Nyitókép forrása: topky.sk

 

A vasárnapi viharok megrongálták a pozsonyi körgyűrű egy szakaszának töltését. Mivel a kivitelezőre, a D4/R7 Constructionra nem először vetül a hanyag munka gyanújának árnyéka, az ügy mára politikai felhangot is kapott.

 

Az érintett szakaszon a vállalat a töltést a projektdokumentációban szereplő anyagok helyett részben építési hulladékkal töltötte fel. A vasárnapi viharok alaposan megrongálták a töltést, kedden a közlekedési minisztérium kárfelmérésre és vizsgálatra kötelezte a kivitelezőt.

 

Szerdán pedig megerősítést nyert és a kivitelező is elismerte, hogy a D4-es pozsonyi elkerülő Horvátjárfalu közelében lévő szakaszán a vihar miatt sérült a töltés, amely a vitatott építési hulladékot is tartalmazza. Ámde a cég szerint semmi rendkívüli nem történt, az ilyen esetek szokványosnak számítanak – állítja a D4/R7. Az eset – mint nyilatkozták – semmilyen hatással nem lesz „töltés integritására”.

 hirdetes_300x300  

 

Az építkezést az érintett szakaszon egyelőre felfüggesztették a töltés javítási munkálatainak idejére. A minisztérium az érintett szakasz lényegi átépítését szorgalmazza. A kivitelező azonban épp nemrég kapott újabb 90 napot arra, hogy bizonyítsa, az által felhasznált építési hulladék statikailag megfelel az előírásoknak, még ha a projektdokumentációban nem is szerepel.

 

A D4/R7 a saját maga által megrendelt vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy az autópálya szerkezete stabil.

 

Miközben épp a környezetvédelmi előírásokat nem tartotta be azzal, hogy hulladékot temetett a töltés alá, a kivitelező most épp azokra hivatkozva akarja elkerülni annak eltávolítását. Azzal érvel, hogy a töltés megbontása „felesleges, lokális hatást gyakorolna a környezetre, károsanyag-kibocsátás, vibráció és zaj formájában. Azt már kevésbé hangoztatja, hogy a költségek a céget terhelnék, így eleve abban érdekelt, hogy a hulladékot a föld alatt legálisnak ismerjék el.

 

Az erodálódó töltésről Miroslav Dragun pozsonyligetfalui városi képviselő töltött fel a facebookra látványos videót, a következőképp kommentálva:

 

„Jön egy vihar és az új elkerülő darabjaira hullik. Megint csak bebizonyosodott a kivitelező dilettantizmusa egyszer az azbeszt, másszor az építési hulladék, most pedig az egész katasztrofális állapotú építmény formájában”

 

fogalmazott.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!