegrendezvények megrendezését. A legújabb rendelkezés alapján június 10-től 500 főig, július 1-jétől év végéig pedig 1000 főig engedélyezett a tömegrendezvények megszervezése.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Aktuality.sk/Ján Petrovič

 

 „A kormányfő ajánlása alapján a városok eltörölték a tömegrendezvényeket. Emiatt rengeteg magánvállalkozó, vásári és piaci árus, rokkantnyugdíjas, illetve a lakosság leggyengébb rétege maradt vagy bevétel nélkül, vagy csupán minimális eszközökkel rendelkezik. Abban a helyzetben, amikor a határokat megnyitják, a környéken megarendezvényeket szerveznek és kevés a COVID-19 fertőzött, a tömegrendezvények eltörlése értelmetlen és feleslegesen korlátozó“

 

– érvelt a tüntetések egyik szervezője, Miroslav Bellan.

 

Fotó: Aktuality.sk/Ján Petrovič

 

A vásári árusok egy levéllel próbálták meg felhívni Igor Matovič kormányfő figyelmét a helyzetükre, de sem tőle, sem a válságstábtól nem kaptak választ.

 

A tüntetők autósorai nem tudtak teljes egészében elindulni, ugyanis a rendőrök az összes sofőrt megfújatták és leellenőrizték az irataikat. A parkolót így a vásári árusok csak egyesével tudták elhagyni, s ennélfogva nem alakult ki egy egységes autósor. Tehát a tüntetőknek sem az autópályát nem sikerült leblokkolniuk, sem a forgalmat nem sikerült jelentős mértékben lelassítaniuk.

 

Aktualtiy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.