Nyitóképen: Solymos László pártelnök és Prékok Mária, a párt oktatásügyi szakértője. Kép: Facebook (Most-Híd)

 

Nem igaz, hogy 1400 végzős magyar diák nem tanulhat tovább magyar középiskolákon.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium elhatárolódik a Most-Híd hamis és félrevezető információval szemben, derül ki a tárca Körkép.sk-nak küldött állásfoglalásából. Nem igaz ugyanis, hogy több mint 1400 alapiskolából kikerülő végzős diák nem tudja majd a gimnáziumokban, szakközépiskolákban magyar nyelven folytatni a tanulmányait.

 

 

 hirdetes_810x300  

„A Szlovák Tudományos és Technikai Információk Központjának (Centrum vedecko-technických informácií SR) adatai szerint összesen 2696 végzős diák van a magyar tanítási nyelvű iskolákban, akik most fejezik be a 9. osztályt. A középiskolákban rendelkezésre álló hely, ahol magyarul folytathatják tanulmányaikat, pedig 2747. Ebből látható, hogy a rendelkezésre álló középiskolai keretszámok nagyobbak, mint a diáklétszám“

 

– olvasható a sajtóhírben.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium új vezetése eddig két esetben kapott megkeresést magyar diákok középiskolai jelentkezésével kapcsolatban.  Mindkét esetben gyorsan megoldást is tudtak találni a felek kölcsönös megelégedésére.

 

„A fentiek alapján szeretnénk helyre tenni a Most-Híd hazug kijelentéseit, és meggyőződésünket kifejezni arra vonatkozóan, hogy a magyar alapiskolákból kikerülő diákok magyarul folytathatják tanulmányaikat a középiskolákban is“

 

– zárul a közlemény.

 

Mint ismert, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt az elmúlt napokban több sajtóhírben is hamis módon arra mutatott rá, hogy a gimnáziumokba, szakközépiskolákba való túljelentkezés következtében mintegy 1400 végzős magyar alapiskolás maradhat magyar középiskola nélkül.

 

Ez az álhírkeltés azonban hamisnak bizonyult.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.